Dječiji doplatak u Njemačkoj rastavljeni roditelji


Dječiji doplatak u Njemačkoj rastavljeni roditelji
Dječiji doplatak u Njemačkoj rastavljeni roditelji

Dječiji doplatak u Njemačkoj je financijska potpora koju dobivaju porodice s djecom kako bi im pomogli u financiranju njihovih potreba. Međutim, kada su roditelji razdvojeni ili razvedeni, postavlja se pitanje kako se dječiji doplatak dijeli između roditelja. U ovom blogu ćemo objasniti sve što trebate znati o tome kako dječiji doplatak funkcionira za rastavljene roditelje u Njemačkoj.

Kako se dječji doplatak dijeli između rastavljenih roditelja?

Kada su roditelji razdvojeni, pitanje raspodjele dječjeg doplatka može biti složeno. Postoji nekoliko načina na koje se dječiji doplatak može podijeliti između roditelja, ovisno o situaciji.

Ako se roditelji ne mogu dogovoriti o raspodjeli, Sud može donijeti odluku. Sud će u takvom slučaju uzeti u obzir prihode oba roditelja i vrijeme koje svaki roditelj provodi s djetetom. Na temelju toga Sud će odrediti koliko novca svaki roditelj treba dobiti.

Ako roditelji mogu postići sporazum o raspodjeli, to bi bilo najbolje riješenje. Prema njemačkom zakonu, roditelji imaju pravo sklopiti sporazum o raspodjeli dječijeg doplatka između sebe. Ako se postigne sporazum, roditelji trebaju dostaviti zajednički zahtjev za dječiji doplatak. U tom slučaju, novac se isplaćuje na račun onog roditelja kod kojeg dijete biva većinu vremena.

Ako dijete živi podjednako kod oba roditelja, dječiji doplatak se dijeli između roditelja u skladu s njihovim prihodima.

Važno je napomenuti da roditelji koji primaju dječiji doplatak moraju redovno prijavljivati svoje prihode i promjene u porodičnom statusu, uključujući razvod ili odvojenost od partnera. U slučaju promjene u raspodjeli starateljstva, roditelji također moraju obavijestiti nadležni ured za porodice kako bi se ažurirao status i raspodjela dječijeg doplatka.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Dodatno, ako roditelji primaju alimentaciju za djecu od bivšeg partnera, ta se naknada također uzima u obzir prilikom utvrđivanja iznosa dječijeg doplatka. Dakle, ako roditelj prima alimentaciju za dijete, iznos dječijeg doplatka koji prima može se smanjiti ili čak ukinuti, ovisno o iznosu primljene alimentacije.

Produženje vize u Njemačkoj

Naknada za djecu u slučaju zajedničkog starateljstva

Dječiji doplatak u Njemačkoj rastavljeni roditelji

Ako se roditelji dogovore za zajedničko starateljstvo, to može utjecati na iznos dječjeg doplatka koji roditelj prima. U tom slučaju, iznos dječjeg doplatka se dijeli između roditelja u skladu s njihovim prihodima i udjelom u starateljstvu za dijete.

To znači da, ako su oba roditelja zaposlena, svaki roditelj može dobiti polovicu iznosa dječijeg doplatka. Međutim, ako samo jedan roditelj radi i zarađuje veću plaću, on će dobiti veći dio iznosa dječijeg doplatka.

Dječiji doplatak u Njemačkoj je važna financijska potpora koja se pruža porodicama s djecom. Kada su roditelji razdvojeni ili razvedeni, raspodjela dječijeg doplatka može biti složena, ali postoji nekoliko načina na koje se novac može podijeliti između roditelja. Važno je da roditelji koji primaju dječiji doplatak redovno prijavljuju svoje prihode i promjene u porodičnom statusu kako bi se izbjegli neželjeni problemi s raspodjelom.

Često postavljena pitanja:

Ko ima pravo na dječiji doplatak u Njemačkoj?

  • Roditelji koji žive u Njemačkoj i imaju djecu mlađu od 18 godina.

Kako se dječiji doplatak dijeli između rastavljenih roditelja?

  • Ako roditelji ne mogu postići sporazum o raspodjeli, Sud može donijeti odluku. U slučaju sporazuma, novac se isplaćuje na račun roditelja kod kojeg dijete biva većinu vremena. Ako dijete živi podjednako kod oba roditelja, dječiji doplatak se dijeli između roditelja u skladu s njihovim prihodima.

Koje promjene u porodičnom statusu treba prijaviti nadležnom uredu za porodice?

  • Promjene u raspodjeli starateljstva i alimentaciji za dijete.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL