Kako dobiti socijalni stan u Njemačkoj


Kako dobiti socijalni stan u Njemačkoj
Kako dobiti socijalni stan u Njemačkoj

Sve više ljudi u Njemačkoj suočava se s problemom skupe stanarine koju ne mogu podmiriti iz vlastitih sredstava. Zato je sve veći broj građana koji traže socijalne stanove, koji su dostupni onima koji ispunjavaju određene uvjete. U ovom tekstu ćemo vam objasniti šta su socijalni stanovi, ko ima pravo na njih i gdje ih možete pronaći.

Socijalni stanovi u Njemačkoj su subvencionirani stanovi koje gradovi i savezne republike iznajmljuju osobama koje ne mogu priuštiti stanovanje po cijenama na slobodnom tržištu. Najamnina za socijalne stanove je regulisana i ne smije biti viša od određene cijene koju propisuje država. Ovi stanovi se iznajmljuju samo osobama koje imaju potvrdu o stambenom zbrinjavanju (Wohnberechtigungsschein).

Ko ima pravo na socijalni stan u Njemačkoj?

Pravo na socijalni stan u Njemačkoj imaju osobe koje imaju vrlo niska primanja i ne mogu podmiriti troškove stanovanja na slobodnom tržištu. Da bi dobili potvrdu o stambenom zbrinjavanju, potrebno je obratiti se nadležnom Wohn- ili Sozialamt-u. Potvrda je ulaznica za socijalne stanove u Njemačkoj i potrebna je pri traženju stana.

Uvjet za dobivanje potvrde o stambenom zbrinjavanju je da imate niska primanja i zbog toga pravo na stambeno zbrinjavanje. Primatelji socijalne pomoći u Njemačkoj, takozvani Hartz IV, imaju automatsko pravo na socijalni stan jer već ispunjavaju uvjete za to.

Koje vrste socijalnih stanova postoje u Njemačkoj?

Socijalni stanovi u Njemačkoj uglavnom su jednostavne gradnje i ne nude dodatne pogodnosti poput balkona, terasa, dizala ili kuhinja. Većina stanova je smještena u zgradama koje nemaju najviši standard. Novogradnja koristi jeftine materijale kako bi se osigurao pristupačan najam. Primatelji mirovine i osobe s invaliditetom imaju pravo na stan u kojem nema barijera, pa često dobiju novogradnju.

Uvjeti za dobivanje potvrde o stambenom zbrinjavanju (Wohnberechtigungsschein)

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Granica primanja koju ne smijete prijeći za dobivanje potvrde o stambenom zbrinjavanju se razlikuje od savezne republike do savezne republike u Njemačkoj. Primanja se procjenjuju s obzirom na broj osoba u kućanstvu, a izračun se obavlja u neto iznosu.

Da biste dobili potvrdu o stambenom zbrinjavanju u Njemačkoj, morate biti u skupini osoba s vrlo niskim primanjima. Primjerice, u Bayernu granica primanja za jednu osobu iznosi 14.000 eura, za dvije osobe 22.000 eura, a svaka dodatna osoba dodaje još 4.000 eura. Primjerice, za jedno dijete dodaje se 1.000 eura. U Stuttgartu granica primanja za jednu osobu iznosi 21.730 eura, za dvije osobe 28.885 eura, a svaka dodatna osoba dodaje još 5.740 eura.

Praznici u njemačkoj 2023: Svi Datumi

Kako dobiti potvrdu o stambenom zbrinjavanju (Wohnberechtigungsschein)?

Da biste dobili potvrdu o stambenom zbrinjavanju, potrebno je obratiti se nadležnim službama i predočiti potrebne dokaze o primanjima. Ove službe mogu biti Wohn- ili Sozialamt-i, ovisno o državi u kojoj se nalazite. Nakon provjere vaših primanja i podataka o kućanstvu, određuje se granica primanja koju ne smijete prijeći da biste dobili potvrdu.

Primjeri osoba koje ispunjavaju uvjete za dobivanje potvrde o stambenom zbrinjavanju

Tarik je samac koji živi u Stuttgartu i radi na nepuno radno vrijeme kao konobar. Njegova neto primanja iznose oko 1.100 eura mjesečno (13.200 eura godišnje). Također prima doplatak za stanovanje od grada Stuttgart i uzdržavanje od svog oca. Budući da njegova ukupna primanja ne prelaze granicu od 21.730 eura godišnje u Stuttgartu, Tarik ima pravo na Wohnberechtigungsschein i mogućnost traženja socijalnog stana u Njemačkoj.

Naida živi u Berlinu sa svoja dva djeteta i radi kao prodavačica u trgovini. Njena neto primanja iznose oko 1.500 eura mjesečno (18.000 eura godišnje). Uz to, prima Kindergeld i alimentaciju od bivšeg supruga. S obzirom na broj osoba u kućanstvu, njezina ukupna primanja ne prelaze granicu od 25.200 eura godišnje u Berlinu. Stoga, Naida ima pravo na Wohnberechtigungsschein i mogućnost traženja socijalnog stana u Njemačkoj.

Kako pronaći socijalni stan u Njemačkoj?

Najbolje mjesto za pronalazak socijalnog stana u Njemačkoj su nadležni uredi za stambena pitanja. Oni vode registar dostupnih stanova i nude potencijalnim stanarima popis slobodnih stanova u željenoj regiji.

Osim nadležnih ureda, moguće je pronaći socijalne stanove u oglasima za nekretnine, na primjer na stranicama kao što su ImmobilienScout24 ili Wohnungsboerse. Na tim stranicama potencijalni stanari mogu pregledati dostupne socijalne stanove i prijaviti se za najam.

Također je moguće kontaktirati lokalne nevladine organizacije i udruge koje se bave socijalnim stambenim pitanjima. Ove organizacije mogu pružiti korisne savjete i pomoć pri pronalasku socijalnih stanova u određenoj regiji.

Koji su uvjeti najma socijalnog stana u Njemačkoj?

Kao što smo već spomenuli, socijalni stanovi u Njemačkoj su subvencionirani stanovi koje iznajmljuju gradovi i republike. Iz tog razloga, postoje određeni uvjeti koje treba ispuniti kako bi se iznajmio socijalni stan.

Jedan od uvjeta je da osoba ima Wohnberechtigungsschein, potvrdu o stambenom zbrinjavanju. Također, postoje uvjeti vezani uz visinu primanja, što znači da osobe s većim primanjima neće imati pravo na socijalni stan.

Osim toga, socijalni stanovi u Njemačkoj su najčešće nenamješteni, što znači da stanari moraju sami opremiti stan namještajem i kućanskim aparatima. Također, većina socijalnih stanova se nalazi u zgradama koje nemaju najviši standard, pa nemojte očekivati balkon, terasu, dizalo i slične dodatke.

Socijalni stanovi u Njemačkoj pružaju priliku za povoljno stanovanje osobama koje ne mogu pokriti troškove stanovanja na slobodnom tržištu. Pravo na socijalni stan imaju osobe koje ispunjavaju uvjete vezane uz primanja i posjeduju Wohnberechtigungsschein, potvrdu o stambenom zbrinjavanju.

Najbolji način za pronalazak socijalnih stanova u Njemačkoj je kontaktiranje nadležnih ureda za stambena pitanja, pregledavanje oglasa za nekretnine na internetu ili kontaktiranje lokalnih nevladinih organizacija i udruga koje se bave socijalnim stambenim pitanjima.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL