Njemačka: Kalkulator povrata poreza


Kalkulator povrata poreza
Kalkulator povrata poreza

Ako ste radili u Njemačkoj u protekloj godini, imate pravo zatražiti povrat poreza. U ovom blogu ćemo objasniti kako izračunati svoj povrat poreza i koje dokumenti su vam potrebni.

Kalkulator Povrata Poreza


Kako funkcionira povrat poreza?

Povrat poreza je novac koji je preplaćen za porez na dohodak. Ako ste tokom protekle godine plaćali porez na dohodak u Njemačkoj, ali niste zaradili dovoljno da bi vaša obveza iznosila toliko visoko, imate pravo na povrat poreza. Ovo je uobičajeno za strane radnike koji su u Njemačku došli tokom godine i nisu radili cijelu godinu.

U većini slučajeva, povrat poreza isplaćuje se u roku od nekoliko sedmica nakon podnošenja zahtjeva.

Kako izračunati povrat poreza?

Izračunavanje povrata poreza može biti složeno, ali postoje mnogi online kalkulatori koje možete koristiti za pojednostavljenje procesa. Međutim, važno je imati na umu da su online kalkulatori samo procjene i da vam neće dati tačan iznos povrata poreza. Za tačan izračun potrebno je uzeti u obzir mnoge čimbenike, poput vaše plaće, porezne stope i osobnih odbitaka.

Najbolje je potražiti pomoć poreznog savjetnika ili agencije za povrat poreza. Oni će biti u mogućnosti procijeniti vašu situaciju i pružiti vam tačan iznos povrata poreza.

Bosanski Njemački Prevodilac

Koji su dokumenti potrebni za zahtjev za povrat poreza?

Kako biste zatražili povrat poreza u Njemačkoj, trebat će vam sljedeći dokumenti:

  • P60 obrazac: ovaj obrazac dobivate od svog poslodavca i sadrži sve podatke o vašoj plaći i plaćenom porezu na dohodak tokom godine.
  • Potvrda o zdravstvenom osiguranju: ako ste sami plaćali zdravstveno osiguranje, trebat će vam ovaj dokument.
  • Potvrda o plaćenom porezu: ovo je dokument koji potvrđuje da ste tokom godine plaćali porez na dohodak u Njemačkoj.
  • Ostali dokumenti: ovisno o vašoj situaciji, možda će vam trebati i drugi dokumenti poput potvrde o uplaćenim doprinosima za mirovinsko osiguranje ili potvrde o plaćenom porezu u drugoj zemlji.

Gdje podnijeti zahtjev za povrat poreza?

Zahtjev za povrat poreza možete podnijeti putem interneta ili poštom. Ako se odlučite za podnošenje zahtjeva putem interneta, morat ćete koristiti službenu web stranicu njemačke porezne uprave (Finanzamt). Morat ćete kreirati korisnički račun i upotrijebiti poseban obrazac za podnošenje zahtjeva.

Ako se odlučite za podnošenje zahtjeva poštom, morat ćete poslati sve dokumente poreznoj upravi. Budite pažljivi prilikom slanja dokumentacije i uvjerite se da ste priložili sve potrebne dokumente.

Koliko dugo traje proces povrata poreza?

Proces povrata poreza obično traje od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci. Ako ste podnijeli zahtjev putem interneta, proces će se obično riješiti brže nego ako ste podnijeli zahtjev poštom.

Ukoliko vaš zahtjev za povrat poreza nije riješen u roku od nekoliko mjeseci, najbolje bi bilo da kontaktirate poreznu upravu i provjerite u čemu je problem.

Često postavljena pitanja

P: Ko ima pravo na povrat poreza u Njemačkoj?

O: Ako ste tokom protekle godine plaćali porez na dohodak u Njemačkoj, ali niste zaradili dovoljno da bi vaša obveza iznosila toliko visoko, imate pravo na povrat poreza.

P: Kako izračunati povrat poreza?

O: Izračunavanje povrata poreza može biti složeno, ali postoje mnogi online kalkulatori koje možete koristiti za pojednostavljenje procesa. Međutim, najbolje je potražiti pomoć poreznog savjetnika ili agencije za povrat poreza.

P: Koliko dugo traje proces povrata poreza?

O: Proces povrata poreza obično traje od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci.

Čitaj Više

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL