Kako stranci mogu brzo dobiti Austrijsko državljanstvo?


Kako stranci mogu brzo dobiti austrijsko državljanstvo?
Kako stranci mogu brzo dobiti austrijsko državljanstvo?

Austrijsko državljanstvo se može dobiti kroz prirodni proces za ljude koji žive u zemlji – ali to nije nimalo lako. U stvari, Austrija ima jedan od najtežih procesa za stjecanje državljanstva u Europi.

Obično je potrebno živjeti u Austriji najmanje deset godina prije nego što postanete prirodni Austrijanac.

Međutim, u mnogim slučajevima, taj se period može skratiti na šest godina. Ovdje je što trebate znati o brzom stjecanju austrijskog državljanstva.

Općeniti uvjeti za prirodno stjecanje austrijskog državljanstva

Ako niste rođeni Austrijanac, možete stjecati austrijsko državljanstvo nakon “najmanje deset godina zakonitog i neprekidnog boravka u Austriji, uključujući najmanje pet godina pod boravišnom dozvolom”, prema federalnoj vladi.

Također postoje i drugi uvjeti, uključujući “besprijekornu čestitost” (poput odsustva osuđivanja i nevođenja kaznenog postupka), dokazivanje da imate dovoljno resursa za podržavanje sebe, poznavanje njemačkog jezika i osnovnog razumijevanja demokratskog sistema i još mnogo toga.

Svi koji se prijavljuju za državljanstvo moraju zadovoljiti ove uvjete (uz nekoliko iznimaka). Međutim, desetogodišnje pravilo boravka ima mnogo iznimki. Evo kako možete ubrzati postupak

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Koliko iznosi prosječna penzija u Austriji i šta sve utiče na njen iznos?

Kako se prijaviti za prirodno stjecanje austrijskog državljanstva nakon šest godina?

Ako ispunjavate opće uvjete za prirodno stjecanje austrijskog državljanstva, možete se prijaviti nakon šest godina zakonitog i neprekidnog boravka u Austriji u bilo kojem od ovih slučajeva:

Zakonito ste oženjeni austrijskim državljaninom pet godina i supružnici žive u istom kućanstvu. Posjedujete EU ili EGP državljanstvo. Rođeni ste u Austriji.

Dodjela državljanstva je u interesu Republike Austrije “zbog izvanrednih postignuća u znanstvenom, ekonomskom, umjetničkom ili sportskom području koja su već ostvarena ili se očekuju”.

Dokazujete održivu osobnu integraciju, što se može učiniti pokazivanjem B2 razine poznavanja njemačkog jezika ili B1 razine i osobne integracije (poput tri godine volonterskog rada ili radnog iskustva u obrazovnom, društvenom ili zdravstvenom sektoru).

Državljanstvo Austrije: Da li morate zaista odreći se svojeg izvornog državljanstva?

Kako se mogu odmah prijaviti za austrijsko državljanstvo?

Proces prirodnog stjecanja državljanstva zahtijeva da živite u Austriji određeni broj godina. Međutim, neki ljudi imaju pravo na državljanstvo bez obzira na to koliko dugo žive u zemlji. Zapravo, čak i ne trebaju živjeti u Austriji.

To je slučaj za ljude s “austrijskom krvlju” (Jus Sanguinis) i potomke žrtava režima Nacionalnog socijalizma (nacista).

Djeca čija je majka austrijanka automatski postaju austrijski državljani po rođenju.

Ali ako je samo otac Austrijanac i roditelji nisu oženjeni, tada se priznanje očinstva (Vaterschaftsanerkenntnis) može učiniti kako bi dijete postalo Austrijanac.

U takvim slučajevima djeca također mogu imati dvojno državljanstvo. Nadalje, potomci žrtava nacističkog režima također mogu zadržati svoje prethodno državljanstvo.

Kako se prijaviti za austrijsko državljanstvo?

Da biste se prijavili za austrijsko državljanstvo, morate ispuniti određene uvjete i podnijeti zahtjev u odjelu za strance ili uredu za migracije u vašem području.

Zahtjev za prirodno stjecanje državljanstva podnosi se uz popratne dokumente, poput vašeg izvornog rodnog lista, potvrde o boravištu i pasoša.

Nakon podnošenja zahtjeva, slijedi proces provjere vaše kvalifikacije i ispunjavanja uvjeta za prirodno stjecanje državljanstva.

U tom se procesu obično provjeravaju vaši dosjei, razgovarate s migracijskim dužnosnikom i morate položiti ispite za poznavanje njemačkog jezika i osnovnog razumijevanja demokratskog sistema.

Da li će moja djeca dobiti austrijski pasoš ako se rode u Austriji?

Često postavljena pitanja

Koliko dugo trebam živjeti u Austriji prije nego što postanem Austrijanac?

Općenito, morate živjeti u Austriji najmanje deset godina prije nego što se možete prijaviti za prirodno stjecanje državljanstva.

Međutim, u nekim slučajevima, poput braka s austrijskim državljanom ili posjedovanja EU ili EGP državljanstva, taj se period može skratiti na šest godina.

Koji su opći uvjeti za prirodno stjecanje austrijskog državljanstva?

Opći uvjeti za prirodno stjecanje austrijskog državljanstva uključuju najmanje deset godina zakonitog i neprekidnog boravka u Austriji, uključujući najmanje pet godina pod boravišnom dozvolom.

Također se morate dokazati kao besprijekorna osoba, imati dovoljno sredstava za izdržavanje sebe, poznavati njemački jezik i imati osnovno razumijevanje demokratskog sistema.

Kako se mogu prijaviti za austrijsko državljanstvo?

Da biste se prijavili za austrijsko državljanstvo, morate ispuniti određene uvjete i podnijeti zahtjev u odjelu za strance ili uredu za migracije u vašem području.

Zahtjev za prirodno stjecanje državljanstva podnosi se uz popratne dokumente, poput vašeg izvornog rodnog lista, potvrde o boravištu i pasoša.

Mogu li imati dvojno državljanstvo u Austriji?

Da, austrijsko državljanstvo omogućuje dvojno državljanstvo. Međutim, ovisno o vašoj trenutnoj državi državljanstva, možda će vam biti potrebno ispuniti dodatne zahtjeve ili položiti ispite kako biste stekli austrijsko državljanstvo.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL