Vozačka i saobraćajna dozvola u Austriji


Vozačka i saobraćajna dozvola u Austriji
Vozačka i saobraćajna dozvola u Austriji

Kada se selite u novu zemlju, jedno od glavnih pitanja koje se često postavlja je – “Da li moja vozačka dozvola važi ovdje?” S obzirom da ste sada usmjereni na Austriju, ovaj članak će vam pomoći da razumijete pravila koja se odnose na vozačke i saobraćajne dozvole.

Vozačke Dozvole iz Zemalja-Članica EEP-a

Vozačka i saobraćajna dozvola pored mjenjača u autu, to je slika koja nas najčešće asocira na slobodu i nezavisnost. Međutim, kada se preselite u Austriju, postavlja se pitanje da li je vaša dozvola validna. Ako je vaša vozačka dozvola izdata u jednoj od država-članica Evropskog ekonomskog prostora (EEP), čestitamo! Vaša vozačka dozvola u Austriji važi neograničeno. Dakle, ne morate da je mjenjate za austrijsku kada se doselite.

Države-članice EEP-a su: Belgija, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Irska, Island, Italija, Kipar, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Slovačka, Holandija, Hrvatska, Češka, Švedska i Španija.

Kako produžiti boravišnu dozvolu u Austriji

Vozačke Dozvole iz Zemalja koje Nisu Članice EEP-a

Ali šta ako vaša vozačka dozvola nije iz države-članice EEP-a? U Austriji, s vozačkom dozvolom izdatom izvan EEP-a smije se upravljati motornim vozilom najduže šest mjeseci. Ako namjeravate da ostanete duže i zasnujete prebivalište u Austriji, moraćete da zamijenite svoju vozačku dozvolu za austrijsku.

Međutim, postoje neke iznimke. Ako imate dozvolu izdatu u Andori, Guernseyu, Insel Manu, Japanu, Jerseyu, Monacu, San Marinu, Švicarskoj, Australiji, Bosni i Hercegovini, Hongkongu, Izraelu, Kanadi, Republici Južna Afrika, Republici Južna Koreja (ako je izdata nakon 1.1.1997.), ili SAD, oslobođeni ste od polaganja praktičnog dijela vozačkog ispita.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Saobraćajna Dozvola / Zulassungsbescheinigung

Kada ste vozač sa stalnim prebivalištem u Austriji, važno je da uvijek sa sobom imate vašu saobraćajnu dozvolu. Ove dozvole, zajedno sa registarskim tablicama, dobijaju se u filijalama osiguravajućih društava. Takođe, od 1. jula 2007. godine, svako registrovano vozilo mora biti unijeto u državnu banku podataka o izdatim saobraćajnim dozvolama (GBD), kojom upravlja Savez osiguravajućih društava.

Austrijska penzija za 5 godina staža: Sve što morate znati

Vozila bez EU-Dozvole za Promet

Kada je riječ o vozilima koja ne posjeduju EU-dozvolu za promet, postoje određeni koraci koje trebate preduzeti. Ako uvozite vozilo bez EU-dozvole, vozilo o kojima ne postoje tehnički podaci ili je to pojedinačni ili specijalni model, morat ćete da dobijete posebnu dozvolu za promet.

Često Postavljena Pitanja

Da li moja vozačka dozvola izdate u EEP-a važi u Austriji?

Da, vozačke dozvole izdate u zemljama-članicama EEP-a u Austriji važe neograničeno.

Šta ako je moja vozačka dozvola izdata van EEP-a?

S vozačkom dozvolom izdatom izvan EEP-a smije se upravljati motornim vozilom najduže šest mjeseci. Ako planirate da ostanete duže, morat ćete da zamijenite svoju dozvolu za austrijsku.

Gdje mogu da dobijem saobraćajnu dozvolu?

Saobraćajne dozvole i registarske tablice dobijaju se u filijalama osiguravajućih društava.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL