Prijava djeteta rođenog u Švicarskoj


Prijava djeteta rođenog u Švicarskoj
Prijava djeteta rođenog u Švicarskoj

Dobrodošli u ovaj informativni vodič posvećen temi prijavljivanja rođenja djeteta u Švicarskoj. Naučit ćete o svim važnim detaljima procesa registracije i kako možete osigurati prava svoje male bebice.

Registracija rođenja u Švicarskoj

Svako dijete rođeno u Švicarskoj mora biti registrovano u najbližoj bolnici gdje se rođenje dogodilo (obično, bolnici u kojoj se porod odvijao). Registracija vašeg djeteta bitan je dio planiranja budućnosti vaše obitelji i mora biti dovršena kako bi dijete moglo biti podržano socijalnom sigurnošću i primilo rodni list.

Ako se porod odvija u bolnici, obično će ona imati svog civilnog registra koji će dovršiti registraciju rođenja. Vi ćete automatski biti registrirani od strane nadležnog doktora neposredno nakon rođenja. Nakon toga, primit ćete rodni list.

Registracija djeteta nakon poroda izvan bolnice

Ako se vaše dijete ne rodi u bolničkom okruženju, morate prijaviti rođenje u roku od tri dana u vašem lokalnom uredu civilnog registra. Majka ili zakoniti otac djeteta moraju prisustvovati, ili odrediti zamjenu. Kako biste registrirali rođenje u Švicarskoj, morate pružiti:

  • Dokaz o adresi u Švicarskoj
  • Pasoš ili ID oba roditelja i / ili zastupnika
  • Izvještaj o rođenju od doktora ili registrovane babice
  • Ako se registrujete putem zastupnika, pisanu i potpisanu napomenu koja informira ured o tome ko će biti zastupnik

Spajanje porodice u Švicarskoj: Sve što trebate znati

Registracija švicarskog djeteta rođenog u inostranstvu

Ako ste vi ili vaš partner državljani Švicarske i rodili ste se u inostranstvu, potrebno je obavijestiti švicarske vlasti. U Njemačkoj, Austriji, Italiji i drugim zemljama koje su potpisale sporazum sa Švicarskom, bolnica ili liječnik automatski će obavijestiti ured civilnog registra. Ako ste rodili izvan ovih zemalja, morate obavijestiti svoju lokalnu misiju (konzulat ili ambasadu). Tamo morate pružiti iste dokumente navedene gore kako biste u potpunosti registrovali svoje dijete kao švicarskog građanina.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Dodjeljivanje očinstva prilikom registracije rođenja u Švicarskoj

Ako ste vi i vaš partner u braku ili u građanskom partnerstvu, prava na očinstvo se zajedno dodjeljuju za oba roditelja. Ako niste u braku, tada morate pružiti zajedničku pisani deklaraciju o dodjeli roditeljske vlasti. Ova izjava mora uključivati dogovoreno prebivalište djeteta, udio u starateljstvu o djetetu i bilo kakve doprinose za održavanje ako je par razveden ili odvojen. Izjava se može predati u uredu civilnog registra prilikom registracije rođenja. Do tada je roditeljska vlast dodijeljena samo majci.

Ako jedna od strana odbije izraditi deklaraciju o očinskoj vlasti, preporučuje se konzultacija s advokatom.

Da li je dijete rođeno u Švicarskoj automatski Švicarac?

U Švicarskoj, državljanstvo se određuje prema nacionalnosti roditelja djeteta. To znači da dijete rođeno u Švicarskoj ne stječe automatsko pravo na švicarsko državljanstvo. Djeca koja su rođena od jednog švicarskog roditelja mogu se kvalificirati za državljanstvo putem pojednostavljenog postupka naturalizacije.

Djeca koja su rođena u Švicarskoj od roditelja koji nisu Švicarci moraju se prijaviti za državljanstvo sa svojim roditeljima u zemlji porijekla. Ako to nije moguće zbog unutrašnjih sukoba u zemlji državljanstva ili zbog statusa izbjeglica, preporučuje se da se prijave za državljanstvo u Švicarskoj kroz pojednostavljeni postupak naturalizacije.

Često postavljena pitanja

Da li se rođenje mora prijaviti u bolnici u kojoj se porod odvijao?

Da, svako dijete rođeno u Švicarskoj mora biti registrirano u najbližoj bolnici gdje se rođenje dogodilo, obično u bolnici u kojoj je porod izvršen.

Šta je potrebno za registraciju rođenja?

Za registraciju rođenja potrebni su dokaz o adresi u Švicarskoj, pasoš ili ID oba roditelja i / ili zastupnika, izvještaj o rođenju od doktora ili registrovane babice i, ako se registrirate putem zastupnika, pisana i potpisana napomena koja informira ured o tome ko će biti zastupnik.

Da li dijete rođeno u Švicarskoj automatski postaje švicarski državljanin?

Ne, dijete rođeno u Švicarskoj ne stječe automatsko pravo na švicarsko državljanstvo. To ovisi o nacionalnosti roditelja.

Šta ako je dijete rođeno u inostranstvu od švicarskih roditelja?

Potrebno je obavijestiti švicarske vlasti. U nekim zemljama, bolnica ili liječnik će automatski obavijestiti ured civilnog registra, ali u nekim slučajevima morate obavijestiti svoju lokalnu misiju (konzulat ili ambasadu).

Kako se dodjeljuje očinstvo prilikom registracije rođenja u Švicarskoj?

Ako su roditelji u braku ili u građanskom partnerstvu, prava na očinstvo se zajedno dodjeljuju oba roditelja. Ako nisu, tada moraju pružiti zajedničku pisanu deklaraciju o dodjeli roditeljske vlasti.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL