Godišnji odmor u Njemačkoj: Savjeti i Informacije


Godišnji odmor u Njemačkoj
Godišnji odmor u Njemačkoj

Godišnji odmor je važan dio radnog odnosa koji nam omogućuje da se odmorimo od posla. U Njemačkoj, kao i u drugim zemljama, postoje pravila koja reguliraju ovaj odmor. U ovom članku ćemo vam dati sve potrebne informacije o godišnjem odmoru u Njemačkoj, od toga kako se računa do toga kako ga zatražiti.

Reguliranje godišnjeg odmora u Njemačkoj

Godišnji odmor je zakonski propisan odmor koji je utvrđen ugovorom o radu. Ovaj odmor se računa na principu dana zaposlenosti. Za svakih 12 dana koje zaposlenik radi, dobivamo 1 dan godišnjeg odmora. Godišnji odmor se uvijek računa za cijelu kalendarsku godinu, tako da ispada da imate minimalno 20 dana odmora (za 5 radnih dana u sedmici) ili 24 dana odmora (za 6 dana u sedmici).

Važno je napomenuti da se, neovisno o struci u kojoj radite, vikendi i praznici nikada ne računaju u dane godišnjeg odmora. To znači da za 10 dana godišnjeg odmora zapravo dobijete pune 2 sedmice s vikendom, i eventualno još koji dan ako u radnoj sedmici postoji praznik.

Uzmite u obzir da za radne odnose na koje se primjenjuje kolektivni ugovor trajanje godišnjeg odmora u pravilu je duže. Za mlade se u vezi s godišnjim odmorom primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti mladih ljudi na radu (Jugendarbeitsschutzgesetz “JArbSchG” – ovo vas zanima jedino ako imate maloljetnu djecu). U zavisnosti od starosne granice, ovaj zakon propisuje do 30 radnih dana godišnjeg odmora za mlade koji na početku kalendarske godine nisu napunili 16 godina, 27 dana za one koji nisu napunili 17 godina, i 25 dana ako na početku godine nisu postali punoljetni.

Praznici u njemačkoj 2023: Svi Datumi

Kako zatražiti godišnji odmor?

Prema pravilima o godišnjem odmoru, mi bi ga u pravilu mogli odabrati sami, no uvijek postoje razlozi kada vam poslodavac može ograničiti ili uskratiti zahtjev za godišnjim odmorom zbog poslovnih razloga.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Ako se nalazite u većoj firmi, najbolje i najsigurnje kada bi zahtjev za godišnjim odmorom predali pismeno. Na taj način imate pisani trag koji možete koristiti kao dokaz ako dođe do problema.

Postoji nekoliko stvari koje trebate imati na umu kada zatražite godišnji odmor. Prvo, obavijestite svog poslodavca o tome kada želite uzeti odmor. Ukoliko želite uzeti više od pet dana odjednom, potrebno je obavijestiti poslodavca najmanje dva mjeseca unaprijed. Drugo, uvijek pokušajte dogovoriti vrijeme koje vam najviše odgovara.

Ako se poslodavac ne slaže s vašim zahtjevom, pokušajte pronaći rješenje koje će zadovoljiti obje strane. Ako se to ne može postići, možete zatražiti pomoć od svog sindikata ili pravnog savjetnika.

Šta se događa ako ne iskoristite godišnji odmor?

Ukoliko zaposlenik ne iskoristi svoj godišnji odmor, onda ga gubi na kraju kalendarske godine. Međutim, postoje iznimke. U nekim slučajevima, ako je zaposlenik bio spriječen uzeti odmor zbog razloga koje nije mogao kontrolirati, poput bolesti ili ozljede, poslodavac ga može pustiti da ga iskoristi u sljedećoj godini.

Druga mogućnost je da se zaposleniku omogući isplata neiskorištenih dana godišnjeg odmora. Ova mogućnost je dostupna samo ako je poslodavac izrazio pristanak na nju i ako je zaposlenik dobio priliku da iskoristi svoj odmor, ali ga nije iskoristio iz nekog drugog razloga.

Šta se događa ako damo otkaz dok još nismo iskoristili godišnji odmor?

Ukoliko zaposlenik daje otkaz, a nije iskoristio svoj godišnji odmor, poslodavac mu mora isplatiti novčanu naknadu umjesto neiskorištenog odmora. Visina naknade ovisi o broju neiskorištenih dana godišnjeg odmora i prosječnoj plaći.

Godišnji odmor i probni radni period: Kako se to odražava na vaš odmor?

Kada se zapošljavate u novoj firmi, prvi 6 mjeseci vašeg radnog odnosa u pravilu su probni period. Tokom tog vremena, vaš poslodavac može odlučiti prekinuti radni odnos ako niste zadovoljili njihova očekivanja. S druge strane, također možete odlučiti napustiti firmu ako ste nezadovoljni uvjetima rada.

Zbog tog razloga, poslodavci obično odgađaju godišnji odmor svojih zaposlenika dok se ne završi probni radni period. Na taj način osiguravaju se od situacije u kojoj zaposlenik iskoristi više dana godišnjeg odmora nego što mu pripada ako iznenada napusti tvrtku.

Ipak, osobno mišljenje je da tokom prvih 6 mjeseci radnog odnosa ne trebate previše “potrošiti” svoju energiju na posao. Ako se ipak osjećate iscrpljeno, uvijek postoji mogućnost uzimanja bolovanja na osnovu stresa na radnom mjestu.

Ako slučajno vaš ugovor bude prekinut unutar prvih 6 mjeseci radnog odnosa, imajte na umu da vam pripada prosječno 2 dana godišnjeg odmora za svaki mjesec proveden u tvrtki.

U zaključku, godišnji odmor je važan za vaše fizičko i mentalno zdravlje. U Njemačkoj postoje određena pravila koja reguliraju korištenje godišnjeg odmora, posebno u vezi s probnim radnim periodom i prijenosom neiskorištenog godišnjeg odmora. Važno je da razumijete svoja prava i obaveze kako biste maksimalno iskoristili svoj godišnji odmor.

Ako planirate dentalne zahvate tokom godišnjeg odmora, preporučujemo da odaberete kliniku koju preporučuju vaši prijatelji ili poznanici kako biste dobili kvalitetnu uslugu i uštedjeli novac i vrijeme. Korištenje godišnjeg odmora može biti izazovno, ali uz poznavanje vaših prava i obaveza, možete uživati u zasluženom odmoru i oporavku.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL