Posao u Americi: Sve što trebate znati prije nego što krenete u potragu


posao u americi
posao u americi

Amerika je poznata po mnogim stvarima – od Hollywooda i tehnoloških divova do prekrasnih prirodnih parkova i spektakularnih gradova. Međutim, ovaj veliki kontinent je također dom mnogim visoko kvalitetnim firmama, što znači da je to savršeno mjesto za pronalaženje posla.

Ako razmišljate o tome da se preselite u SAD i tražite posao, ovaj vodič će vam pružiti sve što trebate znati kako bi vaša potraga za poslom bila uspješna.

Razmotrite svoje kvalifikacije

Prvo što morate učiniti prije traženja posla u Americi jest razmotriti svoje kvalifikacije. Bilo bi idealno da imate diplomu s američkog sveučilišta ili da imate iskustva u radu u vašoj struci u Americi. Ako to nije slučaj, nemojte očajavati – postoje i drugi načini za pronalaženje posla.

Pretražujte poslove na internetu

Internet je vaš najbolji prijatelj kada tražite posao u Americi. Postoje mnoge web stranice koje su specijalizirane za prijavu poslova, kao što su Indeed, Glassdoor i Monster. Također možete provjeriti web stranice pojedinih firmi i vidjeti jesu li trenutno u potrazi za novim zaposlenicima.

Povežite se s ljudima

Povezivanje s ljudima koji žive i rade u Americi također može biti korisno u vašoj potrazi za poslom. Možete koristiti društvene mreže poput LinkedIn-a kako biste se povezali s ljudima u svojoj struci ili s onima koji su zaposleni u firmama koje vas zanimaju. To bi moglo dovesti do nekih vrijednih kontakata i prilika za posao.

Razmislite o vizama

Ako želite raditi u Americi, morate imati radnu vizu. Postoje različite vrste radnih viza, ovisno o vrsti posla koju želite obavljati. Možete se informirati na web stranicama američkog Ministarstva unutarnjih poslova kako biste saznali koje su vize najprikladnije za vašu situaciju.

Besplatno saznajte najnovije informacije o SAD-u

Američke plate: Šta trebate znati o platama u SAD-u

Pripremite se za intervju

Kad se prijavite za posao u Americi, velika je vjerovatnost da ćete morati proći kroz proces selekcije koji uključuje intervju. Stoga se morate dobro pripremiti za intervju. Proučite firmu za koju ste zainteresirani i pripremite odgovore na neka uobičajena pitanja koja se postavljaju na intervjuima za posao. Također je važno obratiti pažnju na vašu odjeću i izgled kako biste ostavili dobar dojam.

Razmislite o kulturološkim razlikama

Kada radite u Americi, možete se susresti s nekim kulturološkim razlikama koje bi mogle biti iznenađujuće za vas. Na primjer, američka kultura poslovanja može biti vrlo formalna, a poslovni sastanci su obično vrlo strukturirani i precizni. Također je važno shvatiti da se u Americi cijeni individualizam i samostalnost, što bi moglo biti drugačije od onoga što ste navikli.

Pripremite se za troškove života

Prije nego što krenete u potragu za poslom u Americi, trebate razmotriti troškove života. Amerika može biti vrlo skupa zemlja, posebno u gradovima poput New Yorka ili San Francisca. Troškovi stanovanja, hrane i ostalih troškova mogu biti vrlo visoki, pa je važno da se pripremite za ove troškove prije nego što se preselite.

Pripremite se za porezne obveze

Kada radite u Americi, također ćete biti podložni poreznim obvezama. Američki porezni sistem je vrlo kompleksan, pa bi bilo korisno da se informirate o tome kako funkcionira prije nego što počnete raditi u Americi. Također se trebate registrirati za porezni identifikacijski broj (TIN) kako biste mogli plaćati porez.

Zaključak

Traženje posla u Americi može biti izazovno, ali i vrlo nagrađujuće iskustvo. Ključ je u pripremi – pripremite svoje kvalifikacije, istražite poslove, povežite se s ljudima, pripremite se za intervju, razmislite o kulturološkim razlikama i pripremite se za troškove života i porezne obveze. Ako slijedite ove savjete, imat ćete veće šanse za pronalaženje posla koji vam odgovara.

Često postavljana pitanja

Trebam li imati američku diplomu da bih dobio posao u Americi?

Ne, ne morate imati američku diplomu da biste dobili posao u Americi, ali bi bilo korisno imati iskustva u radu u vašoj struci u Americi.

Koje su najbolje web stranice za prijavu poslova u Americi?

Neki od najboljih web stranica za prijavu poslova u Americi uključuju Indeed, Glassdoor i Monster.

Koji su najčešći tipovi radnih viza za Ameriku?

Najčešći tipovi radnih viza uključuju H-1B vizu za specijalizirane radnike, L-1 vizu za prekomorske transfere, O-1 vizu za izvanredne talente i E-2 vizu za investitore.

Za vas

Izvori:

  1. https://www.usa.gov/jobs
  2. https://www.indeed.com/
  3. https://www.glassdoor.com/index.htm

What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL