Produženje vize u Njemačkoj


Produženje vize u Njemačkoj
Produženje vize u Njemačkoj

Uz rastući broj stranih državljana u Njemačkoj, produženje vize postaje sve važnije. Ovaj vodič će vam pomoći da razumijete korake koje trebate poduzeti kako biste produžili svoj boravak u Njemačkoj. Od važnih dokumenata do savjeta o zakazivanju sastanka s nadležnim vlastima, saznat ćete sve što vam je potrebno.

Produženje Vize

Ako želite produžiti svoju vizu u Njemačkoj, prvo mjesto na kojem biste trebali svratiti jest Ured za strance (Ausländerbehörde) u vašem gradu. S obzirom na sve više stranih državljana u Njemačkoj, bolje je unaprijed zakazati sastanak. Potrebni dokumenti uključuju, ali nisu ograničeni na:

Pasoš

Vaš pasoš je osnovni dokument koji će vam biti potreban za produženje vize.

Potvrda o registraciji (Meldebestätigung)

Ova potvrda dokazuje da ste legalno prijavljeni u Njemačkoj i da imate svoju adresu prijavljenu.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Potvrda o zdravstvenom osiguranju

Dokaz o vašem zdravstvenom osiguranju je obavezna stavka. Ovisno o vašem statusu, možda ćete morati osigurati zdravstveno osiguranje.

Potvrda o upisu iz vašeg sveučilišta

Ako ste student, ovaj dokument dokazuje da ste upisani na određenom sveučilištu.

Fotografije za pasoš

Obično će vam trebati nekoliko fotografija za pasoš.

Dokaz o financijskim sredstvima

Morate dokazati da imate dovoljno financijskih sredstava za svoj boravak u Njemačkoj.

Obrazac za produženje vize

Obrazac za produženje vize možete dobiti u Uredu za strance.

Osim ovih dokumenata, lokalni Ured za strance može zatražiti i dodatne dokumente, pa je važno provjeriti s njima da li imate sve spremno. Na web stranici Ureda za strance (Ausländerbehörde) možete pronaći popis svih potrebnih dokumenata.

Također, trebat ćete platiti naknadu od otprilike 100€ za svoju boravišnu kartu. Ne zaboravite podnijeti zahtjev za produženje vize šest mjeseci prije isteka vaše vize kako biste izbjegli nepotrebne probleme. Za više informacija o svim potrebnim dokumentima za dobivanje dozvole boravka, preporučujemo čitanje ovog članka.

Stalni Boravak u Njemačkoj: Sve što trebate znati

Zakazivanje Termina

Zakazivanje sastanka s Uredom za strance može biti izazovno, ponekad čak i više nego registracija za Meldebescheinigung. Ne brinite se ako ne možete produžiti vizu na vrijeme, to se događa i drugim ljudima. Naša preporuka je da rezervišete najbliži termin online.

Sve dok ćete boraviti u Njemačkoj tokom tog vremena, nema problema s potvrdom iz Ureda za strance. Međutim, ako planirate putovati izvan Njemačke, trebat ćete “Fiktionsbescheinigung.” Uskoro ćemo vas uputiti kako se registrovati za nju u sljedećem dijelu. Ostanite s nama!

Fiktionsbescheinigung – Privremena Potvrda Vize

Vrijeme obrade vaše vize obično traje 4-6 sedmica. Ako morate napustiti Njemačku tokom tog razdoblja, nećete se moći vratiti u zemlju ako nemate valjanu vizu. Stoga ćete trebati dobiti Fiktionsbescheinigung prije nego što napustite Njemačku.

Ova potvrda djeluje kao viza i dokazuje da legalno boravite u Njemačkoj te da možete putovati izvan zemlje i slobodno se vratiti. Rok valjanosti obično iznosi tri mjeseca od službenog izdavanja. Da biste se prijavili za “Fiktionsbescheinigung,” trebat ćete pružiti svu dokumentaciju potrebnu za vašu vizu. Međutim, preduvjeti se mogu razlikovati ovisno o lokalnim vlastima. Stoga, provjerite s lokalnim uredom za registraciju prije nego što podnesete zahtjev.

Ovo su glavne tačke koje trebate imati na umu kako biste završili ovaj proces. Ako vam nešto nije jasno, slobodno nam se obratite i pomoći ćemo vam. Ako ne, idemo dalje na sljedeći korak!

Često postavljena pitanja

Kada trebam podnijeti zahtjev za produženje vize u Njemačkoj?

Preporučuje se podnošenje zahtjeva šest mjeseci prije isteka vaše trenutne vize kako biste izbjegli nepotrebne probleme.

Koje dokumente trebam za produženje vize?

Osnovni dokumenti uključuju pasoš, potvrdu o registraciji, potvrdu o zdravstvenom osiguranju, potvrdu o upisu iz sveučilišta, fotografije za pasoš, dokaz o financijskim sredstvima i obrazac za produženje vize. Dodatni dokumenti mogu biti potrebni ovisno o lokalnom uredu za strance.

Kako mogu zakazati sastanak s Uredom za strance?

Preporučljivo je unaprijed zakazati termin online kako biste osigurali svoj sastanak s Uredom za strance.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL