Vozačka dozvola je vrlo važan dokument za vozače, a prilikom putovanja u inozemstvo potrebno je znati jesu li vaše vozačke dozvole priznate u drugim zemljama. U ovom članku ćemo objasniti kako zamijeniti vozačku dozvolu u Njemačkoj, ako imate vozačku dozvolu iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore ili Hrvatske.

Da li vaša vozačka vrijedi u Njemačkoj?

Ako imate vozačku dozvolu iz zemalja Europske unije (EU), ona vrijedi u Njemačkoj bez obzira jeste li državljanin EU-a ili ne. Međutim, ako imate vozačku dozvolu iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore morate je zamijeniti u roku od 6 mjeseci od datuma vašeg prijavljivanja u Njemačkoj. U suprotnom, vaša vozačka dozvola se neće priznati i nećete moći voziti u Njemačkoj.

Praznici i neradni dani u Njemačkoj 2023: Po Regijama

Bosanska vozačka dozvola u Njemačkoj

Ako imate bosansku vozačku dozvolu i želite je zamijeniti za njemačku, morate imati sljedeće dokumente:

  • Vozačka dozvola iz BiH
  • Dokaz o prijavi boravka (Meldebescheinigung)
  • Pasoš
  • Biometrijska fotografija (35 x 45 mm)
  • Prevedena bosanska vozačka dozvola na njemački od ovlaštenog prevodioca (ADAC)

Najjednostavniji način za dobivanje prijevoda vaše bosanske vozačke dozvole je da se obratite njemačkom autoklubu ADAC-u. Cijena prevoda iznosi oko 55 eura. Nakon što dobijete prijevod, morate otići u ured za vozačke dozvole (Führerscheinstelle) u vašem gradu i podnijeti zahtjev za zamjenu vozačke dozvole.

Zahtjev se naziva „Umschreiben einer ausländischen Führerscheins (Drittstaaten)“. Za podnošenje zahtjeva potreban vam je termin, a u nekim gradovima sve se može riješiti u ADAC-u. Trošak zamjene vozačke dozvole iznosi oko 60 eura, ovisno o gradu u kojem se podnosi zahtjev. Ukupno vrijeme potrebno za zamjenu vozačke dozvole iznosi oko mjesec dana.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Novi zakoni u Njemačkoj 2023: Koje su najveće promjene?

Vozačka dozvola iz Srbije

Ako imate srpsku vozačku dozvolu i želite je zamijeniti za njemačku, morate imati sljedeće dokumente:

  • Vozačka dozvola iz zemlje iz koje dolazite
  • Dokaz o prijavi boravka (Meldebescheinigung)
  • Pasoš
  • Biometrijska fotografija
  • Prevedena vozačka dozvola na njemački od ovlaštenog prevodioca (ADAC)

Najjednostavniji način za dobivanje prijevoda vaše vozačke dozvole je da se obratite njemačkom autoklubu ADAC-u. Cijena prevoda iznosi oko 55 eura. Nakon što dobijete prijevod, morate otići u ured za vozačke dozvole (Führerscheinstelle) u vašem gradu i podnijeti zahtjev za zamjenu vozačke dozvole. Zahtjev se naziva „Umschreiben eines ausländischen Führerscheins (Drittstaaten)“.

Za podnošenje zahtjeva potreban vam je termin, a u nekim gradovima sve se može riješiti u ADAC-u. Trošak zamjene vozačke dozvole iznosi oko 60 eura, ovisno o gradu u kojem se podnosi zahtjev. Ukupno vrijeme potrebno za zamjenu vozačke dozvole iznosi oko mjesec dana.

Ako imate vozačku dozvolu iz Srbije, ona vrijedi za sve kategorije u Njemačkoj. Međutim, možda ćete morati položiti kod 95, ovisno o godini polaganja i kategoriji. Za C kategoriju kod 95 upisan na vozačku nakon 2009. godine je priznat, a za D kategoriju kod 95 upisan nakon 2008. godine je priznat. Ako već imate kod 95 upisan u vašu vozačku dozvolu, nećete morati ponovno polagati ispit u Njemačkoj.

Auto osiguranja u Njemačkoj: Registracija auta u Njemačkoj

Vozačka dozvola iz Crne Gore

Nažalost, nijedna kategorija vozačke dozvole iz Crne Gore nije priznata u Njemačkoj. Ako želite voziti u Njemačkoj, morat ćete zamijeniti svoju crnogorsku vozačku dozvolu za njemačku.

Hrvatska vozačka dozvola u Njemačkoj

Ako ste položili vozački ispit u Hrvatskoj (ili bilo kojoj drugoj državi EU), vaša vozačka dozvola vrijedi u Njemačkoj za sve kategorije, kao i kod 95 za vozače kamiona. Hrvatska vozačka dozvola se ne mora prevoditi u Njemačkoj.

U zaključku, ako želite voziti u Njemačkoj s vozačkom dozvolom iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore ili bilo koje druge zemlje izvan EU, morat ćete zamijeniti svoju vozačku dozvolu za njemačku. Ako imate hrvatsku ili bilo koju drugu vozačku dozvolu iz zemlje EU, vaša vozačka dozvola će vrijediti u Njemačkoj bez potrebe za zamjenom.

Povrat poreza u Njemačkoj klasa 1: Sve što trebate znati

Postupak zamjene vozačke dozvole u Njemačkoj varira ovisno o zemlji porijekla vaše vozačke dozvole. U svim slučajevima, međutim, morat ćete imati dokaz o prijavi boravka u Njemačkoj, svoju vozačku dozvolu, pasoš, biometrijsku fotografiju i prevedenu vozačku dozvolu na njemački jezik. Najbolje je obratiti se njemačkom autoklubu ADAC-u kako biste dobili prijevod svoje vozačke dozvole.

Nakon što dobijete prevedenu vozačku dozvolu, morat ćete otići u ured za vozačke dozvole (Führerscheinstelle) u vašem gradu i podnijeti zahtjev za zamjenu vozačke dozvole. U nekim gradovima, poput Berlina, sve se može riješiti u ADAC-u, pa nema potrebe za odlaskom u ured za vozačke dozvole. Trošak zamjene vozačke dozvole u Njemačkoj iznosi oko 60 eura, a vrijeme obrade traje oko mjesec dana.

U konačnici, ako želite voziti u Njemačkoj s vozačkom dozvolom izvan EU, morate se pridržavati pravila o zamjeni vozačke dozvole. Pazite da ne zaboravite na rok od 6 mjeseci za zamjenu vozačke dozvole nakon što se doselite u Njemačku

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL