Pravila za kupovinu nekretnina za međunarodne rezidente u Austriji


Pravila za kupovinu nekretnina za međunarodne rezidente u Austriji
Pravila za kupovinu nekretnina za međunarodne rezidente u Austriji

Kupovina nekretnina u Austriji ima stroga pravila kada su u pitanju stranci, ali postoje ključne razlike u zavisnosti od toga odakle dolazite.

Kupovina nekretnina je ostvarenje snova za mnoge ljude i jedna od najskupljih investicija koju većina ljudi ikada napravi.

Stoga je važno razumjeti pravila koja se odnose na kupovinu kuće u Austriji, posebno za one koji žive kao međunarodni rezidenti.

Evo šta trebate znati o kupovini nekretnina u Austriji kao stranac.

Ko se smatra strancem u Austriji?

Strani državljani prema austrijskoj saveznoj vladi su oni koji nemaju austrijsko državljanstvo.

Međutim, kada je reč o kupovini nekretnina, postoje različita pravila za različite strance, uglavnom zavisno o tome da li osoba dolazi iz zemlje članice Evropske unije ili ne (a ne da li ima austrijski pasoš).

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Zašto rastuće cijene nekretnina u Austriji izazivaju zabrinutost

Pravila za kupovinu nekretnina za građane EU i EGP

U Austriji je relativno jednostavno za građane zemalja članica EU i EGP-a i Švajcarske da kupe nekretninu kao stranci.

To je zato što su tim građanima dodeljena ista prava kao austrijskim državljanima prema pravu EU.

To znači da, bez obzira da li ste državljanin EU koji već živi u Austriji kao rezident ili jednostavno želite kupiti kuću za odmor u Austriji, to je moguće.

Pravila za kupovinu nekretnina za državljane trećih zemalja

Izraz “državljani trećih zemalja” odnosi se na sve one koji nisu iz zemlje članice EU, zemlje EGP-a (Island, Lihtenštajn i Norveška) ili Švicarske. Za ovu grupu postaje teže kupiti nekretninu u Austriji, čak i za stalne rezidente.

U principu, stalni rezidenti iz trećih zemalja moraju proći kroz proces dobijanja posebne dozvole za kupovinu nekretnine. Ovaj proces može trajati do šest mjeseci, a pravila se razlikuju zavisno od pokrajine (više detalja o tome ispod).

Da bi dobili dozvolu, aplikanti moraju pružiti dokaz o državljanstvu, važeću dozvolu za stalni boravak, ugovor o nekretnini, izvod iz Registra nekretnina za tu nekretninu i pregled namjene nekrekretnine (na primjer, kao glavni dom).

Minimalni radni staž za penziju u Austriji – Sve što trebate znati

Razlog za posebnu dozvolu je osigurati dovoljan broj stanova za austrijske građane i izbjeći rast cijena nekretnina i zemljišta zbog interesovanja stranih kupaca.

Britanci sa člankom 50 karticom

Britanci koji trenutno žive u Austriji kao rezidenti mogu biti svrstani u jednu od dvije kategorije – one sa člankom 50 karticom i one bez nje.

Za one koji poseduju člankom 50 karticu – nakon-Bregzit dozvolu za boravak koja dodeljuje britanskim građanima koji su živjeli u Austriji prije 31. decembra 2020. godine prava prije-Bregzita – tretiraju se isto kao i građani zemalja članica EU.

Kao rezultat toga, nije potrebno aplicirati za posebnu dozvolu za kupovinu nekretnine u Austriji. Ovo je potvrdila i Britanska ambasada u Beču, a britanska vlada nedavno je izdala obavještenje u svom zvaničnom vodiču “Život u Austriji”.

Međutim, za sve Britance koji su se preselili u Austriju nakon Bregzita, smatraće se državljanima trećih zemalja.

Državljanstvo Austrije: Da li morate zaista odreći se svojeg izvornog državljanstva?

Regionalna pravila u Austriji

Uprkos nacionalnim pravilima za kupovinu nekretnina u Austriji, postoje ključne razlike u dva velika grada i nekim zapadnim pokrajinama.

Na primjer, u Gracu, državljani trećih zemalja ne moraju posjedovati posebnu dozvolu za kupovinu kuće.

Isto tako, u Beču, ako bračni par kupuje nekretninu i jedan supružnik je austrijski državljanin, ne moraju prolaziti kroz proces dobijanja dozvole.

Međutim, u Tirolu, gdje je visok nivo turizma i kuća za odmor, samo građani EU, EGP i Švicarske imaju dozvolu da kupe nekretninu kao stranci. Ovo je istaknuto u slučaju iz 2021. godine kada je balkanskom paru odbijena dozvola za kupovinu kuće, uprkos tome što su živjeli i radili u Tirolu 20 godina.

Iz ovog razloga, uvijek je dobra ideja provjeriti pravila za kupovinu nekretnina za strance u određenoj pokrajini prije nego što započnete proces.

Koliko iznosi prosječna penzija u Austriji i šta sve utiče na njen iznos?

Često postavljana pitanja:

Koji su uslovi za kupovinu nekretnina u Austriji kao strancu?

  • Građani zemalja članica EU, EGP i Švicarske imaju relativno l jednostavan proces kupovine nekretnina u Austriji kao stranci. Oni imaju ista prava kao i austrijski državljani i ne moraju dobiti posebnu dozvolu.
  • Državljani trećih zemalja, tj. oni koji nisu iz zemlje članice EU, EGP-a ili Švicarske, moraju proći kroz autorizacijski proces i dobiti posebnu dozvolu za kupovinu nekretnina. Proces može trajati do šest mjeseci, a pravila se razlikuju od pokrajine do pokrajine.

Da li Britanci mogu kupiti nekretnine u Austriji nakon Bregzita?

  • Britanci koji su već živjeli u Austriji prije 31. decembra 2020. godine i imaju člankom 50 karticu, koja je post-Bregzit dozvola za boravak, mogu kupiti nekretnine u Austriji bez potrebe za posebnom dozvolom.
  • Britanci koji su se preselili u Austriju nakon Bregzita smatraju se državljanima trećih zemalja i moraju proći kroz autorizacijski proces kako bi dobili dozvolu za kupovinu nekretnina.

Da li postoje regionalna pravila koja utiču na kupovinu nekretnina u Austriji?

  • Da, postoje regionalna pravila koja mogu uticati na kupovinu nekretnina u Austriji. Na primjer, u nekim pokrajinama, kao što su Grac i Beč, državljani trećih zemalja mogu kupiti nekretnine bez posebne dozvole. Međutim, u drugim pokrajinama, kao što je Tirol, samo građani EU, EGP i Švicarske imaju dozvolu da kupe nekretnine kao stranci.

Koliko dugo traje proces dobijanja dozvole za kupovinu nekretnina za državljane trećih zemalja?

  • Proces dobijanja dozvole za kupovinu nekretnina za državljane trećih zemalja može trajati do šest mjeseci. Vrijeme obrade i pravila se razlikuju od pokrajine do pokrajine.

Da li je moguće kupiti nekretnine u Austriji kao stranac bez stalnog boravka?

  • Da, moguće je kupiti nekretnine u Austriji kao stranac bez stalnog boravka. Međutim, pravila i proces mogu biti različiti za državljane EU/EGP/Švicarske i državljane trećih zemalja.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL