Kazna za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj


osiguranje
osiguranje

Ako se uskoro selite u Njemačku, postoji jedna stvar koju morate imati na umu – zdravstveno osiguranje. U Njemačkoj, zdravstveno osiguranje je obavezno za sve, bez obzira na to jeste li stranac ili državljanin Njemačke. Međutim, ako se ne prijavite na vrijeme, kazne mogu biti vrlo velike. U ovom članku ćemo detaljno objasniti sve što trebate znati o kazni za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj.

Kada se morate prijaviti za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj?

Ako ste novi u Njemačkoj, morate se prijaviti za zdravstveno osiguranje u roku od tri mjeseca od dolaska u zemlju. Ako ste državljanin Njemačke, automatski ćete biti prijavljeni na zdravstveno osiguranje putem svog poslodavca. Međutim, ako ste samostalni radnik ili studirate, morate se sami prijaviti.

Koje vrste zdravstvenog osiguranja postoje?

U Njemačkoj postoje dvije vrste zdravstvenog osiguranja – državno i privatno. Državno osiguranje je obavezno za sve, dok se privatno osiguranje može izabrati samo ako ispunjavate određene uvjete. Privatno osiguranje je često skuplje, ali može vam pružiti bolje usluge.

Koliko košta kazna za neprijavljivanje zdravstvenog osiguranja?

Kazna za neprijavljivanje zdravstvenog osiguranja u Njemačkoj može biti vrlo skupa. U slučaju da se ne prijavite na vrijeme, kazna može iznositi do 50 eura po danu. To znači da ako se ne prijavite tri mjeseca, kazna bi mogla iznositi preko 4.500 eura! Dakle, bolje se prijavite na vrijeme i izbjegnite ovu kaznu.

Novi zakoni u Njemačkoj 2023: Koje su najveće promjene?

Kako se prijaviti za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj?

Postoji nekoliko načina na koje se možete prijaviti za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj. Ako ste zaposleni, vaš poslodavac će vas automatski prijaviti na državno zdravstveno osiguranje. Ako ste samostalni radnik, možete se prijaviti putem zdravstvenog osiguravajućeg društva ili putem Njemačkog zavoda za zdravstveno osiguranje (Deutsche Krankenkasse).

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Ako ste student, možete se prijaviti putem Studentskog zdravstvenog osiguranja (Studierendenkrankenkasse). U svakom slučaju, najbolje je posjetiti odabrano zdravstveno osiguravajuće društvo i provjeriti koji su dokumenti potrebni za prijavu.

Koje dokumente trebate prikupiti za prijavu na zdravstveno osiguranje?

Za prijavu na zdravstveno osiguranje u Njemačkoj, trebat će vam nekoliko dokumenata. To uključuje vašu ličnu, putovnicu, potvrdu o boravištu u Njemačkoj, potvrdu o prijavi u grad ili općinu (Anmeldung) te vašu porezni identifikacijski broj (Steueridentifikationsnummer). Također ćete morati popuniti prijavni obrazac i dati nekoliko osnovnih informacija o sebi.

Koliko dugo traje proces prijave za zdravstveno osiguranje?

Proces prijave za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj može trajati od nekoliko dana do nekoliko sedmica. Ako se prijavljujete za državno zdravstveno osiguranje putem poslodavca, proces će biti brži i jednostavniji. Međutim, ako se prijavljujete samostalno, može biti potrebno više vremena kako bi se obradili vaši dokumenti.

Zaključak

Zdravstveno osiguranje je obavezno u Njemačkoj, a kazne za neprijavljivanje mogu biti vrlo visoke. Stoga je važno prijaviti se na vrijeme kako biste izbjegli te kazne. Postoji nekoliko načina na koje se možete prijaviti za zdravstveno osiguranje, a važno je prikupiti sve potrebne dokumente. Slijedeći ove smjernice, moći ćete se prijaviti za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj bez problema.

Često postavljana pitanja

P: Kada se moram prijaviti za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj?
O: Morate se prijaviti u roku od tri mjeseca od dolaska u Njemačku.

P: Koje vrste zdravstvenog osiguranja postoje u Njemačkoj?
O: Postoje dvije vrste – državno i privatno.

P: Koliko košta kazna za neprijavljivanje zdravstvenog osiguranja u Njemačkoj?
O: Kazna može iznositi do 50 eura po danu, što znači da bi kazna za tri mjeseca mogla iznositi preko 4.500 eura.

Čitaj Više

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL