Švicarska: Šta treba znati o troškovima života


Švicarska: Šta treba znati o troškovima života
Švicarska: Šta treba znati o troškovima života

Otkrivamo sve o troškovima života u Švicarskoj

Švicarska – zemlja koja je poznata ne samo po svojoj zadivljujućoj prirodnoj ljepoti i alpskom načinu života, već i po visokim cjenama. Ali, veći troškovi idu ruku pod ruku s boljim nagradama: izuzetno visokim životnim standardima. Sa najvišim platama u Evropi, izuzetno niskim stopama kriminala, fantastičnom zdravstvenom zaštitom i kao globalni lider u finansijama, nauci i tehnologiji, nije čudo što je Švicarska popularna destinacija za expate.

Život u Švicarskoj nije težak, jer stanovnici Švicarske imaju najviše plate u Evropi, zarađujući 72.000 CHF godišnje (~ 67.800 €), prema međunarodnoj konsultantskoj firmi Willis Towers Watson. Nakon plaćanja poreza, prosječna osoba koja živi u Švicarskoj primiće mjesečnu neto platu od 4.995 €, što će svakako omogućiti pristojan način života. Prosječne plate negdje drugo u zapadnoj Evropi izgledaju minimalno u poređenju, sa ljudima u Francuskoj (35.370 €), Velikoj Britaniji (30.622 €) i Španiji (27.161 €) koji zarađuju znatno manje.

Ali činjenica je da je Švicarska najskuplja zemlja za život u Evropi, pa se spremite da platite usluge dva ili čak tri puta više nego u Italiji ili Francuskoj. Na primjer, moraćete platiti osiguranje, kiriju (ako je u pitanju), komunalije i prevoz, što vas može koštati 3.000-4.000 CHF (~ 1.800 – 2.800 €) mjesečno. Dakle, da biste dobro živjeli u Švicarskoj (zavisno o gradu), trebali biste imati barem 4.000-5.000 CHF mjesečno. Ako ste četvoročlana porodica, troškovi će se povećati, provjerite ih ispod.

Minimalna plata i prosječna plata u Švicarskoj

Koliko košta iznajmljivanje ili kupovina nekretnine u Švicarskoj?

Možda je to zaista slikovita zemlja, ali nažalost, iznajmljivanje ili kupovina ovdje nisu jeftini. Najskuplji grad na svijetu prema Numbeo-u, Cirih, nalazi se ovdje, i još 5 švicarskih gradova uključeno je u top 10. Dakle, cijene su visoke širom zemlje, pa planirajte svoj budžet.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

U popularnim expat lokacijama poput Ciriha, Ženeve i Berna, možete očekivati da ćete iznajmljivanje jednosobnog stana u gradu koštati oko 1.460 CHF (1.375 €) mjesečno. Međutim, niže cijene mogu se naći van grada, prosječno 1.131 CHF (1.065 €). Kada imate četvoročlanu porodicu, kirija može doseći 2.000-3.000 CHF (1.800 – 2.800 €) prosječno. Ovdje nismo pomenuli turističke destinacije poput Zermata ili Sankt Morica, gde su cijene očigledno više i mogu biti prosječno 3.600 CHF mjesečno.

Troškovi svakodnevnog života u Švicarskoj

Stanovnici bi trebali da budžetiraju oko 184 CHF (173 €) za komunalije mjesečno (što uključuje struju, grijanje, vodu i gas). Ove procjene zasnovane su na stanu od 85 kvadratnih metara. Ovo ne uključuje internet, za koji biste trebali otprilike da izdvojite 60 CHF (56,5 €) mjesečno.

Moglo bi biti iznenađenje da je prijevoz u većim švicarskim gradovima zapravo pristupačan. Na primjer, mjesečna karta za prijevoz (važeća za tramvaje, vozove, autobuse i brodove) koštaće vas otprilike 75 CHF. To je čak 158% manje nego što biste platili za ekvivalent u Londonu (143,50 funti ili 173 €).

Spajanje porodice u Švicarskoj

Obrazovanje i zdravstvo

Roditelji predškolske djece mogu očekivati da plaćaju otprilike 2.219 CHF (2.090 €) mjesečno za privatni vrtić ili vrtić tokom cijelog dana. Da bi dijete bilo smješteno u kreču, radni roditelji mogu očekivati da plate 2.000 CHF (1.883 €) mjesečno. Da biste smanjili troškove, možete razmisliti o angažovanju au pair-a, ali zapamtite da švicarski zakon nalaže da ne smiju raditi više od šest sati dnevno.

Državno obrazovanje u Švicarskoj je svjetski poznato po svojoj izvrsnosti, ali iako je besplatno, za expate postoji kvaka: djeca će morati govoriti na jednom od zvaničnih jezika u kantonu gde se škola nalazi (francuski, njemački, italijanski ili retoromanski). Nastava se obavlja na ovom jeziku.

Bilinzi škole na dva jezika u Švicarskoj postoje (glavni kantonalni jezik plus engleski) i imaju godišnje takse do 25.000 CHF (23.540 €) po djetetu.

Često postavljana pitanja

  1. Kolike su prosječne plate u Švicarskoj?
    • Prosječna godišnja plata u Švicarskoj iznosi oko 72.000 CHF (~ 67.800 €), prema Willis Towers Watson konsultantskoj firmi.
  2. Koliko košta kirija u Švicarskoj?
    • Troškovi kirije variraju zavisno o gradu. Na primjer, u gradovima poput Ciriha, Ženeve i Berna, jednosoban stan u centru grada može koštati oko 1.460 CHF (1.375 €) mjesečno.
  3. Koliko koštaju svakodnevni troškovi života u Švicarskoj?
    • Očekujte da ćete izdvajati oko 184 CHF (173 €) mjesečno za komunalije. Mjesečna karta za prijevoz u većim gradovima košta otprilike 75 CHF.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
1
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL