Minimalna penzija u Austriji: Sve što trebate znati


Minimalna penzija u Austriji
Minimalna penzija u Austriji

Austrija, prelijepa zemlja u srednjoj Evropi, poznata je po svojim planinama, rijekama, kulturnom nasljeđu, i kao središte nekih od najboljih univerziteta u Evropi.

Međutim, Austrija je takođe poznata po svojim socijalnim programima i uslugama koje su dostupne njenim stanovnicima, uključujući i minimalnu penziju.

Minimalna penzija u Austriji se odnosi na penziju koja se isplaćuje starijim građanima koji su ostvarili minimalne penzione godine, a koji nemaju dovoljno prihoda za život.

Minimalna penzija se odobrava građanima koji su minimalno 15 godina bili osigurani u Austriji, odnosno imaju minimalno 180 mjeseci osiguranja.

Minimalna penzija u Austriji se određuje na osnovu osnovne penzije, a trenutno iznosi 936,30 eura mjesečno.

Ova penzija je, međutim, porezno obavezna i iznosi 5% od minimalne penzije. To znači da se mjesečno od minimalne penzije odbija 46,82 eura.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Posao u Austriji: Mogućnosti i Zahtjevi

Ko je kvalifikovan za nju?

Minimalna penzija u Austriji namijenjena je starijim građanima koji su ostvarili minimalne penzione godine i koji nemaju dovoljno prihoda za život. Kvalifikacioni uslovi za minimalnu penziju su sljedeći:

  • Minimalno 15 godina osiguranja u Austriji (minimalno 180 mjeseci osiguranja)
  • Minimalne penzione godine

Minimalne penzione godine su različite za muškarce i žene, a ovise o godini rođenja. Za muškarce, minimalne godine su 65 godina, a za žene se ova granica postepeno povećava sa 60 godina u 2019. na 65 godina u 2033. godini.

Kako se prijaviti?

Ako ispunjavate uslove za minimalnu penziju u Austriji, možete se prijaviti putem Austrijskog penzijskog osiguranja (Pensionsversicherungsanstalt). Postoji nekoliko načina za prijavu:

  • Online prijava putem Portala za penzijsko osiguranje (Pensionsversicherungsportal)
  • Pisanjem zahtjeva za minimalnu penziju i slanje poštom ili lično dostavljanje u odgovarajuću kancelariju Austrijskog penzijskog osiguranja
  • Posjetom odgovarajućoj kancelariji Austrijskog penzijskog osiguranja i podnošenje zahtjeva lično

U svakom slučaju, morate dostaviti odgovarajuće dokumente koji potvrđuju vaše osiguranje u Austriji i godine koje ste proveli kao osiguranik.

Ako se prijavljujete putem Portala za penzijsko osiguranje, vaši podaci će biti automatski prikazani iz sistema Austrijskog penzijskog osiguranja.

Kako stranci mogu brzo dobiti austrijsko državljanstvo?

Dodatni benefiti

Minimalna penzija nije jedina usluga koju Austrija nudi starijim građanima. Austrija takođe nudi mnoge druge benefite koji su namijenjeni starijim građanima, uključujući:

  • Karticu za javni prevoz – stariji građani sa minimalnom penzijom mogu dobiti besplatnu karticu za javni prevoz u svim gradovima u Austriji.
  • Stambeno zbrinjavanje – grad nudi subvencije za stambeno zbrinjavanje starijim građanima sa niskim prihodima.
  • Zdravstveno osiguranje – stariji građani sa minimalnom penzijom mogu se kvalifikovati za besplatno zdravstveno osiguranje u okviru austrijskog sistema zdravstvene zaštite.

Ovi dodatni benefiti su važni jer pomažu starijim građanima da poboljšaju svoje živote i olakšaju troškove koji mogu biti preveliki za njihov budžet.

Kako ostvariti penziju u Austriji i uživati u svojim zlatnim godinama?

Minimalna penzija u Austriji je važna usluga za starije građane koji nemaju dovoljno prihoda za život. Kvalifikacioni uslovi za minimalnu penziju su jasni, a postupak prijave je jednostavan.

Pored minimalne penzije, Austrija nudi mnoge druge benefite koji pomažu starijim građanima da poboljšaju svoje živote.

Austrija je zemlja koja se ponosi svojim socijalnim programima i uslugama koje su dostupne njenim stanovnicima.

Minimalna penzija je samo jedna od mnogih usluga koje Austrija nudi, a koja je namijenjena starijim građanima koji trebaju pomoć u finansijskom smislu. Ako ispunjavate kvalifikacione uslove, ne ustručavajte se prijaviti za minimalnu penziju u Austriji.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL