Prijava Boravka u Njemačkoj


Registracija Boravka u Njemačkoj
Registracija Boravka u Njemačkoj

Dobrodošli u Njemačku! Bez obzira na razlog vašeg dolaska – bilo da ste ovdje zbog posla, studija ili ličnih razloga – jedna od prvih stvari koje ćete morati da obavite je registracija vašeg boravka. U ovom vodiču, istražićemo sve što trebate znati o prijavi boravka u Njemačkoj, od procedura do potrebnih dokumenata, pa čak i troškova koje možete očekivati.

Opšte Informacije o Registraciji u Njemačkoj

U Njemačkoj, svaki stanovnik je obavezan da registruje svoje mjesto boravka, bez obzira na nacionalnost. Ova registracija se obavlja u lokalnoj nadležnosti, koja je odgovorna za to. Čak i ako želite otvoriti bankovni račun, sklopiti ugovor za mobilni telefon ili internet, ili koristiti druge ugovorne usluge u Njemačkoj, obično morate zvanično registrovati svoju adresu u gradu.

Rok za Registraciju: Postoji rok od 14 dana za registraciju boravka, u okviru kojeg mora da se obavi. Nije moguće unaprijed registrovati vaš boravak. Kao dokaz trenutnog boravka, morate donijeti ugovor o najmu ili potvrdu od pružatelja stambene usluge, koja informiše o tačnom datumu useljenja.

Kako mogu dobiti Njemačko državljanstvo

Koji Dokumenti su Potrebni za Registraciju Boravka?

Da biste registrovali svoj boravak u Njemačkoj, potrebni su vam sljedeći dokumenti:

 1. Lična karta i/ili pasoš (eventualno sa vizom): Ovo su osnovni dokumenti koji dokazuju vaš identitet i državljanstvo.
 2. Potvrda od Pružatelja Stambene Usluge: Ovu potvrdu ćete dobiti od svog stanodavca. Ona mora sadržavati ime i adresu pružatelja stambene usluge, datum useljenja, tačnu adresu vašeg stana, kao i informacije o tome da li je u pitanju useljenje ili iseljenje.
 3. Formular za Registraciju: U nekim većim gradovima, možete pronaći odgovarajuće formulare na internetu kako biste uštedjeli vrijeme prilikom dolaska u kancelariju za registraciju.
 4. Eventualno, Potrebni Dokumenti za Bračni Status i Djecu: Ako je potrebno, trebaće vam i vjenčani list, originalni izvodi iz matične knjige rođenih vaše djece (ako su već dostupni), kao i zvanični prijevod ovih dokumenata.

Koliko Košta Registracija Boravka?

U većini slučajeva, procedura u lokalnom uredu za registraciju boravka (Einwohnermeldeamt) ne bi trebala koštati ništa. Međutim, moguće je da grad ili opština naplati manju taksu za administrativni rad. Ako je to slučaj, registracija boravka u Njemačkoj ne bi trebala koštati više od 10 eura, jer bi sve drugo bilo nesrazmjerno. Ipak, prije dolaska na mjesto boravka, možete se informisati o eventualnim troškovima pozivom ili istraživanjem na internet stranici vašeg novog mjesta boravka.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Dodatni Troškovi za Boravišnu Dozvolu

Važno je napomenuti da ukoliko trebate boravišnu dozvolu (residence permit), moraćete platiti dodatnih 110 eura na uredu za registraciju stranaca (Aliens’ Registration Office) kako biste je dobili.

Često Postavljena Pitanja

 1. Koliko dugo imam da se registrujem nakon dolaska u Njemačku?
  • Imate rok od 14 dana da se registrujete od datuma useljenja.
 2. Koje dokumente trebam za registraciju boravka?
  • Potrebni dokumenti uključuju ličnu kartu ili pasoš, potvrdu od pružatelja stambene usluge, eventualno formular za registraciju i dodatne dokumente ako ste u braku ili imate djecu.
 3. Koliko košta registracija boravka u Njemačkoj?
  • Procedura registracije u lokalnom uredu za registraciju boravka obično ne košta ništa, ali grad ili opština može naplatiti manju taksu. Trošak ne bi trebao preći 10 eura.
 4. Da li je potrebno platiti za boravišnu dozvolu?
  • Da, za boravišnu dozvolu morate platiti 110 eura na uredu za registraciju stranaca (Aliens’ Registration Office).

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL