Neplaćanje kredita u Njemačkoj: Pogledajte kako se izboriti s računima


Neplaćanje Kredita u Njemačkoj
Neplaćanje Kredita u Njemačkoj

Bilo da je riječ o financijskim poteškoćama, propustima ili neočekivanim događajima, nedostatak plaćanja računa u Njemačkoj može imati značajne posljedice.

Kada trebate platiti uslugu ili proizvod u Njemačkoj, često ćete primiti račun (Rechnung) putem pošte ili digitalno.

Na računu će biti navedeni detalji poput iznosa koji dugujete, osobe kojoj trebate platiti i datum dospijeća plaćanja (Fälligkeitsdatum).

Ako ne platite račun prije datuma dospijeća, prva stvar koju ćete dobiti je Mahnung ili “opomena” od osobe kojoj dugujete novac, što predstavlja formalni zahtjev za plaćanje i najčešće neće biti praćena dodatnim naknadama.

Međutim, ako ne odgovorite na početnu opomenu, može vam biti poslana druga opomena.

Nakon druge opomene, trgovci mogu dodati dodatne troškove pod nazivom naknada za opomene (Mahnungsgebühren) i kamate (Zinsen).

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Brzi Kredit u Njemačkoj: Kako doći do kredita u zemlji brze ekonomije

Ako još uvijek niste platili račun nakon opomena, firma može angažirati agenciju za naplatu (Inkassobüro) koja će povjerovnicima pomoći u povratu duga. Agencija za naplatu zatim će vas izravno kontaktirati, obično putem pošte, kako bi zatražila plaćanje.

Pisma od agencije za naplatu duga izviru iz poštanskog sandučića.

Pisma od agencije za naplatu duga izviru iz poštanskog sandučića. Foto: picture alliance/dpa/dpa-Zentralbild | Jens Büttner

Takva pisma mogu biti zbunjujuća jer su od firme čije ime možda ne prepoznajete. Ako primate takvo pismo, važno je provjeriti iznos koji traže u usporedbi s bilo kojim otvorenim računima koje možda imate.

Pravni postupci

Ako, nakon što vas je kontaktirala agencija za naplatu duga, još uvijek niste platili račun, oni mogu pokrenuti pravni postupak protiv vas (Rechtsverfahren).

To može uključivati vođenje slučaja pred sudom, gdje se može izdati presuda (Gerichtsurteil) protiv vas. Ako sud utvrdi da ste dužni novac, može izdati sudski nalog koji vam nalaže plaćanje putem “izvršnog postupka” (Zwangsvollstreckung).

Taj nalog može se provesti na različite načine, uključujući mjere poput izravnog oduzimanja novca s vaše plaće, blokade vašeg bankovnog računa ili prodaje vaše imovine kako bi se osiguralo plaćanje duga.

Važno je napomenuti da se konkretne korake i terminologiju može razlikovati ovisno o vrsti računa, povjerovitelju i iznosu koji se duguje. Ako se nađete u situaciji u kojoj niste u mogućnosti platiti račun, općenito je preporučljivo što prije kontaktirati povjerovatelja kako biste razgovarali o mogućim alternativama ili dogovorima o plaćanju.

Koliko dugo morate raditi da biste primili Njemačku penziju?

Šta se događa s vašom kreditnom ocjenom?

Nepoštivanje plaćanja računa može negativno utjecati na vašu kreditnu ocjenu u Njemačkoj, što može otežati dobivanje kredita, zajmova ili čak pronalazak stana u budućnosti.

Kreditna ocjena osobe (Schufa), poznata i kao Bonität na njemačkom jeziku, mjerilo je kreditne sposobnosti pojedinca i njegove sposobnosti ispunjavanja financijskih obaveza.

Kada ne platite račun, može se prijaviti kreditnim agencijama ili agencijama za ocjenu kreditne sposobnosti u Njemačkoj, koje prikupljaju i održavaju informacije o kreditnoj povijesti i plaćanju pojedinaca. Nepoštivanje plaćanja ili neispunjenje računa može se zabilježiti kao negativan unos na vašem kreditnom izvješću.

Imati negativan unos na kreditnom izvješću može otežati dobivanje kredita, zajmova ili drugih financijskih usluga u budućnosti, jer kreditni izvještaji često pregledavaju zajmodavci i povjeritelji kako bi procijenili kreditnu sposobnost pojedinca i odredili rizik od posuđivanja novca.

Povijest nepoštivanja plaćanja može rezultirati nižom kreditnom ocjenom i može rezultirati višim kamatnim stopama ili čak odbijanjem kredita u potpunosti.

Često postavljena pitanja:

  1. Šta je Mahnung?
    Mahnung je opomena koju dobivate kada ne platite račun na vrijeme. To je formalni zahtjev za plaćanje i obično ne uključuje dodatne naknade.
  2. Šta su Mahnungsgebühren i Zinsen?
    Mahnungsgebühren su dodatni troškovi koje trgovci mogu dodati na račun nakon druge opomene. Zinsen su kamate koje se primjenjuju na neplaćeni iznos.
  3. Kako nepoštivanje plaćanja utječe na moju kreditnu ocjenu?
    Nepoštivanje plaćanja može rezultirati negativnim unosom na vašem kreditnom izvješću, što može otežati dobivanje kredita, zajmova i drugih financijskih usluga u budućnosti.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL