Porezna pravila i davanja su neizbježni dio života u Njemačkoj. Kada dođete u drugu zemlju, proučavanje poreznih propisa može biti vrlo frustrirajuće. Međutim, razumijevanje poreznih klasa može vam pomoći da bolje razumijete kako porezni sistem funkcioniše i kako možete uštedjeti novac. U ovom članku, detaljno ćemo objasniti porezne klase u Njemačkoj i kako one utječu na vašu plaću.

Praznici u njemačkoj 2023: Svi Datumi

Promjena porezne klase u Njemačkoj: Grundfreibetrag

Prva i osnovna stvar na koju morate obratiti pozornost je Grundfreibetrag. To je iznos koji ne oporezuje država Njemačka , jer prema njihovu izračunu, taj iznos je potreban za plaćanje osnovnih životnih potreba. Svake godine se mijenja i uveliko ovisi o poreznom razredu kojem pripadate. U 2022. godini, Grundfreibetrag (Lohnfreibetrag) je skočio na 9.984 €, što je 832 € mjesečno.

Arbeitnehmer Pauschbetrag

Troškovi koje imate u vezi s radom, poput putnih troškova, odjeće za posao, školovanja i alata, koji vam nije osiguran od poslodavca, nazivaju se Werbungskosten. Ova olakšica se u pravilu izračunava kao 1.200 € godišnje. Ako imate veće troškove, trebali biste čuvati sve račune tokom godine i onda ih predati poreznom uredu kako biste dokazali da ste imali Werbungskosten iznad tog iznosa i da biste dobili veći povrat poreza.

Kinderfreibetrag

Još jedna stvar na kojoj možete zatražiti povrat poreza jest Kinderfreibetrag. Ako već primate dječji doplatak (Kindergeld), nećete dobiti ovaj drugi, jer jedno i drugo ne možete primati. Finanzamt će automatski provjeriti šta je za vas isplativije.

Steuerklasse 1

Prva porezna skupina u poreznim razredima u Njemačkoj je skupina s puno davanja. U tu skupinu spadaju osobe koje žive same, kao što su samci i neoženjeni, udovice/udovci, rastavljeni, osobe koje žive trajno odvojeno te supružnici čiji drugi supružnik živi van EU.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Steuerklasse 2: Samohrani roditelji

Steuerklasse 2 je namijenjena samohranim roditeljima koji skrbe o maloljetnom djetetu. Ova skupina je namijenjena osobama koje ne žive s drugim odraslim osobama i imaju maloljetno dijete. Na primjer, ako ste razvedeni i vaše dijete živi s vama, pripadate ovoj klasi.

Ova skupina ima nekoliko značajki koje je potrebno uzeti u obzir. Za početak, Grundfreibetrag vrijedi za ovu skupinu. Uz to, samohrani roditelji dobivaju i dodatno olakšanje zvano “Alleinerziehenden Entlastungsbetrag”. Ovo olakšanje iznosi 1908 eura za 2021. godinu, a za svako dodatno dijete iznos se povećava za 240 eura po djetetu. Dakle, ako imate dvoje djece, olakšanje će iznositi 2148 eura.

Ako se odlučite za Steuerklasse 2, bit ćete u mogućnosti uštedjeti nešto novca. Na primjer, ako živite u Bavarskoj i imate bruto plaću od 2500 eura mjesečno, neto plaća s obzirom na poreznu klasu 2 iznosila bi oko 1940 eura. To je razlika od oko 160 eura mjesečno u odnosu na Steuerklasse 1.

Steuerklasse 3, 4 i 5: Brak

Ako ste vjenčani ili u registriranom partnerstvu, automatski ulazite u jednu od tri porezne skupine – Steuerklasse 3, 4 ili 5. Steuerklasse 4 je defaultni izbor za većinu parova u braku, dok Steuerklasse 3 i 5 nude drugačiji pristup koji može rezultirati uštedom novca.

Steuerklasse 4

Ukoliko se ne odlučite za drugu opciju, po defaultu ćete biti uključeni u poreznu klasu 4. Ovo je dobra opcija ako supružnici zarađuju otprilike jednaku plaću. Osim toga, odbici i olakšice su isti kao i kod porezne klase 1.

Steuerklasse 3 i 5

Ako jedan supružnik zarađuje značajno više od drugog, može se isplatiti prebaciti se na kombinaciju poreznih razreda 3 i 5. Kada jedan supružnik preuzme Steuerklasse 3, a drugi Steuerklasse 5, supružnik s višim prihodima ima veću olakšicu.

Za primjer, ako jedan supružnik zarađuje 3000 eura mjesečno, a drugi Izračunavanje neto plaće

Kako bi izračunali svoju neto plaću u Njemačkoj, koristite Steuerrechner (porezni kalkulator). Ovaj alat je dostupan na internetu i vrlo jednostavan za korištenje. Unesite svoju bruto plaću, vaš porezni razred i sve ostale relevantne podatke kako biste dobili procijenjeni iznos vaše neto plaće. Međutim, vaša stvarna neto plaća može varirati ovisno o dodatnim faktorima poput doprinosa za zdravstveno osiguranje, mirovinske doprinose, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti i slično.

Promjena porezne klase

Do prije nekoliko godina, promjena porezne klase bila je moguća samo jednom godišnje. Međutim, od 2020. godine, porezni obveznici u Njemačkoj imaju pravo mijenjati poreznu klasu više puta tokom godine. Ako se vaš porodični status promijeni, kao što je vjenčanje ili rođenje djeteta, preporučljivo je provjeriti treba li promijeniti poreznu klasu. Osim toga, ako ste samohrani roditelj ili imate visoko obrazovanje, možda biste mogli uštedjeti više novca ako promijenite poreznu klasu.

Zaključak: Promjena porezne klase u Njemačkoj

Porezni sistem u Njemačkoj vrlo je složen i teško ga je razumjeti bez potrebne obrazovne pozadine. Međutim, kada razumijete osnovne pojmove i porezne klase, možete uštedjeti značajne iznose novca na godišnjoj razini. Ako niste sigurni koju biste poreznu klasu trebali odabrati, preporučljivo je konzultirati se s poreznim savjetnikom ili stručnjakom za financije kako biste osigurali da maksimizirate svoje uštede i izbjegavate probleme s poreznim tijelima.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL