Penzija/Mirovina u Njemačkoj za 5 godina staža


Penzija u Njemačkoj za 5 Godina Staža
Penzija u Njemačkoj za 5 Godina Staža

Ako razmišljate o radu u Njemačkoj, ključno je razumjeti kako funkcioniše njihov penzijski sistem. Njemačka je poznata po svom visoko cijenjenom penzijskom sistemu, koji je, s obzirom na starenje populacije, pretrpio brojne reforme od 2002. godine. Sve to sa ciljem održavanja dugoročne efikasnosti.

Tri Stupa Njemačkog Penzijskog Sistema

Njemački penzijski sistem se sastoji od tri stupa: državne penzije, kompanijskih penzija i privatnih penzija. Ovi dopunski penzijski planovi služe kao dodatak državnoj penziji.

Državno Penzijsko Osiguranje (Gesetzliche Rentenversicherung)

Državne penzijske pogodnosti isplaćuju se nakon opće starosne dobi za penzionisanje od 65 godina. Upravlja ih Deutsche Rentenversicherung, javni penzijski osiguravatelj sa lokalnim i regionalnim ograncima. Primaoci ove penzije mogu očekivati oko 70% svoje radne zarade, uz minimum za penzionere s niskim primanjima.

Plaćanje doprinosa

Za svakoga ko radi u Njemačkoj obavezno je sudjelovanje i plaćanje doprinosa državnom penzijskom sistemu. Stopa doprinosa iznosi 18,6% na temelju neto godišnje zarade do maksimalnog limita za doprinos (Beitragsbemessungsgrenze). Ovaj doprinos podjednako dijele poslodavac i zaposlenik – 9,3% svaki.

Maksimalni limit za doprinose za 2021. godinu iznosi 7,100 EUR na zapadu Njemačke, dok na istoku iznosi 6,700 EUR. Razlika je, slično lokalnim poreznim stopama, posljedica povijesno nižih primanja na istoku zemlje.

Koliko dugo morate raditi da biste primili Njemačku penziju?

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Pravo na Državnu Penziju

Da biste ostvarili pravo na njemačku državnu penziju, morate raditi u Njemačkoj minimalno 5 godina. Iznos koji ćete primati ovisi o ukupnom iznosu doprinosa uplaćenih tokom vašeg boravka u Njemačkoj. Određena razdoblja nezaposlenosti također mogu doprinijeti državnoj penziji, kao što su:

  • Trudnoća
  • Edukacija i trening
  • Bolest ili nezaposlenost
  • Njega rođaka

Ovi periodi se uključuju u zahtjevanih 5 godina. Doprinosi će se onda uzimati iz primljenih naknada.

Iznos Državne Penzije

Jednogodišnji doprinosi prosječnoj zaradi od 41,541 EUR (za 2021. godinu) zarađuju 1 “penzijski poen” (Entgeltpunkt). Oni koji zarađuju više ili manje zarađuju proporcionalne penzijske poene. Ukupan broj penzijskih poena u trenutku penzionisanja određuje ukupne pogodnosti državne penzije.

Penzija sa 5 Godina Staža

Da bi ste stekli pravo na penziju, neophodno je da ste radili najmanje 5 godina u Njemačkoj. Tih pet godina ne moraju nužno biti pet godina neprekidnog rada. Kao što je već navedeno, određeni periodi nezaposlenosti mogu se uračunati u tih pet godina.

Iznos penzije ovisit će o broju uplaćenih doprinosa u tom periodu. Dakle, ukoliko ste radili 5 godina u Njemačkoj, vaša penzija će biti manja nego da ste radili 10, 20 ili 30 godina.

Alimentacija u Njemačkoj: Sve što trebate znati o plaćanju dječijeg izdržavanja

Često Postavljena Pitanja

Kada mogu podnijeti zahtjev za njemačku državnu penziju?

Moguće je podnijeti zahtjev za penziju nakon što ste radili 5 godina u Njemačkoj i dostigli minimalnu starosnu dob za penzionisanje koja je trenutno 65 godina.

Kako se izračunava iznos državne penzije?

Iznos državne penzije ovisi o ukupnom broju “penzijskih poena” koje ste zaradili. Jedan penzijski poen zarađuje se doprinosima na prosječnu zaradu od 41,541 EUR u 2021. godini.

Kako da saznam koliko “penzijskih poena” imam?

Deutsche Rentenversicherung vam svake godine šalje izvještaj o stanju vašeg penzijskog računa, uključujući i broj vaših penzijskih poena.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL