Prijava djeteta rođenog u Austriji


Prijava djeteta rođenog u Austriji
Prijava djeteta rođenog u Austriji

Dobrodošli na ovaj uzbudljiv post koji će vam dati sve informacije koje trebate znati o prijavi novorođenčadi u Austriji! Ne brinite, sve će biti objašnjeno na jednostavan i zabavan način.

Nakon Rođenja: Prvi koraci

Početak vaše priče počinje nakon što je beba rođena, a porodilište obično obavještava o rođenju. Nakon toga izdaje se rodni list za dijete u matičnom uredu mjesta rođenja. U bolnicama koje imaju Babypoint, moguće je odmah dobiti ne samo rodni list, već i potvrdu o prijavi prebivališta i potvrdu o nacionalnosti za dijete. O ovim opcijama se možete informisati u vašoj bolnici.

Šta Sadrži Rodni List?

Rodni list obično navodi imena djeteta, imena roditelja, spol, datum i vrijeme rođenja te mjesto rođenja vašeg djeteta. Ako niste u mogućnosti odlučiti se za ime djeteta odmah nakon rođenja, trebali biste otići u matični ured najkasnije 40 dana od rođenja i tamo zabilježiti prvo ime.

Vozačka i saobraćajna dozvola u Austriji: Sve što morate znati

Kako odabrati ime za dijete?

Roditelji imaju pravo odabrati ili proglasiti prvo ime ili imena za novorođenče. Imena koja se ne koriste uobičajeno kao prva imena ili su štetna za dobrobit djeteta ne mogu se registrovati. Nadalje, barem prvo ime djeteta mora odgovarati spolu. Ako su imena egzotična, nazovite matični ured.

Pitanje očinstva

Ako je dijete rođeno u braku, suprug se navodi kao otac na rodnom listu. Međutim, u slučaju djeteta rođenog izvan braka, biološki otac može biti naveden na rodnom listu samo ako podnese priznanje o očinstvu ili ako je očinstvo utvrđeno sudskim putem.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Potrebna dokumentacija

Osoba koja je ovlaštena za starateljstvo i odgoj djeteta mora unutar sedmice dana od rođenja djeteta dostaviti sljedeće:

  • pisana izjava o prvom imenu djeteta;
  • izvod iz matične knjige vjenčanih ili potvrdu o partnerstvu roditelja djeteta;
  • ako roditelji nisu bili u braku, rodni list majke djeteta i izvod iz matične knjige vjenčanih posljednjeg braka majke djeteta;
  • dokaz o raskidu ili poništenju braka ili registriranog partnerstva;
  • dokaz o državljanstvu roditelja djeteta;
  • dokaz o glavnom prebivalištu roditelja ako žive u inostranstvu;
  • potvrda o rođenju djeteta ako porođaj nije prijavio rukovodilac bolnice, babica ili liječnik koji je pomogao u porođaju.

Ako se prezentira dokument na stranom jeziku, mora biti u skladu sa potrebnim formalnostima certifikacije i biti popraćen prijevodom.

Spajanje porodice u Austriji: Detaljan vodič koji ne smijete propustiti

Trošak

Izdavanje rodnog lista: bez naknade Od dvije godine: 9.30 eura Savjet: Za prvo izdavanje rodnog lista / međunarodnog rodnog lista za dijete nema naknade, pod uvjetom da se ti dokumenti izdaju u roku od dvije godine od rođenja djeteta (tj. do drugog rođendana). Općenito postoje troškovi za slanje rodnog lista. Molimo vas da se informišete u nadležnom matičnom uredu.

Često postavljena pitanja

Da li je potrebno odmah odrediti ime djeteta nakon rođenja?

Ne, ukoliko ne možete odmah odlučiti o imenu djeteta nakon rođenja, trebali biste otići u matični ured najkasnije 40 dana od rođenja i tamo zabilježiti prvo ime.

Koja su pravila za odabir imena?

Imena koja se ne koriste uobičajeno kao prva imena ili su štetna za dobrobit djeteta ne mogu se registrovati. Nadalje, barem prvo ime djeteta mora odgovarati spolu. Ako su imena egzotična, najbolje je da kontaktirate matični ured.

Koji dokumenti su potrebni za izdavanje rodnog lista?

Postoji niz dokumenata koje morate dostaviti, uključujući izjavu o prvom imenu djeteta, rodni list majke djeteta i dokaz o nacionalnosti roditelja. Kompletnu listu dokumenata možete pronaći u gornjem dijelu posta.

Koje su naknade za izdavanje rodnog lista?

Izdavanje rodnog lista za dijete mlađe od dvije godine je besplatno. Nakon toga, trošak je 9.30 eura.

Čitaj Više

Izvori

  1. Oesterreich.gv.at
  2. Babypoint
  3. Registry Office – City of Vienna

What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL