Kesten je plod koji je popularan u mnogim dijelovima svijeta. Ovo orašasto voće nije samo ukusno, nego je i nutritivno vrijedno. Postoji mnogo razloga zašto bi kesten trebao biti dio vaše prehrane, a u nastavku ćemo navesti pet glavnih razloga zbog kojih bi trebali češće jesti kestene.
1. Namirnica koja zasićuje
Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti. Stotinu grama pečenog kestena sadrži oko 245 kalorija. No, zanimljivo je da se kalorijska vrijednost kestena udvostručuje termičkom obradom. Ovaj plod sadrži značajnu količinu bjelančevina i ugljikohidrata koji daju osjećaj sitosti nakon konzumacije.
2. Namirnica za prehranu bez glutena
Kesten je pogodan za pripremu jela bez glutena. Štoviše, četrdeset posto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha i drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da ne sadrži gluten, preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.
3. Namirnica koja potiče rad crijeva
Kesteni su odličan izvor prehrambenih vlakana koji pomažu u smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno jamče bolju i redovitiju stolicu. Preporučuje se konzumacija kestena za održavanje zdravog probavnog sustava.
4. Namirnica koja čuva bubrege i srce
Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima. Preporučuje se osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, ali i bubrežnim bolesnicima. Osim toga, kesten sadrži značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.
5. Namirnica koja jača imunitet i kosti
Bakar je mineral koji je značajan za jačanje kostiju, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Kesten je bogat bakrom, a osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom. Stoga, konzumacija kestena može pomoći u održavanju zdravih kostiju i jačanju imuniteta.
Savjet
Kada kupujete kestene, važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Odaberite kestene koji su sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Također, težina kestena bi trebala odgovarati njihovoj veličini, a izbjegavajte kestene koji imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mjestu kako bi ostali svježi što duže.
Ukoliko vas zanima kako pripremiti kestene, ne brinite – nije tako teško kao što se čini. Postoji mnogo recepata za jela na bazi kestena, a možete ih pripremati kao prilog, u juhama, u slatkim desertima ili kao samostalni snack. Za savršeno pečene kestene, jednostavan trik je da ih stavite u vodu na nekoliko sati prije pečenja kako bi se omekšali. Nakon toga, zarežite svaki kesten na gornjoj strani te ih pecite u pećnici oko 20-30 minuta.
Kesten-pire je jedno od popularnih jela koje se priprema u jesensko doba. Za pripremu kesten-pirea, kestenje se kuha u vodi dok ne omekša, a nakon toga se oljušti i propusti kroz mlin za meso ili sjecka. Dodavanjem malo maslaca i mlijeka dobiva se kremasta i ukusna namirnica koja se može poslužiti kao prilog ili kao desert.
Uz to, kesteni se mogu koristiti i u pripremi drugih slastica kao što su torte, kolači, pite i sladoled. Kombinirajući kesten s drugim sezonskim namirnicama, poput jabuka ili bundeve, možete stvoriti ukusne i zdrave recepte za svoju porodicu i prijatelje.
Ukratko, kesteni su izuzetno korisna namirnica koju biste trebali uvrstiti u svoju prehranu. Osim što su ukusni, bogati su hranjivim tvarima i imaju mnoge zdravstvene prednosti. Bez obzira jeste li ih pekli na ulici u Rimu prije nekoliko stoljeća ili ih pripremate u svojoj modernoj kuhinji, kesteni su definitivno vrijedan dodatak vašoj prehrani.