Njemačka ili Austrija: Gdje je lakše dobiti EU plavu kartu?


EU plava karta je uobičajeni način za kvalificirane radnike izvan EU da dođu u europske zemlje poput Njemačke i Austrije. Ali gdje je lakše dobiti?

EU plava karta je vrijedna opcija za rad u Njemačkoj ili Austriji. Iako su očiti prijatelji s duboko povezanom poviješću, Njemačka i Austrija natječu se jedna protiv druge u globalnoj utrci za kvalificiranim radnicima. Njemačkoj je potrebno čak 400.000 novih kvalificiranih radnika godišnje kako bi nadomjestila nedostatak na tržištu rada. U Austriji postoji više od 100.000 otvorenih radnih mjesta u zemlji od samo devet milijuna stanovnika.

Praznici u njemačkoj 2023: Svi Datumi

Koja su pravila pristupačnosti za EU plavu kartu u svakoj zemlji?

U Njemačkoj, državljani zemalja koje trebaju vizu za ulazak, što uključuje većinu zemalja izvan EU, prvo moraju podnijeti zahtjev za vizu koja će im omogućiti obavljanje plaćenog posla – što može uključivati ​​vizu tražitelja posla.

Nakon toga, mogu dogovoriti sastanak u svojoj lokalnoj imigracijskoj službi kako bi dobili EU plavu kartu. Ako je neko državljanin zemlje koja ne treba vizu za ulazak u Njemačku, poput država EU / EFTA ili nekoliko zemalja izvan EU poput Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i Velike Britanije, mogu se prijaviti za svoju EU plavu kartu nakon dolaska u Njemačku.

Za mnoge aplikante za EU plavu kartu u Njemačkoj, potrebno je imati sljedeće:

  • Diploma sa fakulteta povezana sa njihovim poslom
  • Ponudu posla sa predloženom plaćom od najmanje € 56.400 godišnje

Međutim, zahtjev za plaću se smanjuje na € 43.992 godišnje ako aplikant popunjava radno mjesto u profesiji koja ima posebni nedostatak u Njemačkoj. To uključuje liječnike, inženjere, IT stručnjake, matematičare i prirodne znanstvenike.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Ključni faktor ovdje je da li je neko ko želi dobiti EU plavu kartu državljanin zemlje koja zahtijeva vizu za traženje posla kako bi ušla u Njemačku u prvom redu. Ljudi iz ovih zemalja (što uključuje većinu zemalja izvan EU) mogu imati nešto teži put. To je zato što, osim ispunjavanja zahtjeva za EU plavu kartu, moraju imati nekoliko dodatnih stvari da bi dobili njemačku vizu za traženje posla. To uključuje:

Osim toga, osobe starije od 45 godina koje dolaze u Njemačku prvi put s radnom vizom moraju imati ponudu posla sa godišnjom plaćom od najmanje € 46.530.

Još jedna stvar koju treba imati na umu je da njemačka vlada trenutno pokušava provesti reformu imigracijskih zakona koja ima za cilj olakšati ulazak stručnih radnika iz inozemstva u zemlju. Kao dio ove reforme, pravila za IT stručnjake će biti relaksirana tako da osobe sa karijernim iskustvom ili vještinama mogu biti prihvaćene za plavu kartu bez diplome univerziteta.

S druge strane, prema trenutnom stanju stvari, zahtjevi za plaću EU plave karte u Austriji su malo lakši, čak i ako ostali faktori ostaju isti. Možete se prijaviti za to u austrijskoj misiji u inozemstvu prije dolaska. U Austriji ste kvalificirani za EU plavu kartu ako:

Imate diplome koja odgovara vašem poslu ILI Ako se prijavljujete za IT industriju, imate tri godine relevantnog iskustva, pod uvjetom da ste ih stekli u posljednjih sedam godina. Imate ponudu za posao sa brutto plaćom od najmanje 45,595 eura godišnje. Dakle, Austrija ima opći godišnji zahtjev za plaću koji je više od 10.000 eura niži od njemačkog – osim ako se aplikant bavi strukom koja u njemačkom tržištu rada posebno nedostaje. U tom slučaju, njihov zahtjev za plaću za EU plavu kartu u Njemačkoj je oko 1.500 eura manji nego u Austriji – ali samo za te struke.

Međutim, jedan ključni faktor u Austriji je da firma koja nudi posao mora dokazati da trenutno nema austrijskih stanovnika koji su nezaposleni i registrirani kod agencije za zapošljavanje AMS-a koji bi mogli odgovarati tom određenom položaju.

Prema austrijskim vlastima, jedan od glavnih zahtjeva je da “test tržišta rada (Arbeitsmarktprüfung) pokaže da nema jednako kvalificiranog radnika koji je registriran kao tražitelj posla kod javne službe za zapošljavanje (AMS) dostupan za taj posao.” To bi moglo biti posebno teško dokazati.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL