Ograničenja brzine u Austriji: Saznajte koliko brzo smijete voziti


Ograničenja brzine u Austriji
Ograničenja brzine u Austriji

Kada se nalazite na cesti, brzina kojom vozite može biti ograničena zakonom. Brzinska ograničenja su tu s razlogom – kako bi osigurala sigurnost svih sudionika u prometu i smanjila rizik od nesreća. U Austriji, kao i u mnogim drugim zemljama, postoje različita ograničenja brzine ovisno o vrsti vozila i lokaciji na kojoj se vozite. U ovom članku ćemo istražiti maksimalna ograničenja brzine za različite kategorije vozila i lokacije.

Brzinska ograničenja u naseljenim područjima

Kada se vozite kroz naseljena područja, postoji ograničenje brzine kako bi se osigurala sigurnost pješaka i ostalih sudionika u prometu. Evo maksimalnih brzina za određene kategorije vozila:

 • Mopedi, gradski automobili i motocikli: Maksimalna brzina za ove vrste vozila u naseljenim područjima je 45 km/h.

5 malih skijališta u Austriji koja morate posjetiti

Brzinska ograničenja izvan naseljenih područja

Kada se nalazite izvan naselja, brzinska ograničenja se mijenjaju. Evo maksimalnih brzina za određene kategorije vozila izvan naselja:

 • Motocikli i vozila do 3.500 kg maksimalne ukupne (opterećene) težine: Maksimalna brzina za ove vrste vozila izvan naselja je 100 km/h.
 • Teretna vozila do 3.500 kg s laganom prikolicom (klasa B): Maksimalna brzina za ove vrste vozila izvan naselja je također 100 km/h.
 • Vozila do 3.500 kg maksimalno dozvoljene ukupne (opterećene) težine s bilo kojom prikolicom, ako ukupna maksimalna dozvoljena opterećena težina oba vozila ne prelazi 3.500 kg (klasa B): Maksimalna brzina za ove vrste vozila izvan naselja je 80 km/h.

Brzinska ograničenja na autoputevima i brzim cestama

Kada se vozite autoputem ili brzom cestom, postoje posebna brzinska ograničenja. Evo maksimalnih brzina za određene kategorije vozila na autoputevima:

 • Motocikli i vozila do 3.500 kg maksimalne ukupne (opterećene) težine: Maksimalna brzina za ove vrste vozila na autoputevima je 130 km/h.
 • Teretna vozila do 3.500 kg s prikolicom (klasa B): Maksimalna brzina za ove vrste vozila na autoputevima je 100 km/h.
 • Teretna vozila preko 3.500 kg maksimalne ukupne (opterećene) mase – uključujući ako vuču prikolicu (klasa C): Maksimalna brzina za ove vrste vozila na autoputevima je 80 km/h.
 • Autobusi, osim autobusa s prikolicom: Maksimalna brzina za ove vrste vozila na autoputevima je također 100 km/h.

Bolovanje u Austriji: Šta trebate znati i kako iskoristiti beneficije?

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Posebne situacije i ograničenja brzine

Osim navedenih maksimalnih brzinskih ograničenja, postoje i neke posebne situacije u kojima se primjenjuje posebno ograničenje brzine prema zakonu. Primjerice, postoji ograničenje brzine od 60 km/h za određene vrste teretnih vozila/teških teretnih vozila noću ili uredba kojom se propisuju brzinska ograničenja na određenim autoputevima noću.

Brzinska ograničenja prema austrijskom zakonu o zaštiti zraka (Immissionsschutzgesetz) (IG-L)

Sukladno Zakonu o zaštiti zraka, savezni guverneri imaju ovlasti postavljati brzinska ograničenja na područjima koja se razvijaju/grade. Ta ograničenja brzine mogu biti trajna ili se mogu primjenjivati fleksibilno na autoputevima i cestama. Prometni znakovi za pogođena područja uključuju dodatnu ploču označenu s “Immissionsschutzgesetz-Luft” ili “IG-L” (odnosno “Zakon o zaštiti od onečišćenja”).

Brzinska ograničenja koja se primjenjuju prema IG-L na autoputevima i/ili cestama ne odnose se na vozila s zelenim registracijskim tablicama ako prometni znak izričito navodi da su izuzeta (na primjer, ako na znaku piše “IG-L Geschwindigkeitsbeschränkung gilt nicht für Fahrzeuge mit Kennzeichentafeln gemäß § 49 Abs. 4 Z 5 KFG 1967”) [Ograničenje brzine prema Zakonu o zaštiti od onečišćenja ne vrijedi za vozila sa zelenim registracijskim tablicama prema odjeljku 49, stavku 4 (2) (5) austrijskog Zakona o motornim vozilima iz 1967. godine]. U toj situaciji, vozači vozila sa zelenim registracijskim tablicama mogu nastaviti voziti brzinom koja bi se primjenjivala na cestu da ograničenje brzine prema IG-L ne vrijedi.

Često postavljana pitanja:

 1. Koja je maksimalna brzina za motocikle u naseljenim područjima?
  • Maksimalna brzina za motocikle u naseljenim područjima je 45 km/h.
 2. Kakva su brzinska ograničenja za teretna vozila na autoputevima?
  • Brzinska ograničenja za teretna vozila na autoputevima ovise o njihovoj ukupnoj težini. Teretna vozila do 3.500 kg mogu voziti do 100 km/h, dok je maksimalna brzina za teretna vozila preko 3.500 kg 80 km/h.
 3. Koja su posebna brzinska ograničenja koja se primjenjuju prema austrijskom zakonu o zaštiti zraka?
  • Prema austrijskom zakonu o zaštiti zraka, brzinska ograničenja se mogu postaviti na područjima koja se razvijaju/grade. Ta ograničenja mogu biti trajna ili se primjenjuju fleksibilno na autoputevima i cestama.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL