Minimalna plata i prosječna plata u Švicarskoj


Minimalna plata i prosječna plata u Švicarskoj
Minimalna plata i prosječna plata u Švicarskoj

Zamislite život u zemlji čokolade, satova, i predivnih planina. Da, to je Švicarska – zemlja koja često zauzima prvo mjesto na listama najpoželjnijih zemalja za život. Jedan od glavnih razloga za to jest visoka primanja i visok standard života. Ako razmišljate o preseljenju u Švicarsku i ulasku u njeno tržište rada, ovdje ćete saznati sve što trebate znati o minimalnoj plati i prosječnoj plati u Švicarskoj.

Minimalna plata u Švicarskoj: Postoji li?

Kako biste bolje razumjeli ekonomsku situaciju u Švicarskoj, prvo je bitno razmotriti pitanje minimalne plate. Iznenađujuće, Švicarska nema zakonom propisanu minimalnu platu. Ova činjenica često izaziva čuđenje, posebno ako dolazite iz zemlje gdje je minimalna plata zakonski regulirana.

Pokušaj da se uvede minimalna plata u Švicarskoj dogodio se 2014. godine. Na referendumu se predložilo postavljanje minimalne plate od 22 švicarskih franaka po satu ili 4.000 franaka mjesečno, ali ovaj prijedlog je odbačen. Zanimljivo je napomenuti da je predložena minimalna plata bila viša od većine evropskih zemalja. Ovaj problem i dalje ostaje neriješen u Švicarskoj.

Vaša penzija u inostranstvu: Sve što trebate znati o OASI penziji u Švicarskoj

Ko utvrđuje minimalnu platu u Švicarskoj?

Iako vlada nije uspjela uvesti minimalnu platu, visina plata se dogovara između poslodavca i radnika. Međutim, važno je napomenuti da postoje razlike u svakom sektoru.

Variranje minimalne plate u Švicarskoj

Neki švicarski kantoni su samostalno odobrili minimalnu platu. Kantoni Neuchatel i Jura bili su prvi koji su 2017. godine usvojili minimalnu platu od 20 franaka po satu. Referendum koji je održan 2020. godine u Ženevi postavio je najvišu minimalnu platu na svijetu od 23 franaka po satu. S druge strane, kanton Basel postao je prvi s njemačkog govornog područja u Švicarskoj koji je uveo minimalnu platu od 21 franaka po satu. Kantoni Zurich, Winterthur i Kloten također rade na uvođenju minimalne plate od 23 franaka po satu.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Minimalna plata u Švicarskoj u poređenju sa drugim zemljama

Švicarska spada u gornjih 4% zemalja sa najvišim minimalnim platama. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, minimalna godišnja plata u Švicarskoj iznosi 14.089 švicarskih franaka ili 15.457 američkih dolara. Postoji osam zemalja sa višom minimalnom platom od Švicarske, kao što su Danska (44.252,00 dolara), Velika Britanija (22.597,00 dolara), Luksemburg (19.426,00 dolara), Holandija (19.335,00 dolara), Irska (18.965,00 dolara), Francuska (17.701,00 dolara), Novi Zeland (16.462,00 dolara) i San Marino (15.707,00 dolara).

Prosječna plata u Švicarskoj

Tokom protekle decenije, radnici u Švicarskoj su među najplaćenijima na svijetu. Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prosječna godišnja plata u Švicarskoj iznosi 64.824 švicarskih franaka i ostala je stabilna tokom proteklih godina.

Kada razmišljate o pronalaženju posla u Švicarskoj, važno je znati da se prosječna plata razlikuje u svakom sektoru, u zavisnosti od radne funkcije, godina iskustva i nivoa obrazovanja.

Prosječna plata u Švicarskoj prema sektorima

Prema podacima Švicarskog federalnog statističkog zavoda (FSO) iz 2018. godine, prosječna mjesečna plata u različitim sektorima u Švicarskoj izgleda ovako:

  • Obrazovanje: 8.570 franaka mjesečno,
  • Zdravstvo i društvene mreže: 6.549 franaka mjesečno,
  • Finansijske i osiguravajuće djelatnosti: 9.286 franaka mjesečno,
  • Snabdevanje energijom: 8.199 franaka mesečno,
  • Vodosnadbjevanje i upravljanje otpadom: 6.179 franaka mjesečno,
  • Građevinarstvo: 6.218 franaka mjesečno,
  • Transport i skladištenje: 6.097 franaka mjesečno,
  • Profesionalne, naučne i tehničke aktivnosti: 7.873 franaka mjesečno.

Često postavljana pitanja

1. Da li Švicarska ima zakonom propisanu minimalnu platu?

Ne, Švicarska nema zakonom propisanu minimalnu platu. Pokušaji da se uvede minimalna plata putem referenduma nisu uspjeli.

2. Ko utvrđuje minimalnu platu u Švicarskoj?

Visina plata se dogovara između poslodavca i radnika, ali postoje razlike u sektorima i kantonima.

3. Kako se prosječna plata razlikuje u različitim sektorima u Švicarskoj?

Prosječna plata varira značajno u zavisnosti od sektora. Na primjer, u sektoru obrazovanja, prosječna plata iznosi 8.570 franaka mjesečno, dok u sektoru finansija i osiguranja iznosi 9.286 franaka mjesečno.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL