Kada će se održati sljedeći štrajk željeznica u Njemačkoj?


Željeznički sindikat EVG i njemački željeznički operator Deutsche Bahn zapeli su u pregovorima. Može li biti još jedan krug štrajkova željezničkog prometa već sljedeće sedmice?

Dok se juni bliži kraju, škole u nekoliko saveznih država započinju ljetne praznike, što označava početak sezone najvećeg prometa u Njemačkoj.

Od sljedeće sedmice, gusto naseljene savezne države Bavarska, Baden-Württemberg i Porajnje-Palatinat bit će na ljetnom odmoru, a Sjeverna Rajna-Vestfalija slijedi krajem lipnja.

Međutim, perspektiva novih štrajkova na željezničkoj mreži Njemačke bacaju sjenu na planove mnogih ljudi za putovanje, posebno onih koji planiraju “staycation” – odmor kod kuće.

To je uglavnom zato što, nakon tri kruga pregovora, željeznički sindikat EVG i Deutsche Bahn još uvijek izgledaju daleko od postizanja dogovora o plaćama.

Dok Deutsche Bahn nudi povećanje plaća od 12 posto tokom dvije godine, EVG inzistira na povećanju od 12 posto tokom 12 mjeseci, uz minimalno povećanje plaće od 650 eura mjesečno kako bi se osiguralo da niže plaćeni radnici dobiju veći porast od svojih bolje plaćenih kolega.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Koliko dugo morate raditi da biste primili Njemačku penziju?

U najnovijoj razmjeni udaraca između dviju strana, EVG je odbio najnoviju poboljšanu ponudu za plaću od strane Deutsche Bahna i oštro je kritizirao prijedloge kao “socijalno nepravedne”.

U srijedu je sindikat također pozvao željezničkog operatora da nastavi pregovore i prijetio daljnjim industrijskim akcijama ako Deutsche Bahn odbije.

“Ako ništa ne bude na pregovaračkom stolu, moramo vršiti pritisak uz pomoć #Warnstreiks”, napisali su na Twitteru.

Kada bi se mogli dogoditi sljedeći štrajkovi?

Prema medijskim izvješćima, EVG je isključio štrajkove tokom vikenda, što znači da putnici željeznicom mogu odahnuti ako putuju subotom ili nedjeljom.

To je djelimično zbog toga što bi svaki novi krug štrajkova zahtijevao interno glasanje, ali i zato što subota obilježava 25. godišnjicu tragične nesreće ICE vlaka u Eschedeu u kojoj je poginulo 101 osoba.

“Važno je za kolege da ne štrajkujemo tog dana i također ne štrajkujemo na dane dolaska i odlaska povodom komemoracije u petak i nedjelju”, objasnio je glavni pregovarač EVG-a, Kristian Loroch.

Međutim, sindikalni izvori su rekli časopisu Focus da je štrajk u ponedjeljak ili utorak “vrlo vjerovatan”, djelimice zbog poremećaja koje bi mogao izazvati tokom prometno opterećenog ljetnog perioda.

Također se spekulira da EVG čeka da vidi šta će rivalni sindikat vozača vlaka GDL predložiti kada iznese vlastite zahtjeve za povećanjem plaća 5. Juna.

Pet dobro plaćenih poslova u Njemačkoj koje nitko ne želi raditi

Iako GDL neće pregovarati o novom kolektivnom ugovoru do jeseni, sindikat ima sukobnu vezu s EVG-om i prethodno je kritizirao veći sindikat željezničara zbog preumjerenosti u svojim zahtjevima.

To sugerira da bi najnoviji zahtjevi GDL-a mogli djelovati kao pokazatelj toka pregovora EVG-a.

Mogu li se izbjeći novi štrajkovi?

Ranije ove sedmice, činilo se da je novi krug nacionalnih željezničkih štrajkova neizbježan, ali ton EVG-a blago se ublažio pred vikend.

Prema izvješćima na Tagesschau, Deutsche Bahn se sada složio sjesti za pregovarački stol s EVG-om nakon što je prvobitno odbacio daljnje pregovore kao “beskorisne”.

U priopćenju kojim je najavljena ta vijest u četvrtak navečer, EVG se suzdržao od spominjanja štrajkova.

Međutim, uobičajena praksa u Njemačkoj je da sindikati najave upozoravajuće štrajkove prije zakazanih pregovora kao način jačanja svojih pozicija u pregovorima.

Obično se najavljuju nekoliko dana prije nego što se dogode.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL