Koje Austrijske savezne države nude besplatne javne vrtiće?


Koje austrijske savezne države nude besplatne javne vrtiće?
Koje austrijske savezne države nude besplatne javne vrtiće?

Salzburg se pridružio listi saveznih država koje nude besplatnu javnu zbrinjavanje u vrtićima za djecu u dobi od tri do šest godina. Gdje još roditelji mogu očekivati pomoć s čuvanjem djece u Austriji?

Ove sedmice, vlada savezne države Salzburg objavila je da su postigli dogovor o besplatnoj poludnevnoj zbrinutosti u vrtićima za djecu u dobi od tri do šest godina. Vlada je izdvojila 13 miliona eura za financiranje zbrinjavanja.

Nova ponuda bit će uvedena 1. aprila, prema ORF izvještaju.

Wolfgang Mayer, predsjednik Austrijske narodne stranke (ÖVP), rekao je: “Primjetno olakšavamo porodicama u Salzburgu i postavljamo prekretnicu u brizi o djeci. Sveukupno, vrlo dobar dan za porodice u Salzburgu.”

Iako su sve stranke podržale ovu odluku, bilo je i kritika da “to nije dovoljno”. Na primjer, za liberalnu stranku NEOS, besplatna poludnevna zbrinutost samo je prvi korak, izvijestio je Salzburg24. Stranka nastavlja zagovarati cjelodnevno zbrinjavanje. Centar-lijeva stranka SPÖ također je rekla da još uvijek treba ponuditi besplatne opcije čuvanja djece mlađe od tri godine.

10 načina kako uštedjeti novac pri kupovini namirnica u Austriji

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Kako se ostale savezne države snalaze kad je u pitanju briga o djeci?

Prema saveznom zakonu, poludnevna zbrinutost je besplatna za djecu od pet godina u cijeloj Austriji. Međutim, druge savezne države imaju različite ponude:

Burgenland: cjelodnevna besplatna zbrinutost za djecu do šest godina

Donja Austrija: besplatna poludnevna zbrinutost za djecu između 2,5 i šest godina

Gornja Austrija: besplatna poludnevna zbrinutost za djecu između 2,5 i šest godina

Tirol: besplatna poludnevna zbrinutost za djecu od četiri do šest godina

Beč: cjelodnevna besplatna zbrinutost za djecu do šest godina Salzburg se sada pridružuje popisu saveznih država koje su proširile minimalne savezne zahtjeve. Koruška, Štajerska i Vorarlberg i dalje imaju samo poludnevno besplatno zbrinjavanje za petogodišnjake. Od šeste godine, djeca u Austriji idu u obavezno školovanje.

Općenito, briga o djeci u Austriji se pozitivno doživljava, posebno od strane stranaca. Anketa portala The Local iz oktobra 2022. godine pokazala je da 50 posto ispitanika opisuje brigu o djeci u Austriji kao “dobru”, dok je 25 posto reklo da je “vrlo dobra”.

Shyam iz Indije opisao je brigu o djeci u Austriji kao “vrlo dobru”, dodajući: “Moja zemlja nema nikakvu podršku za brigu o djeci.”

Slično, Marie u Klosterneuburgu, ali iz SAD-a, opisala je to kao “izvanredno”.

Kazne u Austriji za prekoračenje brzine: Vozači, držite se ograničenja!

Kako funkcionira sistem zbrinjavanja o djeci?

U Austriji postoje različite vrste zbrinjavanja dostupne prije nego što djeca dosegnu obaveznu školsku dob, uključujući vrtiće za djecu mlađu od tri godine, vrtiće do šest godina te zbrinutost u radnom mjestu i na sveučilištu.

U mnogim dijelovima Austrije, briga za bebe i malu djecu do tri godine odvija se u dnevnim jaslicama (Kinderkrippen), ali postoje i druge opcije, uključujući Tagesmutter-väter, gdje se djeca brinu u manjim grupama. Kasnije idu u vrtiće prije nego što se pridruže školama i nastave s obaveznim školovanjem.

Objekti se vode privatno ili su financirani od strane vlade, a troškovi se mogu razlikovati. Pri izračunavanju naknada uzima se u obzir porodični prihod i broj sati zbrinutosti.

Obično roditelji moraju unaprijed se prijaviti za mjesta, a neke ponude su vrlo tražene. Lokacija porodice uzima se u obzir za mjesta u javnim školama.

Najnovije informacije o minimalnoj plati u Austriji: Sve što trebate znati!

Često postavljena pitanja:

Koje austrijske savezne države nude besplatne javne vrtiće?

  • Salzburg, Burgenland, Donja Austrija, Gornja Austrija, Tirol i Beč nude besplatne javne vrtiće.

Kakva je zbrinutost o djeci u Austriji?

  • Općenito se doživljava kao dobra, s nekih 50 posto ispitanika koji je opisuju kao “dobru” i 25 posto kao “vrlo dobru”.

Kako se razlikuju ponude za zbrinjavanje djece u različitim saveznim državama?

  • Ponude se razlikuju u pogledu besplatnog zbrinjavanja, trajanja zbrunutosti i dobi djece za koju je besplatna zbrinutost dostupna.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL