Kako dobiti penziju u Americi i iskoristiti sve prednosti?


Kako dobiti penziju u Americi
Kako dobiti penziju u Americi

Dobiti penziju u Americi je san mnogih ljudi. Ali, za razliku od nekih zemalja u kojima se penzija automatski isplaćuje, u Americi morate slijediti određene korake kako biste dobili svoju penziju. U ovom članku ćemo vas provesti kroz proces dobivanja penzije u Americi, kako biste bili sigurni da ste obavili sve korake i primili zasluženu naknadu.

Korak 1: Provjerite vašu kvalifikaciju

Prije nego što počnete proces dobivanja penzije u Americi, važno je provjeriti vašu kvalifikaciju. Da biste se kvalificirali za penziju u Americi, morate biti državljanin Sjedinjenih Američkih Država ili trajni boravak u zemlji, imati određeni broj godina doprinosa u američki sistem socijalnog osiguranja i biti stariji od 62 godine.

Ako ne ispunjavate sve ove kvalifikacije, možda nećete moći dobiti penziju u Americi. U tom slučaju, razmotrite mogućnosti za penziju u vašoj zemlji ili u drugoj zemlji u kojoj ispunjavate uvjete.

Minimalna penzija u Americi: Šta trebate znati?

Korak 2: Prikupite dokumentaciju

Kada se kvalificirate za penziju u Americi, sljedeći korak je prikupljanje svih potrebnih dokumenata. To uključuje vašu društvenu sigurnosnu karticu, vašu rodni list, potvrdu o vašem braku (ako se vaš status vjenčanja mijenjao tokom vašeg radnog vijeka), kao i sve druge dokumente koje traži vaša zemlja socijalnog osiguranja.

Provjerite zahtjeve za dokumente u vašoj državi prije nego što započnete postupak kako biste bili sigurni da imate sve potrebne dokumente.

Besplatno saznajte najnovije informacije o SAD-u

Korak 3: Prijavite se za penziju

Kada imate sve svoje dokumente, možete se prijaviti za penziju. To možete učiniti putem interneta, pozivom socijalnog osiguranja ili ličnim dolaskom u vašu lokalnu podružnicu socijalnog osiguranja. Ako imate poteškoće s prijavom ili vam treba pomoć, možete kontaktirati službu za korisnike u socijalnom osiguranju.

Prilikom prijave za penziju, bit će vam potrebne informacije o vašem radnom vijeku i prihodima. Ako ne znate sve ove informacije, obratite se svom bivšem poslodavcu kako biste ih dobili.

Zdravstvo u Americi: Izazovi i Mogućnosti

Korak 4: Odredite kada ćete primati penziju

Nakon što se prijavite za penziju, važno je odrediti kada ćete primati svoje plaćanje. Možete birati između primanja penzije odmah ili odgoditi primanje penzije kasnije.

Ako odlučite odgoditi primanje penzije, to može povećati iznos vaše penzije jer će se vaši doprinosi nastaviti uplaćivati u sistem socijalnog osiguranja. Međutim, ako odlučite primati penziju ranije nego što napunite 65 godina, iznos vaše penzije bit će manji.

Korak 5: Pratite svoje plaćanje

Kada počnete primati penziju, važno je pratiti svoje plaćanje i provjeriti jesu li sve isplate u redu. Ako primijetite bilo kakve probleme ili pogreške, obratite se socijalnom osiguranju odmah kako biste ih ispravili.

Također je važno znati da će vaša penzija biti oporeziva. Morat ćete platiti porez na svoju penziju, a iznos poreza ovisit će o vašem ukupnom prihodu i mjestu stanovanja.

Korak 6: Razmislite o drugim izvorima prihoda

Dobivanje penzije u Americi može biti velika pomoć za vašu financijsku stabilnost, ali vjerovatno neće biti dovoljno da pokrije sve vaše potrebe. Razmislite o drugim izvorima prihoda, poput ličnih ušteđevina, ulaganja ili rada u mirovini.

Također možete istražiti mogućnosti za dobivanje dodatne pomoći, poput programa hrane ili niske cijene stambenog smještaja za penzionere.

7 Najplaćenijih poslova u Americi koje želite znati

Zaključak

Dobivanje penzije u Americi nije komplicirano, ali zahtijeva nekoliko koraka kako biste bili sigurni da ste ispunili sve uvjete i primili svoju zasluženu naknadu. Provjerite svoju kvalifikaciju, prikupite potrebnu dokumentaciju, prijavite se za penziju i odredite kada ćete primati svoje plaćanje. Pratite svoje plaćanje i razmislite o drugim izvorima prihoda kako biste bili sigurni da ste financijski stabilni u penziji.

Za vas

Često postavljana pitanja

P: Mogu li dobiti penziju u Americi ako sam stranac?

O: Da, ako ste doprinijeli američkom sistemu socijalnog osiguranja tokom vašeg boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.

P: Kada mogu početi primati penziju u Americi?

O: Možete početi primati penziju u dobi od 62 godine, ali iznos vaše penzije bit će manji ako odlučite primati plaćanje ranije. Najbolje je pričekati do punog dobi za penziju, koja je trenutno 66 godina i dva mjeseca, ili čak do 70 godina ako želite maksimizirati iznos vaše penzije.

P: Kako će se moja penzija izračunati?

O: Vaša penzija će se izračunati na temelju vašeg prosječnog mjesečnog prihoda tokom vašeg radnog vijeka i broja godina koje ste doprinijeli u američkom sistemu socijalnog osiguranja.

P: Mogu li promijeniti svoju odluku o primanju penzije nakon što sam je već odabrao?

O: Da, možete promijeniti svoju odluku o primanju penzije ako se vaše okolnosti promijene ili ako se predomislite. Međutim, promjena odluke može utjecati na iznos vaše penzije ili način na koji se isplaćuje.

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL