Vaša penzija u inostranstvu: Sve što trebate znati o OASI penziji u Švicarskoj


Vaša penzija u inostranstvu: Sve što trebate znati o OASI penziji u Švicarskoj
Vaša penzija u inostranstvu: Sve što trebate znati o OASI penziji u Švicarskoj

Da li ste sanjali o životu u nekom egzotičnom kutku svijeta, kada završite s radom? Možda je to tropsko ostrvo, slikovito planinsko selo ili čarobni grad pun kulture. Bez obzira na to gdje se vaša mašta za penzionisanje nalazi, važno je znati kako ostvariti penziju u inostranstvu. U ovom blogu, istražujemo OASI penziju, šta je ona, kako je ostvariti i šta sve trebate znati prije nego što se preselite u svoj idilični penzionerski raj. Spremni ste za penzionersku avanturu? Pročitajte dalje i saznajte sve što vam je potrebno!

Šta je OASI penzija?

OASI penzija je švicarski sistem državne penzije koji omogućava građanima da ostvare penziju u inostranstvu. OASI je skraćenica za “Old Age and Survivors Insurance”, odnosno “Osiguranje za starost i preživjele”. Ovaj sistem osigurava penzionerske beneficije svim švicarskim državljanima, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ako planirate penzionisanje izvan Švicarske, OASI penzija može vam pružiti finansijsku sigurnost i stabilnost.

Najsigurnije mjesto za čuvanje vrijednosti u Švicarskoj

Kako se ostvaruje OASI penzija u inostranstvu?

Da biste ostvarili OASI penziju u inostranstvu, trebate ispuniti određene uslove. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:
a) Provjerite uslove: Prvo provjerite uslove za ostvarivanje OASI penzije izvan Švicarske. Obratite se nadležnim institucijama, kao što je Federalno ministarstvo socijalnog osiguranja, kako biste dobili sve potrebne informacije.
b) Prikupite dokumentaciju: Prikupite sve potrebne dokumente za prijavu. To može uključivati vašu ličnu kartu, potvrdu o prebivalištu, radnu istoriju i druge relevantne dokumente.
c) Popunite zahtjev: Popunite zahtjev za OASI penziju i priložite svu potrebnu dokumentaciju. Provjerite da li ste ispunili sve uslove i da su svi podaci ispravno navedeni.
d) Pošaljite zahtjev: Pošaljite svoj zahtjev i dokumente OASI penzionom osiguranju. Preporučljivo je poslati zahtjev i kopije dokumenata preporučenom poštom ili elektronskom poštom kako biste imali evidenciju o slanju.
e) Pratite status: Pratite status svoje aplikacije i očekujte odgovor od nadležnih institucija. Ukoliko vam bude potrebna dodatna dokumentacija ili informacije, budite spremni pružiti ih.
f) Primićete penziju: Nakon što vaša aplikacija bude odobrena, počet ćete primati OASI penziju u inostranstvu. Uživajte u svom penzionerskom životu bez brige o finansijama!

Kako se očekuje da će Švicarske zdravstvene premije porasti u 2024. godini

Šta trebate znati prije nego što se preselite u inostranstvo?

Prije nego što donesete odluku o preseljenju u inostranstvo radi penzionisanja, važno je razmotriti nekoliko faktora:
a) Finansijski aspekt: Provjerite kako će vaša OASI penzija biti oporezovana u zemlji u kojoj planirate živjeti. Informišite se o poreznim propisima i eventualnim sporazumima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Švicarske i te zemlje.
b) Zdravstveno osiguranje: Razmislite o zdravstvenom osiguranju u zemlji u kojoj ćete provesti penzionerske dane. Provjerite da li će vam OASI penzija pružiti pokriće za zdravstvene troškove ili ćete morati dodatno osigurati sebe.
c) Kulturološka prilagođavanja: Uzmite u obzir kulturološke razlike i jezičke barijere u zemlji u kojoj planirate živjeti. Budite spremni prilagoditi se novom okruženju i naučiti osnovne jezičke vještine kako biste se lakše integrirali.
d) Socijalna podrška: Istražite socijalnu podršku i usluge dostupne za penzionere u vašoj ciljanoj zemlji. To može uključivati zdravstvenu njegu, kulturne aktivnosti, sportske klubove i druge oblike podrške za vašu kvalitetu života.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Često postavljena pitanja:

  1. Mogu li ostvariti OASI penziju ako nisam švicarski državljanin?
    Da, OASI penzija je otvorena za sve švicarske državljane, bez obzira na njihovo prebivalište. Ako ste stekli pravo na OASI penziju, možete je ostvariti bez obzira na nacionalnost.
  2. Koliko će iznositi moja OASI penzija u inostranstvu?
    Iznos vaše OASI penzije zavisiće od različitih faktora, uključujući vašu radnu istoriju, doprinose i godine staža. Kako biste saznali tačan iznos penzije, trebali biste se obratiti nadležnim institucijama koje će vam pružiti detaljne informacije.
  3. Mogu li primati OASI penziju i penziju iz druge zemlje istovremeno?
    Da, u većini slučajeva možete primati OASI penziju i penziju iz druge zemlje istovremeno. Međutim, važno je provjeriti porezne propise i sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Švicarske i zemlje iz koje primate drugu penziju.

OASI penzija pruža švicarskim državljanima mogućnost ostvarivanja penzije u inostranstvu i uživanja u zasluženom penzionerskom životu. U ovom blogu smo istražili kako ostvariti OASI penziju i šta trebate znati prije nego što se preselite u inostranstvo. Ne zaboravite pažljivo provjeriti uslove, prikupiti dokumentaciju i pratiti proces aplikacije. Uživajte u svojoj penzionerskoj avanturi i iskoristite sve beneficije koje OASI penzija može pružiti!

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL