Život u Irskoj: Jedna od najljepših i najgostoljubivijih zemalja Europe


Život u Irskoj
Život u Irskoj

Irska je zemlja koja je poznata po mnogim stvarima – od zelene prirode, Guinnessa i tradicionalne muzike do poznatih irskih umjetnika, književnika i sportaša. Međutim, život u Irskoj mnogima predstavlja nepoznanicu i zato smo odlučili napisati ovaj članak kako bismo vam pružili uvid u život i kulturu ove predivne zemlje.

Klima u Irskoj

Prije nego što krenemo u detalje, važno je spomenuti klimu u Irskoj. Irska se nalazi u umjerenoj klimatskoj zoni koja je poznata po čestim kišama i umjerenim temperaturama tokom cijele godine. Temperature rijetko prelaze 25 stupnjeva ljeti i rijetko padaju ispod 0 stupnjeva zimi. Upravo zbog toga što je vrijeme često promjenjivo, preporučujemo vam da uvijek imate kišobran i vodootpornu jaknu pri ruci.

Posao i rad u Irskoj

Irska ima jedno od najbrže rastućih gospodarstava u Europi, što je dovelo do visokog stupnja zaposlenosti i mnogih mogućnosti za strane radnike. Međutim, prije nego što se preselite u Irsku, važno je provjeriti kakva su pravila i zakoni vezani uz radne dozvole i vize.

Za državljane EU-a i EEA-a, kao i Švicarske, nije potrebna radna dozvola za rad u Irskoj. Međutim, za državljane trećih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, potrebna je radna dozvola. Postoje različiti načini dobivanja radne dozvole, a najčešći su kroz poslodavca koji će vas sponzorirati ili putem studentske vize.

Cijene i troškovi života

Cijene u Irskoj su nešto više u usporedbi s drugim zemljama u Europi, posebno u gradovima poput Dublina. Najveći trošak u Irskoj čini najam stana ili kuće, što može biti izazovno, pogotovo u gradovima. Prosječna cijena najma jednosobnog stana u Dublinu je oko 1.500 eura mjesečno, dok je u drugim gradovima cijena niža.

Troškovi hrane i pića variraju ovisno o tome jeste li u gradu ili izvan njega, ali u prosjeku, cijene su pristojne. Na primjer, prosječna cijena kafe je oko 3 eura, dok je cijena piva u kafićima između 5-6 eura.

Školovanje i obrazovanje

Irsko obrazovanje je poznato po svojoj kvaliteti i visokim standardima. Postoji nekoliko sveučilišta i institucija za više obrazovanje u Irskoj, uključujući i nekoliko rangiranih na svjetskoj razini. Međutim, školarine za strane studente su relativno visoke, pa bi se to moglo pokazati kao izazov ako razmišljate o studiranju u Irskoj.

Kultura i stil života

Irski ljudi su poznati po svojoj gostoljubivosti i druželjubivosti. Tradicija i kultura igraju važnu ulogu u irskom načinu života, posebno u ruralnim područjima. Irska kuhinja je također vrijedna spomena, a naročito su poznati njihovi specijaliteti poput irskog gulaša i irskog kruha. Osim toga, muzika i ples su neizostavni dio irske kulture.

Zdravstvo i osiguranje

Irsko zdravstvo je javno i financirano je iz poreza. Državljani EU-a imaju pravo na besplatno liječenje putem europske zdravstvene kartice, dok državljani trećih zemalja trebaju imati privatno zdravstveno osiguranje.

Irska je zemlja koja nudi mnoge mogućnosti za rad, školovanje i život. Prekrasna priroda, bogata kultura i gostoljubivost irskog naroda čine ovu zemlju posebnom. Naravno, prije nego što se preselite u Irsku, važno je provjeriti sve detalje vezane uz radne dozvole, obrazovanje i troškove života.

Oduzeta vozačka u Njemačkoj zbog alkohola

Često postavljana pitanja

 1. Koliko košta najam stana u Dublinu?
  Prosječna cijena najma jednosobnog stana u Dublinu iznosi oko 1.500 eura mjesečno.
 2. Koja je klima u Irskoj?
  Irska se nalazi u umjerenoj klimatskoj zoni koja je poznata po čestim kišama i umjerenim temperaturama tokom cijele godine.
 3. Kako dobiti radnu dozvolu za Irsku?
  Za državljane EU-a i EEA-a, kao i Švicarske, nije potrebna radna dozvola za rad u Irskoj. Za državljane trećih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, potrebna je radna dozvola koju možete dobiti putem poslodavca ili studentske vize.

Čitaj Više

Izvori:

 1. “Living in Ireland: A Complete Guide to Moving to Ireland,” The Culture Trip, https://theculturetrip.com/europe/ireland/articles/living-in-ireland-a-complete-guide-to-moving-to-ireland/.
 2. “Moving to Ireland: A Guide for Expats,” Expatica, https://www.expatica.com/ie/moving/ .
 3. “Study in Ireland,” Education in Ireland, https://www.educationinireland.com/en/ .

What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL