Kako kupiti ili iznajmiti automobil u Njemačkoj: Autokauf u Deutschlandu


Kupovina ili iznajmljivanje automobila bez obzira gdje se nalazite je dugotrajna stvar. Pogledajte, testirajte, kupite, sjednite i vozite se… možda u filmovima, ali ne u stvarnom životu. I definitivno ne u Njemačkoj.

Dobrodošli u njemački vodič korak-po-korak za strance ili bilo koga drugog u Njemačkoj koji želi kupiti ili iznajmiti automobil.

Čak i ako ste već kupili ili iznajmili automobil u SAD-u, Kanadi ili Velikoj Britaniji, primijetit ćete da je njemački način kupovine nešto drugačiji. Jedna od stvari koje su drugačije u Njemačkoj je da Nijemci zahtijevaju da vaš automobil bude osiguran (od njemačkog osiguravajućeg društva) prije nego što završite kupovinu (ili iznajmljivanje) i odvezete se sa svojim sjajnim novim vozilom.

Praznici u njemačkoj 2023: Svi Datumi

U stvari, prva stvar koju trebate učiniti prije odabira novog automobila u Njemačkoj je odrediti koliko će koštati osiguranje. Ovisno o brandu i modelu, auto osiguranje može biti prilično skupo u Njemačkoj.

Koji automobil?

Njemačka trenutno ima više od 45 miliona registriranih vozila, a taj se broj nastavlja povećavati. Kupovina novog automobila u Njemačkoj počinje od oko 9.000 eura za osnovni Dacia model.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Gornje cijene su gotovo neograničene, uključujući mnoge njemačke premium i luksuzne marke: Audi, BMW, Bugatti (u vlasništvu VW-a), Mercedes ili Porsche. Međutim, tipični novi automobil srednje klase koštat će vas od 20.000 do 40.000 eura, ovisno o modelu i opcijama koje odaberete.

Mjesečne stope najma variraju od skromnog Škode za 76 eura do sportskog Porschea za 597 eura – za najam na 48 mjeseci bez pologa (keine Anzahlung) i godišnje ograničenje od 10.000 kilometara (od Sixt-a ili drugih).

Bez obzira na to koju marku automobila vaše srce želi, ne možete izbjeći ove važne odluke:

  • Benzin, dizel, električni ili hibridni.
  • Automatski ili ručni mjenjač.
  • Mali gradski automobil, kompaktni automobil, srednje veliki automobil, SUV, kombi, sportski model ili kabriolet.
  • Praktičan automobil, zabavan cruiser ili automobil za midlife crisis Određivanje cijene osiguranja za određeni model koji želite.

Gdje mogu kupiti ili iznajmiti automobil?

Osim očiglednog, autorizovanog auto salona (Autohändler), postoji još nekoliko opcija. Online brokeri kao što je DriveK (samo na njemačkom) omogućavaju vam da odaberete ili čak sastavite automobil koji želite iz udobnosti svog doma.

Za polovna vozila, možete se obratiti privatnom prodavcu (von privat), manjim prodavnicama polovnih automobila ili auto buvljacima. Iako možete pronaći povoljnu ponudu od privatnog prodavca, kasnije biste mogli platiti cijenu za neočekivane probleme koji nisu pokriveni nikakvom garancijom. Kao i uvijek, oprezno sa kupovinom!

Novi zakoni u Njemačkoj 2023: Koje su najveće promjene?

Zato preporučujemo autorizovane auto prodavnice ili ugledne online brokerske firme za automobile. Autorizovani prodavci obično pružaju dobre savjete, priliku za probnu vožnju i stručno periodično servisiranje vašeg automobila – često uključeno u cijenu kupovine ili zakupa, ovisno o marki i modelu koji želite. Autorizovani prodavac u Njemačkoj je također dobra ideja za polovni automobil.

Moraju uključiti garanciju od 12 mjeseci na polovne automobile. Nemojte pokušati štedjeti na početku, samo da vas na kraju košta više. Malo boje može prekriti ozbiljne, ali nevidljive nedostatke. Također ćete se suočiti s rigoroznim TÜV sigurnosnim pregledom koji moraju proći svi automobili u Njemačkoj. (Novi automobil ima tri godine prije prvog TÜV pregleda.) Ako nemate garanciju, morat ćete platiti za popravke.

Kako da finansiram svoj automobil?

Nijemci vole plaćati gotovinom za mnoge stvari, uključujući automobile. Ali, osim za polovni automobil ili ekonomski automobil, gotovina možda nije praktična opcija. Većina autorizovanih prodavaca radije ne prihvata gotovinu. Njemački zakon zahtijeva da se kupovina gotovinom od 15.000 eura ili više prijavi. Kao dio zakona o sprečavanju pranja novca, kupac mora navesti izvor gotovine i pružiti druge informacije na službenom obrascu. Zakon također smatra niz manjih plaćanja gotovinom prijavljivim, ako ukupni iznos premašuje 15.000 eura.

Kazna za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Koje dokumente su potrebni za najam ili kupovinu automobila?

Još jedna prednost kupovine ili najma automobila putem ovlaštenog prodavca je što oni obično pomažu s financiranjem, papirologijom i procesom registracije. Rad s online brokerom bit će sličan.

S druge strane, ako kupujete automobil od privatnog prodavca, morate se pobrinuti da imate vlastiti pisani ugovor o kupoprodaji (Kaufvertrag). Prikladne obrasce ugovora možete pronaći na internetu ili u lokalnoj prodavaonici papirne robe (Papierwarenladen), poput McPapera. Pisan ugovor štiti vas i prodavca, pružajući ime prodavca, kontaktne podatke i druge podatke. Također pomaže u postupku registracije vozila, koji je u Njemačkoj puno složeniji nego u Sjevernoj Americi. Prodavac mora odjaviti automobil i otkazati osiguranje, dok vi, kupac, sada morate osigurati i registrirati vozilo na svoje ime.

Povrat poreza u Njemačkoj klasa 1: Sve što trebate znati

Postupak registracije, kupovine ili najma novog automobila u Njemačkoj toliko je kompliciran da mnogi ljudi koriste uslugu privatne registracije vozila (Zulassungsdienst) ili ovlaštenog prodavca (Vertragshändler) za rješavanje papirologije. Iako će to koštati dodatno, usluga registracije vozila može vam znatno olakšati život tako što će vas voditi kroz proces registracije, posebno za kupce automobila po prvi put.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL