Koliko iznosi prosječna penzija u Austriji i šta sve utiče na njen iznos?


Koliko iznosi prosječna penzija u Austriji
Koliko iznosi prosječna penzija u Austriji

Austrija je zemlja koja je poznata po visokom standardu života, obrazovanju, kulturi i turističkim atrakcijama. Međutim, ono što često privlači pažnju stranaca koji planiraju život u Austriji jeste i visina prosječne penzije. U ovom blogu objasnit ćemo kolika je prosječna penzija u Austriji, kako se ona računa te koji su faktori koji utiču na visinu penzije.

Šta je prosječna penzija?

Prije nego što krenemo u analizu visine prosječne penzije u Austriji, važno je razumjeti šta se podrazumijeva pod prosječnom penzijom. Prosječna penzija je iznos koji se dobije kada se suma svih penzija podijeli sa brojem penzionera. To znači da je prosječna penzija samo jedan od pokazatelja visine penzije u Austriji, a ne nužno i mjera koliko će penzioner dobiti.

Kolika je prosječna penzija u Austriji?

Prema posljednjim podacima objavljenim u decembru 2021. godine, prosječna penzija u Austriji iznosila je 1.596 eura. Međutim, ovaj iznos se razlikuje u zavisnosti od različitih faktora, kao što su godine staža, visina primanja tokom radnog vijeka, broj djece i slično. Stoga, nije moguće reći tačan iznos penzije koju će svaki penzioner dobiti, već je to individualno i zavisi od gore navedenih faktora.

Kako se računa visina penzije u Austriji?

Visina penzije u Austriji računa se na osnovu formule koja uključuje tri faktora: Bemessungsgrundlage, Versicherungsdauer i Pensionsantrittsalter.

Bemessungsgrundlage je osnovica za izračunavanje penzije. To je prosječna godišnja bruto plaća koju je penzioner ostvario tokom radnog vijeka. Međutim, ova osnovica ne može biti veća od 4.590 eura mjesečno, što znači da se samo dio viših primanja uzima u obzir prilikom izračunavanja penzije.

Versicherungsdauer predstavlja staž osiguranja. To je broj godina koje je penzioner proveo uključen u austrijski penzijski sistem.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Kako ostvariti penziju u Austriji i uživati u svojim zlatnim godinama?

Pensionsantrittsalter je dob u kojoj penzioner ide u penziju. U Austriji postoji mogućnost ranijeg odlaska u penziju sa 60 godina života, uz umanjenje penzije, dok se puna penzija ostvaruje sa 65 godina života. Također je moguće produžiti radni vijek i nakon 65. godine života, što može uticati na visinu penzije.

Koji su faktori koji utiču na visinu penzije?

Visina penzije u Austriji zavisi od različitih faktora. Pored gore navedenih Bemessungsgrundlage, Versicherungsdauer i Pensionsantrittsalter, na visinu penzije utiču i drugi faktori poput doprinosa za penziono osiguranje, broja djece, dodataka za invalide i druge dodatne naknade.

Doprinosi za penziono osiguranje se plaćaju tokom radnog vijeka, a njihov iznos ovisi o visini primanja. Što je veća plaća, to su i doprinosi veći, što zauzvrat povećava i visinu penzije.

Broj djece također može uticati na visinu penzije. Za svako dijete se računa dodatak od 1,53% na penzionu osnovicu, pri čemu je moguće dobiti dodatak za najviše tri djeteta.

Dodaci za invalide se dodjeljuju osobama koje su zbog bolesti ili povrede invalidi, a iznos dodatka ovisi o težini invaliditeta.

Konačno, postoje i druge dodatne naknade koje se mogu dobiti, kao što su dodaci za radno vrijeme, dodaci za prekovremeni rad, itd.

Kako postati austrijski državljanin? Izbjegnite ove uobičajene greške!

Zaključak

Visina prosječne penzije u Austriji iznosi oko 1.596 eura, ali tačan iznos penzije zavisi od različitih faktora, kao što su Bemessungsgrundlage, Versicherungsdauer, Pensionsantrittsalter, doprinosi za penziono osiguranje, broj djece, dodaci za invalide i druge dodatne naknade. Iako visina penzije u Austriji može izgledati primamljivo za neke, važno je uzeti u obzir i ostale faktore koji utiču na kvalitet života u ovoj zemlji, kao što su troškovi stanovanja, zdravstveno osiguranje i slično.

Često postavljena pitanja

Koje su prednosti austrijskog penzijskog sistema?

Austrijski penzijski sistem se smatra jednim od najboljih u Evropi i svijetu zbog visine penzije, ali i zbog drugih prednosti kao što su dobra zdravstvena zaštita, obrazovanje i stabilnost zemlje.

Koliko godina staža je potrebno za ostvarivanje penzije u Austriji?

Minimalno 15 godina staža je potrebno za ostvarivanje penzije u Austriji, a visina penzije zavisi od dužine staža i drugih faktora.

Koliko je moguće ranije otići u penziju u Austriji?

Moguće je otići u penziju sa 60 godina života, ali uz umanjenje penzije. Puna penzija se ostvaruje sa 65 godina života, ali je moguće raditi i nakon tog doba, što može uticati na visinu penzije.

Čitaj Više

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL