Spajanje porodice u Njemačkoj: Sve što trebate znati


Spajanje porodice u Njemačkoj
Spajanje porodice u Njemačkoj

Kako biste aplicirali za spajanje porodice sa svojim bračnim drugom ili maloljetnom djecom u Njemačkoj, potrebno je da pružite određene dokumente u zavisnosti od Vašeg slučaja. Spajanje porodice u Njemačkoj: U nastavku možete pronaći potrebnu dokumentaciju koju je potrebno predočiti prilikom apliciranja za spajanje porodice.

Spajanje porodice s bračnim drugom

Ukoliko želite da spajate porodicu sa svojim bračnim drugom u Njemačkoj, potrebno je da dostavite sljedeću dokumentaciju:

 1. Vaš vjenčani list na međunarodnom obrazcu. Ukoliko ste se vjenčali u Njemačkoj, molimo da predočite Vaš njemački vjenčani list, bez obzira na obrazac.
 2. Aktuelnu njemačku prijavu boravka Vašeg bračnog druga.
 3. Dokaz o identitetu Vašeg bračnog druga.
 4. Ako su bračni drugovi strani državljani, potrebna je kopija boravišne dozvole.
 5. Presude o razvodu prethodnih brakova oba bračna druga, ukoliko je to slučaj. Presude o razvodu braka iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja izvan Evropske Unije moraju biti nadovjerene pečatom Apostille.
 6. Dokaz o poznavanju osnova njemačkog jezika (nivo A1 Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike).

Napomena: Molimo da dokumente prevedete na njemački jezik, ukoliko isti nisu napisani na njemačkom ili engleskom jeziku.

Praznici u Njemačkoj 2023: Svi Datumi

Spajanje maloljetne djece s roditeljima u Njemačkoj

Ukoliko želite da spajate porodicu s Vašim maloljetnim djetetom u Njemačkoj, potrebno je da dostavite sljedeću dokumentaciju:

 1. Rodni list djeteta na međunarodnom obrascu. U slučaju da je dijete rođeno u Njemačkoj, molimo da predočite samo njemački rodni list, bez obzira na obrazac.
 2. Ukoliko je to slučaj, potreban je vjenčani list roditelja na međunarodnom obrascu. U slučaju da je brak sklopljen u Njemačkoj, molimo da predočite Vaš njemački vjenčani list, bez obzira na obrazac.
 3. Ako roditelji u vrijeme rođenja djeteta nisu bili u braku i ne postoji njemački rodni list, potreban je zapisnik o priznavanju očinstva.
 4. Aktuelnu prijavu boravka roditelja koji živi u Njemačkoj
 5. Ukoliko je to slučaj, potrebni su dokazi o isključivom starateljstvu. Presude o razvodu braka iz Bosne i Hercegovine moraju biti nadovjerene pečatom Apostille.
 6. Dokaz o identitetu roditelja koji živi u Njemačkoj.
 7. Ako je roditelj strani državljanin, potrebna je kopija boravišne dozvole.
 8. Za djecu stariju od 16 godina, potreban je dokaz o poznavanju njemačkog jezika (nivo C1 Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike).
 9. Za usvojenu djecu, potrebna je presuda o usvajanju djeteta. Presuda iz Bosne i Hercegovine mora biti nadovjerena pečatom Apostille, dok presuda iz Njemačke ne mora sadržavati pečat Apostille.
 10. Za postupke usvajanja koji su provedeni u Bosni i Hercegovini, potrebna je presuda o priznavanju i učincima shodno Zakonu o učincima usvajanja.

Napomena: Djeca moraju predati zahtjev u prisustvu barem jednog roditelja. Ako roditelji ne žive zajedno u Njemačkoj, onda onaj roditelj koji ostaje u Bosni i Hercegovini mora dati saglasnost za preseljenje djeteta u Njemačku. Ta saglasnost mora biti ovjerena od strane notara, nadovjerena pečatom Apostille i prevedena na njemački jezik.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Spajanje porodice s maloljetnim njemačkim djetetom u Njemačkoj

Ukoliko želite da spajate porodicu s Vašim maloljetnim njemačkim djetetom u Njemačkoj, potrebno je da dostavite sljedeću dokumentaciju:

 1. Aktuelnu prijavu boravka djeteta koje živi u Njemačkoj.
 2. Dokaz o identitetu djeteta.
 3. Rodni list djeteta na međunarodnom obrascu. U slučaju da je dijete rođeno u Njemačkoj, molimo da predočite samo njemački rodni list, bez obzira na obrazac.
 4. Ukoliko je to slučaj, potreban je vjenčani list roditelja na međunarodnom obrascu. Ako je brak sklopljen u Njemačkoj, molimo da predočite Vaš njemački vjenčani list, bez obzira na obrazac.
 5. Ako roditelji u vrijeme rođenja djeteta nisu bili u braku i ne postoji njemački rodni list, potreban je zapisnik o priznavanju očinstva.

Napomena: Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice u vezi s dokumentacijom koju je potrebno dostaviti za spajanje porodice u Njemačkoj, molimo da provjerite naš FAQ odjeljak koji se odnosi na ovu temu. Također, molimo da imate na umu da se zahtjevi za spajanje porodice mogu razlikovati u zavisnosti od zemlje iz koje dolazite i odakle dolazi Vaš bračni drug ili dijete.

Ukoliko ne govorite njemački jezik, molimo da dokumente prevedete na njemački ili engleski jezik. Važno je napomenuti da se zahtjev za spajanje porodice u Njemačkoj može obraditi tek nakon dostavljanja svih potrebnih dokumenata, te da proces obrade može trajati nekoliko mjeseci.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa spajanjem porodice u Njemačkoj ili u vezi sa potrebnom dokumentacijom, molimo da se obratite nadležnim vlastima u Njemačkoj ili našem konzulatu u Vašoj zemlji. Važno je da pažljivo pročitate i razumijete sve zahtjeve i uvjete koji se odnose na spajanje porodice prije nego što podnesete zahtjev.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL