Minimalna penzija/mirovina u Njemačkoj


Minimalna penzija u Njemačkoj
Minimalna penzija u Njemačkoj

Dok planirate svoju budućnost, penzija je nešto o čemu biste trebali ozbiljno razmisliti. U mnogim zemljama, uključujući Njemačku, penzija se temelji na trostupanjskom sistemu. Ali šta to tačno znači za vas? Kako funkcioniše minimalna penzija u Njemačkoj i koji su vaši izbori? Saznajte sve u ovom zabavnom i informativnom vodiču o njemačkim penzijama!

Prvi Stup: Obavezno osiguranje državne penzije

Penzije u Njemačkoj temelje se na “trostupanjskom sistemu”. Prvi stup ovog sistema je obavezno osiguranje državne penzije, poznato kao gesetzliche Rentenversicherung. Ovo je dio osnovnog socijalnog osiguranja, a svi zaposlenici i poslodavci uplaćuju postotak plaće u ovaj sistem.

Drugi Stup: Doprinosi za profesionalnu penziju

Drugi stup je dobrovoljno osiguranje za profesionalnu penziju. Ovo je stvar izbora, a zaposlenici mogu odlučiti hoće li uplaćivati dodatne doprinose kako bi poboljšali svoju buduću penziju.

Treći Stup: Privatno osiguranje

Treći stup je privatno osiguranje. Ovo je također dobrovoljno, a ljudi mogu sami birati koliko će sredstava ulagati u ovu vrstu penzijskog osiguranja.

Koliko dugo morate raditi da biste primili Njemačku penziju?

Obavezna državna penzija

Obavezna državna penzija temelji se na modelu “plaćaj onoliko koliko trošiš” (pay-as-you-go ili redistributivni model). Sredstva uplaćena od strane doprinosa (zaposlenika i poslodavaca) ne štede se ili ulažu, već se koriste za isplatu trenutnih obaveza prema penzionerima.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Zanimljivo je da javni službenici u Njemačkoj ne plaćaju nikakve doprinose za penziju, ali njihove su plaće odgovarajuće niže od onih u privatnom sektoru.

Nedavne promjene u sistemu znače da će se do 2023. godine dob za penzionisanje povećati na 66 godina. Od 2023. godine, dob za penzionisanje će se povećavati za dva mjeseca svake godine

Često postavljena pitanja

 1. Koliko iznosi minimalna penzija u Njemačkoj?
  Minimalna penzija u Njemačkoj ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući radni vijek, visinu uplaćenih doprinosa i prosječnu plaću tokom radnog vijeka. Stoga nema tačnog iznosa koji bi se mogao navesti kao minimalnu penziju.
 2. Mogu li strani državljani ostvariti pravo na njemačku penziju?
  Da, strani državljani koji su radili u Njemačkoj i uplaćivali doprinose mogu imati pravo na njemačku penziju, ali to će ovisiti o njihovom specifičnom statusu i trajanju doprinosa.
 3. Postoji li mogućnost prijevremenog penzionisanja?
  Da, u Njemačkoj postoji mogućnost prijevremenog penzionisanja, ali osobe koje se odluče za to pristaju na smanjenje iznosa svoje državne penzije.
 4. Mogu li samostalni poduzetnici imati koristi od njemačkih penzijskih sistema?
  Da, samostalni poduzetnici također mogu doprinijeti privatnim penzijskim fondovima poput Rürup penzije, koja je posebno osmišljena za njih.
 5. Kako izračunati očekivanu penziju u Njemačkoj?
  Očekivanu penziju možete izračunati uzimajući u obzir svoj radni vijek, prosječnu plaću i doprinose koje ste uplatili u obavezni državni sistem penzija. Također, provjerite kod nadležnih tijela za penzijsko osiguranje kako biste dobili tačnije informacije.

Uvijek se posavjetujte s financijskim stručnjakom ili nadležnim tijelom za penzijsko osiguranje kako biste dobili prilagođene informacije o svojoj penzijskoj situaciji.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL