Zapošljavanje u Norveškoj bez poznavanja jezika: Da li je to moguće?


Zapošljavanje u Norveškoj bez poznavanja jezika
Zapošljavanje u Norveškoj bez poznavanja jezika

Zamislite da se preselite u prekrasnu Norvešku, zemlju fjordova i predivne prirode, i pronađete posao čak i ako ne govorite norveški jezik.

Zvuči li to previše dobro da bi bilo istinito? Pa, s druge strane, neki tvrde da je moguće pronaći posao čak i ako ne govorite norveški. U ovom blogu raskrinkavamo mitove i istražujemo opcije za zapošljavanje u Norveškoj bez poznavanja jezika.

Mit #1: Ne možete pronaći posao u Norveškoj bez poznavanja jezika

Istina je da će znanje norveškog jezika biti ogroman plus prilikom traženja posla u Norveškoj. Međutim, to ne znači da je nemoguće pronaći posao ako ne govorite norveški.

U stvarnosti, postoji nekoliko industrija i poslova koji su otvoreni za strane radnike bez znanja jezika.

Informaciona tehnologija (IT): IT industrija u Norveškoj je vrlo razvijena, i često traže stručnjake iz inostranstva. Engleski jezik je često dovoljan za rad u IT sektoru.

Turizam i ugostiteljstvo: Norveška je popularna destinacija za turiste, posebno zbog svoje prekrasne prirode. Mnoge turističke agencije, hoteli i restorani u većim gradovima zapošljavaju osoblje koje govori engleski jezik.

Međunarodne kompanije: Norveška je dom za mnoge međunarodne kompanije koje imaju sjedišta u većim gradovima kao što su Oslo i Bergen. Ove kompanije često traže radnike koji su već fluentni u engleskom jeziku.

Plate u Norveškoj po zanimanjima – Povećajte svoje primanje na sjeveru!

Mit #2: Nećete moći napredovati bez poznavanja jezika

Iako je istina da znanje norveškog jezika može vam pomoći u napredovanju u karijeri u Norveškoj, to ne znači da ćete biti zauvijek ograničeni bez njega.

Mnogi strani radnici koji dolaze u Norvešku bez poznavanja jezika počinju na nižim pozicijama, ali s vremenom i iskustvom, mogu se dokazati i napredovati.

Također, važno je napomenuti da mnoge kompanije u Norveškoj pružaju podršku u učenju jezika svojim zaposlenicima.

Stoga, ako ste spremni ulagati vrijeme i trud u učenje norveškog jezika, to će vam otvoriti vrata za napredovanje u karijeri.

Korisni savjeti za zapošljavanje u Norveškoj bez poznavanja jezika:

 1. Fokusirajte se na industrije koje su otvorene za strane radnike:
  Kao što smo već spomenuli, IT, turizam i ugostiteljstvo te međunarodne kompanije su sektori u kojima često možete pronaći posao bez znanja norveškog jezika. Usmjerite svoju potragu za poslom na ove industrije kako biste povećali svoje šanse za uspjeh.
 2. Razvijte vještine koje su tražene na tržištu rada:
  Iako jezik može biti prepreka, možete povećati svoje šanse za zapošljavanje tako što ćete se fokusirati na razvoj vještina koje su tražene na norveškom tržištu rada. Na primjer, sticanje certifikata ili diploma u IT-u ili ugostiteljstvu može vam pružiti prednost pri apliciranju za posao.
 3. Koristite mreže i veze:
  Povežite se s ljudima koji žive i rade u Norveškoj. Obratite se postojećim kontaktima ili iskoristite online platforme i društvene mreže kako biste pronašli ljude koji vam mogu pomoći i pružiti informacije o otvorenim radnim mjestima ili mogućnostima za strane radnike.
 4. Budite otvoreni za početne pozicije:
  Kao strani radnik bez poznavanja jezika, možda ćete početi na nižim pozicijama. Nemojte se obeshrabriti time. Iskoristite tu priliku da steknete iskustvo i pokažete svoju vrijednost. S vremenom ćete imati priliku napredovati i preuzeti veće odgovornosti.

Kako naći posao u Norveškoj: Vaš vodič za uspjeh

Često postavljena pitanja:

Da li je obavezno učiti norveški jezik ako želim raditi u Norveškoj?

Iako znanje norveškog jezika nije uvijek obavezno, to će vam znatno olakšati pronalazak posla i napredovanje u karijeri. Preporučuje se ulaganje vremena i truda u učenje jezika kako biste se što bolje integrirali u norveško društvo i radnu sredinu.

Koje su alternative ako ne govorim norveški jezik?

Ako ne govorite norveški jezik, možete se usredotočiti na industrije kao što su IT, turizam i ugostiteljstvo te međunarodne kompanije koje često zapošljavaju strane radnike. Također, postoje i druge opcije poput rada kao prevodilac ili učitelj stranog jezika.

Koliko je važno uložiti napor u učenje jezika?

Ulaganje napora u učenje norveškog jezika ima mnoge prednosti. Osim što će vam pomoći pri zapošljavanju i napredovanju u karijeri, također će vam omogućiti da se lakše integrišete u norveško društvo, komunicirate s kolegama i klijentima te uživate u bogatom kulturnom iskustvu.

Postoje li besplatni resursi za učenje norveškog jezika?

Da, postoji mnogo besplatnih resursa dostupnih za učenje norveškog jezika. Online platforme poput Duolingo, Memrise i Babbel nude besplatne lekcije za početnike, dok se na YouTube-u mogu pronaći mnogi edukativni kanali s lekcijama norveškog jezika.

Kakva je konkurencija za poslove u Norveškoj?

Konkurencija za poslove u Norveškoj može biti jaka, ali to ne znači da je nemoguće pronaći zaposlenje. Važno je istaknuti svoje vještine i iskustvo te se fokusirati na industrije i pozicije koje su otvorene za strane radnike. Također, povezivanje s lokalnim profesionalnim mrežama i sticanje preporuka mogu vam pomoći da se izdvojite iz mase.

Izvori:

 1. “Jobbmuligheter i Norge for utenlandske arbeidstakere” – https://www.nav.no/en/Home/Work+and+stay+in+Norway/Work+in+Norway
 2. “Finding Work in Norway Without Speaking the Language” – https://www.lifeinnorway.net/working-in-norway-without-speaking-norwegian/
 3. “Jobs in Norway for English speakers” – https://www.workinnorway.no/jobs-for-english-speakers/

Napomena: Informacije u ovom blogu temelje se na dostupnim izvorima i istraživanjima, ali uvijek je preporučljivo dodatno istraživanje i provjera informacija prije donošenja odluka o zapošljavanju ili preseljenju.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL