Kako Austrija olakšava dobivanje dozvola boravka ne-EU radnicima


Kako Austrija olakšava dobivanje dozvola boravka ne-EU radnicima
Kako Austrija olakšava dobivanje dozvola boravka ne-EU radnicima

Austriji su potrebni radnici, budući da je trenutno otvoreno oko 124.000 radnih mjesta, ali kvalificiranim migrantima je teško dobiti dozvolu. Vlada želi to promijeniti.

Svake godine, savezna vlada pregledava statistiku službe za zapošljavanje kako bi vidjela koliko ima otvorenih radnih mjesta i za koje profesije.

Nakon toga, sastavljaju popis “manjkavih zanimanja” i kvalificirani radnici u tim područjima mogu se prijaviti za dozvolu boravka ako dobiju posao.

Čini se dovoljno jednostavno: vlada kaže da postoji potreba za medicinskim sestrama, vrtlarima ili krovopokrivačima.

Tako osoba izvan Europske unije koja je obučena u jednom od tih “manjkavih zanimanja” može se prijaviti i dobiti dozvolu boravka – pomažući zemlji da raste i popunjava radna mjesta koja trenutni stanovnici ne mogu ili neće preuzeti.

Međutim, trenutni postupak je kompliciran, birokratski i traje predugo.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

“To nije stvarno [u potpunosti] logično, i nisu ga mijenjali godinama”, objašnjava Kornelia Epping, stručnjakinja za imigraciju i preseljenje te izvršna direktorica MOVES consultinga u Beču.

No, konačno, čini se da će Austrija promijeniti, prilagoditi i olakšati postupak dobivanja dozvole za rad i boravak, takozvane Rot-Weiss-Rot (RWR) kartice, kako je izjavila savezna vlada na konferenciji za novinare ovog četvrtka.

Šta je austrijska JÖ kartica i kako možete uštedjeti novac koristeći je?

Popunjavanje radnih mjesta

Austrija ima više od 124.000 trenutno otvorenih radnih mjesta. Međutim, taj broj vjerovatno je puno veći, jer samo otprilike polovina otvorenih pozicija prijavljuje se službi tržišta rada (AMS), rekao je ministar rada Martin Kocher (ÖVP) tokom konferencije za novinare.

Nisu samo demografske promjene koje vrše pritisak na tržište radne snage, već neka radna mjesta jednostavno nisu popunjena iznutra zbog nedostatka kvalificiranih radnika.

“Teško je pronaći obrazovane ljude u određenim područjima, a tokom protekle dvije godine, s pandemijom, mnogi ljudi u Austriji su potpuno promijenili zanimanja”, objašnjava Epping.

To je istina, posebno u nekim manjkavim zanimanjima koja su teško pogođena pandemijom, kao što su sektor gastronomije i turizma.

Promjene za privlačenje samostalno obrazovanih IT radnika

Ova alpska zemlja također ne olakšava dolazak kvalificiranih radnika, s strožim pravilima za dokazivanje obuke i obrazovanja.

“Imala sam slučajeve kada sam pomogla IT radniku s puno iskustva, ali bez formalnog obrazovanja, da dobije posao izvan Austrije”, kaže Epping.

“U Nizozemskoj ili Njemačkoj bi mogao dobiti dozvolu na temelju profesionalnog iskustva. Ali u Austriji je morao dokazati da ima obrazovnu pozadinu koja odgovara radnoj poziciji.”

Nije imao dokaz o obuci, kaže ona. Prijavitelj je imao diplomu iz marketinga, ali je naučio programiranje i promijenio područje prije nekoliko godina. U mnogim zemljama i dalje bi bio smatran kvalificiranim radnikom, ali ne i u Austriji.

To je jedna od stvari koje će se promijeniti, prema prijedlogu savezne vlade. Eksplicitno se navodi da se IT radnici s tri godine profesionalnog iskustva također mogu primiti ako nisu završili svoje studije.

10 načina kako uštedjeti novac pri kupovini namirnica u Austriji

Engleski jezik će biti jednako važan kao njemački

Trenutno, kvalificirani radnici moraju ostvariti minimalan broj bodova u sistemu koji gotovo zahtijeva dokazivanje poznavanja njemačkog jezika.

U budućnosti, engleski će dodijeliti isti broj bodova kao i njemački jezik ako je to službeni jezik firme.

“To je posebno važno u sektoru start-upa”, istaknula je ministrica gospodarstva Margarete Schramböck (ÖVP).

A kada je potrebno poznavanje njemačkog jezika, certifikati koji se prezentiraju bit će prihvaćeni pet godina umjesto jedne.

Kao i kod IT radnika, za sva manjkava zanimanja, profesionalno iskustvo će biti važnije kada se radi o dobivanju dozvole boravka. Neke svjedodžbe o naukovanju bit će izjednačene s diplomama sveučilišta u određenim područjima, uključujući njegu i zdravstvenu zaštitu.

Mnoga od manjkavih zanimanja su u sektoru turizma i gastronomije, uključujući kuhare i konobare. Prijedlog nacrta ove potražnje tako da olakšava sezonskim radnicima dobivanje RWR dozvole. Oni zaposleni sezonski tokom tri godine mogli bi postati stalno zaposleni – ako dobiju ponudu za posao u tom području.

Kazne u Austriji za prekoračenje brzine: Vozači, držite se ograničenja!

“Bez socijalnog dampinga”

“Austrija je zemlja visokog nivoa, s visokom sigurnošću i primanjima. Žele održati visoki životni standard i pokušavaju spriječiti ulazak onih koji bi trebali socijalnu pomoć”, objašnjava Epping.

Jedan od načina na koji se to postiže je postavljanjem visokog minimalnog prihoda za radnike koji traže dozvolu. Kao rezultat toga, ti radnici moraju pronaći poslove koji plaćaju puno više od prosječne plaće, čak i za njihova vlastita područja, što s druge strane smanjuje poticaj firmama da zapošljavaju iz inozemstva i zadržava radna mjesta otvorena duže nego što je potrebno.

Minimalna plaća će se smanjiti za diplomante i biti niža za određene profesionalce, uključujući visoko kvalificirane akademike.

Promjene neće smanjiti kvalitetu života i visoke plaće u Austriji, ponovio je ministar rada Kocher, jer “kolektivni ugovori moraju i dalje biti ispunjeni”. Neće biti socijalnog dampinga, objasnio je.

Ipak, de-birokratizacija bi dovela do potrebnih kvalificiranih radnika u postupku koji bi trajao pola koliko sadašnje trajanje od dva do tri mjeseca, rekli su ministri.

Možete provjeriti punu listu manjkavih zanimanja i bodovni sistem za dobivanje dozvole ovdje.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL