Prekoračenje boravka u EU: Kazne i posljedice


Prekoračenje boravka u EU: Kazne i posljedice
Prekoračenje boravka u EU: Kazne i posljedice

Otkrili ste čari Evropske unije (EU), upoznali se sa lokalnom kulturom, obišli nezaboravna mjesta i upoznali zanimljive ljude. No, šta se dešava kada prekoračite zvanično dozvoljeni boravak od 90 dana za državljane van EU? U ovom ćemo blogu detaljno istražiti posljedice prekoračenja boravka u EU.

Skeneri Pasosa Otkrivaju Prekoračenje Boravka

Kada ulazite ili izlazite iz EU, vaš pasoš se skenira. Na taj način, vrlo je lako otkriti ukoliko ste prekoračili dozvoljeni boravak od 90 dana. Dakle, nemojte misliti da će ovakav prekršaj ostati nezapažen!

Moguće Posljedice Prekoračenja Boravka: Deportacija

Najozbiljnija posljedica prekoračenja boravka je deportacija. Države imaju pravo da vas pritvore, deportuju ili vam daju ograničeni broj dana da napustite zemlju. Ukoliko prekoračite dozvoljeni boravak od 90 dana, suočit ćete se sa rizikom deportacije.

Ipak, važno je napomenuti da se deportacija rijetko provodi za posjetioce koji ne pokušavaju ilegalno raditi ili ostvariti socijalne beneficije. Najvjerovatnije ćete biti upozoreni da morate što prije napustiti EU.

Koliko dugo morate raditi da biste primili Njemačku penziju?

Kazne za Prekoračenje Boravka u EU

Osim mogućnosti deportacije, ako prekoračite dozvoljeni boravak u EU, suočavate se i sa mogućnošću novčane kazne. Kazne se mogu izricati zajedno sa drugim penalima, a njihov iznos zavisi od zemlje.

U Italiji, kazna za prekoračenje boravka može iznositi između €5,000 i €10,000. U Njemačkoj, moguća je kazna do €3,000, dok u Španiji kazna može varirati od €500 do €10,000.

Savjeti za Digitalne Nomade i Putnike

Bez obzira da li ste digitalni nomad koji boravi u Litvaniji, posjetilac koji istražuje Pariz, ili radnik koji privremeno živi u Berlinu, uvijek je važno znati pravila i uslove boravka. Poštovanje dozvoljenog boravka od 90 dana može vam pomoći da izbjegnete nepotrebne komplikacije i kazne.

S druge strane, ukoliko planirate duži boravak u EU, možda bi bilo korisno da istražite mogućnosti za dobijanje radne vize ili neke druge vrste dozvole za boravak.

Prekoračenje boravka u EU od 90 dana može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući deportaciju i novčane kazne. Stoga je od ključne važnosti da se pridržavate pravila boravka i uvijek budete svjesni trajanja svog boravka u EU.

Često postavljena pitanja:

Koje su kazne za prekoračenje boravka od 90 dana u EU?

Kazne za prekoračenje boravka uključuju mogućnost deportacije i novčane kazne koje se razlikuju od zemlje do zemlje.

Da li se pasoš skenira prilikom ulaska i izlaska iz EU?

Da, pasoši se skeniraju prilikom ulaska i izlaska iz EU, tako da je prekoračenje boravka lako otkriti.

Da li se uvijek provodi deportacija ukoliko prekoračim boravak?

Ne, deportacija se ne provodi uvijek, posebno ako niste pokušali da radite ilegalno ili ostvarite socijalne beneficije. U takvim slučajevima, najčešće će vam biti rečeno da morate što prije napustiti EU.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL