Bolovanje u Njemačkoj: Šta trebate znati


Bolovanje u Njemačkoj
Bolovanje u Njemačkoj

Bolovanje je jedna od tema koja je važna svima, jer tokom života svi se barem jednom susretnemo s potrebom za odmorom zbog bolesti ili neke druge zdravstvene tegobe. U ovom tekstu ćemo vam objasniti sve o bolovanju u Njemačkoj i kako ostvariti prava iz radnog odnosa.

Uvijek javite poslodavcu o privremenoj nesposobnosti za rad

Prije svega, važno je biti fer prema svom poslodavcu i što prije mu javiti o privremenoj nesposobnosti za rad. To je važno kako bi unutar firme bilo dovoljno vremena da se pronađe zamjena za vas. Ako ste zaposleni kao njegovatelj, na primjer, potrebno je javiti najkasnije večer prije kako bi se smjene mogle promijeniti.

Kako se uzima bolovanje u Njemačkoj?

Prije svega, uvijek pokušajte biti fer prema svom poslodavcu na način da mu javite što prije o vašoj privremenoj nesposobnosti za rad. Zašto je to važno? Iz razloga kako bi unutar firme bilo dovoljno vremena da se pronađe zamjena. Konkretno, na mnogim radnim mjestima potrebno je javiti najkasnije večer prije kako bi se smjene mogle promijeniti.

Ako ste bolesni duže od tri dana, doktor mora vašem poslodavcu elektronski slati potvrdu o bolovanju (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung). Potvrdu u pisanom obliku doktor vam može dati u 2 primjerka, čisto da imate dokaz za sebe i vaše zdravstveno osiguranje.

Ako se nalazite na Arbeitsamtu, tada bi isto prilikom bolovanja trebali priložiti njima potvrdu, da znaju da vam u tom trenutku ne mogu tražiti zaposlenje zbog vaše privremene nesposobnosti.

Praznici u njemačkoj 2023: Svi Datumi

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Koliko će vam bolovanje biti plaćeno?

Prema njemačkom zakonu, ukoliko ste zaposleni duže od 4 mjeseca, imate pravo na 100% plaćenog bolovanja u trajanju od 6 sedmica. Međutim, trebate znati da tih 6 sedmica vrijedi za jednu bolest unutar godine dana. Primjerice, ako dobijete temperaturu i treba vam 10 dana za oporavak i nakon par mjeseci od toga slomite nogu – to se ne računa kao zajedničko bolovanje, već imate zasebno pravo 6 sedmica za svaku bolest!

Ukoliko vaše bolovanje potraje duže od 6 sedmica, tada plaćanje vašeg bolovanja preuzima njemačko zdravstveno osiguranje. U tom slučaju, primat ćete 70% vaših bruto primanja (istovremeno zbog toga uplaćujete manje i u mirovinsko osiguranje). Taj novac je osiguran za čak 78 sedmica unutar 3 godine za istu bolest.

Osim toga, ako ste kojim slučajem imali povredu na radu u Njemačkoj, onda imate pravo i na 80% vaših bruto primanja! Preko BARMER zdravstvenog osiguranja dobivate taj novac odmah na računu čim ga zatražite. Jako su brzi i efikasni i imaju kontakt osobu Kristinu koja priča “našim” jezikom.

Prijava djeteta rođenog u Njemačkoj

Šta ako se razbolite na godišnjem odmoru?

Ukoliko ste roditelj, vjerovatno znate koliko je teško ostaviti bolesno dijete kod kuće i otići na posao. Srećom, u Njemačkoj postoji zakon koji vam omogućava da ostanete kod kuće i brinete se o svom djetetu u slučaju bolesti. Naime, prema zakonu imate pravo na 10 dana plaćenog bolovanja za svako dijete mlađe od 12 godina. Potvrdu o bolesti djeteta potrebno je priložiti poslodavcu kako bi se opravdalo vaše odsustvo s posla.

Međutim, šta ako se roditelj jako razboli? U takvim slučajevima, postoje određene mogućnosti koje vam omogućuju da provedete više vremena s bolesnim roditeljem. Prema Pflegezeitgesetz-u, svaka osoba ima pravo na do 10 radnih dana neplaćenog bolovanja da bi se brinula o svojim najbližima.

Ako tvrtka ima preko 15 radnika, tada imate pravo uzeti do čak 6 mjeseci neplaćenog bolovanja u tu svrhu. Bitno je informisati firmu 10 radnih dana prije, a u ovom slučaju poslodavac vam ne može dati otkaz.

Zaključak

Uzimanje bolovanja nije uvijek lako, posebno ako se radi o dužem razdoblju. Međutim, u Njemačkoj postoji niz zakonskih propisa koji štite radnike i omogućavaju im da uzmu bolovanje bez straha od otkaza. Važno je biti fer prema svom poslodavcu i javiti mu što prije o vašoj privremenoj nesposobnosti za rad. Također, trebate znati svoja prava kada je u pitanju trajanje i plaćanje bolovanja te šta učiniti ako vam se razboli dijete ili roditelj. Vaše zdravlje je najvažnije, stoga ne oklijevajte

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL