Prosječna plaća u Americi: Šta trebate znati o zaradi u SAD-u


Prosječna plaća u Americi
Prosječna plaća u Americi

Kada se radi o zaradi, Amerika je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Međutim, ono što znači “prosječna plaća” u Americi može se jako razlikovati ovisno o regiji, industriji i vašem zanimanju.

U ovom članku ćemo istražiti šta trebate znati o prosječnoj plaći u Americi, kako se razlikuje po državama i industrijama te šta možete očekivati ​​od zarade u različitim profesijama.

Prosječna plaća u Americi je količina novca koju zarađuju radnici u Sjedinjenim Državama, izražena u dolarskim iznosima.

Ova plaća se može izračunati na različite načine, a često se koristi godišnji iznos plaće podijeljen s brojem zaposlenih. Prema podacima iz 2021. godine, prosječna godišnja plaća u Americi iznosi oko 56.000 dolara.

Međutim, važno je napomenuti da se prosječna plaća značajno razlikuje ovisno o regiji i industriji.

Na primjer, prosječna plaća u Kaliforniji je gotovo 30% veća od prosječne plaće u Teksasu, a plaće u tehnološkoj industriji su obično znatno veće nego u maloprodajnoj industriji.

Besplatno saznajte najnovije informacije o SAD-u

Kako dobiti penziju u Americi i iskoristiti sve prednosti?

Prosječna plaća po državama

Kao što smo već spomenuli, prosječna plaća se znatno razlikuje ovisno o državi u kojoj se nalazite.

Prema podacima Zavoda za statistiku rada SAD-a (Bureau of Labor Statistics), evo nekoliko primjera prosječne plaće u nekim američkim državama:

 • Kalifornija: 72.000 dolara godišnje
 • Teksas: 53.000 dolara godišnje
 • New York: 69.000 dolara godišnje
 • Florida: 50.000 dolara godišnje
 • Illinois: 63.000 dolara godišnje

Naravno, prosječna plaća se može jako razlikovati unutar samih država ovisno o gradu ili regiji. Na primjer, prosječna plaća u San Franciscu je znatno viša nego u Bakersfieldu, Kalifornija.

Prosječna plaća po industriji

Isto tako, prosječna plaća se značajno razlikuje ovisno o industriji u kojoj radite. Prema podacima iz 2021. godine, evo nekoliko primjera prosječne plaće u nekim industrijama u Americi:

 • Tehnologija: 116.000 dolara godišnje
 • Financije: 82.000 dolara godišnje
 • Zdravstvo: 68.000 dolara godišnje
 • Proizvodnja: 48.000 dolara godišnje
 • Obrazovanje: 51.000 dolara godišnje

Naravno, ovi su podaci samo općenite smjernice. Prosječna plaća u vašoj industriji može se značajno razlikovati ovisno o vašem zanimanju, razini iskustva i mnogim drugim faktorima.

Zdravstvo u Americi: Izazovi i Mogućnosti

Kako se vaša plaća uspoređuje s prosjekom?

Ako ste zaposleni u SAD-u i želite znati kako se vaša plaća uspoređuje s prosječnom plaćom u vašoj industriji i regiji, postoji nekoliko korisnih alata koje možete koristiti. Neki od njih su:

 • Payscale: Ova web stranica vam omogućuje da usporedite vašu plaću s drugim zaposlenicima u istoj industriji i regiji.
 • Glassdoor: Ova web stranica vam omogućuje da pronađete ocjene tvrtki, recenzije radnih mjesta i informacije o plaćama.
 • Bureau of Labor Statistics: Ova agencija SAD-a pruža detaljne podatke o plaćama po industriji i državama, zajedno s drugim statistikama o radnoj snazi.

Iako su ovi alati korisni, važno je napomenuti da ne daju uvijek potpunu sliku. Plaća se može značajno razlikovati ovisno o vašoj razini iskustva, obrazovanju, vještinama i drugim faktorima.

Minimalna penzija u Americi: Šta trebate znati?

Kako povećati svoju plaću u Americi?

Ako želite povećati svoju plaću u Americi, postoje neki koraci koje možete poduzeti. Neki od njih su:

 • Poboljšajte svoje vještine: U nekim industrijama, poput tehnologije, vještine se brzo mijenjaju. Ako želite ostati konkurentni i povećati svoju plaću, važno je da se usavršavate i poboljšavate svoje vještine.
 • Napredujte: Ako radite za firmu u kojoj postoji hijerarhija, razmislite o napredovanju na višu poziciju.
 • Pređite u drugu firmu: Ponekad će prelazak u drugu firmu biti najbolji način da povećate svoju plaću.
 • Razmislite o prekvalifikaciji: Ako ste zaposleni u industriji s niskim plaćama, razmislite o prekvalifikaciji i prelasku u drugu industriju.

Često postavljena pitanja

 1. Koliko je prosječna plaća u Americi?
  Prema podacima iz 2021. godine, prosječna godišnja plaća u Americi iznosi oko 56.000 dolara.
 2. Kako se razlikuje prosječna plaća po državama u Americi?
  Prosječna plaća u Americi se značajno razlikuje ovisno o regiji i industriji. Na primjer, prosječna plaća u Kaliforniji je gotovo 30% veća od prosječne plaće u Teksasu.
 3. Kako se razlikuje prosječna plaća po industrijama u Americi?
  Prosječna plaća se značajno razlikuje ovisno o industriji u kojoj radite. Prema podacima iz 2021. godine, najviše plaće imaju radnici u tehnološkoj industriji, dok su najniže plaće u proizvodnji.
 4. Kako se može usporediti vaša plaća s prosjekom u Americi?
  Postoje neki korisni alati koje možete koristiti kako biste usporedili vašu plaću s drugim zaposlenicima u istoj industriji i regiji, kao što su Payscale i Glassdoor.
 5. Kako povećati svoju plaću u Americi?
  Postoji nekoliko načina da povećate svoju plaću u Americi, uključujući poboljšanje svojih vještina, napredovanje, prelazak u drugu firmu ili prekvalifikaciju.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL