Dječji doplatak u Švicarskoj: Sve što trebate znati


Dječji Doplatak u Švicarskoj
Dječji Doplatak u Švicarskoj

Dobrodošli u našu duboku ronilicu znanja o švicarskom dječjem doplatku. Ako ste roditelj u Švicarskoj ili razmišljate o proširenju svoje porodice u ovoj prekrasnoj zemlji, vjerovatno ste čuli za dječji doplatak. No, kako tačno funkcioniše, ko ima pravo na njega, koliko možete očekivati i kako se prijaviti? U ovom članku, istražit ćemo sve te detalje i mnogo više.

Ko Ima pravo na dječji doplatak?

Prvo, važno je razumjeti ko ima pravo na švicarski dječji doplatak. Svi znamo da djeca koštaju, ali Švicarci su shvatili da obiteljima treba pomoć. Dakle, ko se može nadati ovom financijskom poticaju?

Zaposleni i Samozaposleni: Ako ste zaposleni ili samozaposleni, imate pravo na dječji doplatak. No, postoji jedan uvjet – vaša prijavljena godišnja dohodovna granica mora biti niska. Važno je napomenuti da ta granica može varirati ovisno o kantonu u kojem živite.

Nezaposleni: Nažalost, ako ste prijavljeni kao nezaposleni, niste automatski za dječji doplatak. Međutim, niste potpuno izgubljeni. U tom slučaju, možete se nadati dodatku na naknadu za nezaposlenost.

Koliko ćete primiti?

Ovo je vjerovatno najzanimljivije pitanje za mnoge roditelje. Koliko novca možete očekivati svaki mjesec?

Djeca od 0 do 16 godina: Za svako dijete u dobi od 0 do 16 godina, primate mjesečni iznos od 200 švicarskih franaka (CHF).

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Djeca u obrazovanju do 25 godina: Ako imate djecu koja su u obrazovanju, primit ćete veći iznos – 250 CHF mjesečno. Ovo pravilo vrijedi za djecu koja nastavljaju svoje obrazovanje do 25. godine života.

Ponekad, u nekim kantonima ili s nekim poslodavcima, doplatak može biti i veći. Također, postoje posebni dodaci koji se isplaćuju prilikom rođenja ili usvajanja djeteta.

Prijava djeteta rođenog u Švicarskoj

Jedan roditelj, jedan doplatak

Važno je napomenuti da, bez obzira na to radi li se o jednoroditeljskoj porodici ili ne, svako dijete ima pravo samo na jedan doplatak. Drugim riječima, ako i vi i vaš partner radite, doplatak će se isplaćivati samo jednom roditelju.

Kako se podnosi zahtjev?

Dječji doplatak u Švicarskoj ne isplaćuje se automatski. Morate podnijeti zahtjev. Postoji nekoliko različitih načina za to, ovisno o vašem statusu.

Zaposleni: Ako ste zaposleni, najbolje je da zatražite od svog poslodavca da organizuje isplatu doplatka. Vaš zahtjev bit će proslijeđen fondaciji za isplatu dječjeg doplatka vašeg poslodavca. Ako je zahtjev odobren, poslodavac će vam svaki mjesec isplaćivati doplatak zajedno sa vašom plaćom.

Samozaposleni: Ako ste samozaposleni, morate sami podnijeti zahtjev svojoj fondaciji za isplatu dječjeg doplatka.

Nezaposleni: Ako ne radite, zahtjev za dječji doplatak morate podnijeti kantonalnom uredu za isplatu, koji upravlja kantonalnim uredu za kompenzaciju OASI.

Spajanje porodice u Švicarskoj

Često Postavljana Pitanja

Kako se izračunava moja prihvatljiva godišnja dohodovna granica?

Tačan iznos ovisi o kantonu u kojem živite i drugim faktorima. Najbolje je konzultovati se s lokalnim vlastima ili stručnjacima za socijalne usluge kako biste dobili najtačnije informacije.

Mogu li dobiti retroaktivni dječji doplatak?

Da, ako niste podnijeli zahtjev odmah nakon rođenja djeteta, doplatak može biti retroaktivno isplaćen od datuma rođenja djeteta.

Postoji li doplatak za posebne potrebe djece?

Da, u nekim slučajevima, kao što su djeca s posebnim potrebama, moguće su dodatne financijske pomoći. Opet, najbolje je konzultovati se s lokalnim vlastima.

Švicarski dječji doplatak pruža važnu podršku porodicama u Švicarskoj. Kroz ove informacije, nadamo se da ste stekli bolje razumijevanje kako ovaj sistem funkcioniše i kako se možete prijaviti. Ne zaboravite, pravila se mogu mijenjati, stoga je uvijek pametno konzultovati se s najnovijim informacijama iz pouzdanih izvora.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL