Radna kultura u Norveškoj o kojoj bi stranci trebali biti svjesni


Radna kultura u Norveškoj o kojoj bi stranci trebali biti svjesni
Radna kultura u Norveškoj o kojoj bi stranci trebali biti svjesni

Pravičnost i fleksibilnost su možda najbolje riječi kojima se može opisati radni život u Norveškoj. Evo šta trebate znati o tome kako je norveška kultura utjecala na radna okruženja i šta možete očekivati nakon što prvi put “udarite štopericu”.

Koja hijerarhija?

Radna kultura u Norveškoj može se opisati kao ravna struktura s mnogo zakona koji su doneseni kako bi zaštitili zaposlenike. Može biti teško primijetiti ko je šef u vašim prvima danima na poslu, jer će vjerovatno biti odjeveni isto kao i svi ostali i raditi u istom prostoru.

Zaposlenicima se potiče postavljanje pitanja, suradnja s nadređenima u rješavanju problema i sudjelovanje u donošenju odluka.

‘Feriepenger’: Šta trebate znati o plaćenom godišnjem odmoru u Norveškoj

Premostiti jaz nejednakosti u prihodima

Kao kultura, Norvežani vjeruju u pravičnost i aktivno se brinu da kvaliteta života na poslu bude jednaka za sve. Svi imaju pravo na barem 25 radnih dana godišnjeg odmora, zakoni protiv diskriminacije se strogo provode, a plaće nisu tajna.

Gotovo jednako mnogo žena kao i muškaraca radi u Norveškoj. Osim toga, muškarci i žene završavaju visoko obrazovanje otprilike u jednakom broju.

Miriam Sjåstad Langseth, doktorica koja radi u bolnici u Drammenu, kaže: “Mislim da su muškarci i žene općenito jednako tretirani od strane kolega i poslodavaca u norveškoj medicinskoj profesiji.

“No, nije neuobičajeno da pacijenti, posebno stariji, očekuju muškog liječnika ili zamijene ženske liječnike za medicinske sestre”, dodala je.

Zapravo, profesije koje su nekada bile dominirane muškarcima, poput medicine, doživljavaju ogromne promjene i sada ima više žena nego muškaraca koje žele ući u tu profesiju. Ta promjena uveliko je rezultat sistema koji je Norveška uspostavila, poput rodiljnog dopusta, što ženama olakšava odabir bilo koje profesije koju žele.

Plaće u Norveškoj: Koja zanimanja su najviše (i najmanje) povećala plate?

Opustjela radna okruženja

U norveškom radnom okruženju ne naglašava se formalno obraćanje drugima. Bez obzira na to jeste li gradonačelnik, učitelj ili sakupljač smeća, vjerovatno će vas svi s kojima radite zvati po imenu.

Odijevanje je ležerno. Bilo bi teško pokušati pogoditi kamo drugi idu dok sjedite u podzemnoj željeznici usred jutarnje gužve – vjerovatno je da odgajatelj u vrtiću nosi nešto slično kao izvršni direktor firme.

Jezik koji se koristi u e-mailovima obično je neformalan. Emoji-i su postali prihvatljiviji (nemojte biti prvi koji će ih koristiti ako niste sigurni), a većina e-mailova počinje s opuštenim “hei” ili “hi”.

Ravnoteža između posla i privatnog života

Porodica i djeca su možda najviši prioriteti u norveškoj kulturi. Radna snaga je oblikovana oko uvjerenja da je vrijeme provedeno s porodicom i voljenima jednako važno kao i posao.

Mnogi zaposlenici uživaju u zdravoj ravnoteži između posla i privatnog života i oslobađaju se velikog dijela (ali ne i svega) pritiska koji dolazi s upravljanjem porodice i poslom istovremeno.

Uobičajeno je da niko neće trepnuti ako morate rano otići kako biste odveli dijete na pregled ili želite prisustvovati njihovim sportskim natjecanjima.

Jonas Buestad, ravnatelj u Lindesnesu, kaže da taj opušteni sistem ne smeta radu i zapravo potiče produktivnost.

“Ako zaposlenici imaju vremena da prioritetiziraju porodicu, bit će motiviraniji da naporno rade i završe svoje zadatke dok su na poslu”, rekao je.

Mnogi radnici u Norveškoj imaju fleksibilno radno vrijeme u svojim ugovorima. To znači da mogu lako raditi nekoliko sati duže jedan dan kako bi sljedeći dan rano otišli s posla bez potrebe da podnose formalni zahtjev.

Također je uobičajeno da se prometna gužva počne malo ranije nego obično petkom, jer je postalo uobičajeno započeti vikend ranije.

Osim toga, mnoge firme nude ljetne radne sate koji omogućuju zaposlenicima da ranije odu tokom toplih mjeseci kako bi mogli uživati u lijepom vremenu. To se nadoknađuje zimi kada se radni dani djelimično produžuju kako bi se nadoknadili izgubljeni sati.

Nedostatak radne snage u Norveškoj: Koje su najtraženije profesije u 2023?

Obrazovanje je ključno

Norvežani su vrlo motivirani svojim osobnim razvojem u radnoj snazi, a firme vole to poticati. Mnogi članovi radne snage započinju svoje karijere već završivši višu razinu formalnog obrazovanja, ali učenje ne staje tamo.

Različite industrije, poput zdravstva i obrazovanja, šalju svoje zaposlenike i menadžment na tečajeve stalnog obrazovanja kako bi osvježili svoje znanje o određenoj temi i bili ažurirani.

“Vrlo je važno biti u koraku s vremenom”, rekao je Buestad. Nije neuobičajeno da kolega bude odsutan iz ureda cijeli dan ili čak sedmicu jer sudjeluje na tečaju.

Prije nego što je postao ravnatelj, Buestad je započeo kao učitelj osnovne škole.

“Tečajevi obrazovanja pomogli su mi stvoriti veze unutar svoje profesije kako bih kasnije mogao pitati o stvarima”, rekao je Buestad.

“Također su mi pomogli pronaći gdje bih trebao usmjeriti svoj fokus”, dodao je.

Plate u Norveškoj po zanimanjima – Povećajte svoje primanje na sjeveru!

Kultura sastajanja

Zaposlenici se potiču da postavljaju pitanja i surađuju s nadređenima u rješavanju bilo kakvih problema koji se pojave. “Često imaju bolja rješenja jer su bliže izazovu”, rekao je Buestad.

To rezultira mnogim sastancima. Da, Norvežani vole imati mnogo sastanaka, ali općenito su kratki i usredotočeni na temu. Mnogi radnici sudjeluju u više sastanaka dnevno, pa se često počinju i završavaju prema rasporedu.

Kada sastanak završi, sudionici obično odlaze, gotovo iznenada, i izbjegavaju zadržavanje za neobavezni razgovor.

Šta je brzi posao u usporedbi s privremenim poslom?

Brzi posao ili “stalni posao” znači da je zaposlenik potpisao ugovor prema kojem će biti stalno angažiran. Prednosti stalnog ugovora uključuju sigurnost posla, predvidljive radne dane, priliku za usavršavanje vještina i izgradnju odličnih radnih odnosa s kolegama.

Radna snaga u javnim i privatnim firmama nastoji ponuditi većinu poslova s trajnim ugovorom. To pruža osjećaj pripadnosti i sigurnosti u mnogim radnim okruženjima.

Privremeni posao znači da ste obično potpisali ugovor za rad s firmom do određenog datuma. To uključuje “vikariat” pozicije (pozicije zamjene) koje vam omogućuju da zamijenite nekoga ko je odsutan zbog roditeljskog dopusta, na primjer.

Zapošljavanje u Norveškoj bez poznavanja jezika: Da li je to moguće?

Sigurnost posla

Sigurnost posla u Norveškoj je izvanredna. Postoji česta izreka/šala da je nemoguće dobiti otkaz u Norveškoj ako imate trajni ugovor.

Iako to nije istina, ima neke istine jer je vrlo teško za poslodavca da otpusti zaposlenika s trajnim ugovorom.

Ako se to dogodi, gotovo nikada ne dolazi iznenada. Poslodavci su dužni dokumentirati razloge za otkaz, obavijestiti zaposlenika o svom nezadovoljstvu i dati im vremena da isprave svoje pogreške.

Otkaz mora biti objektivno opravdan da bi bio zakonit. Zaposlenik ne može biti otpušten zbog bolesti ili odsustva, na primjer. Nužno smanjenje broja zaposlenika najčešći je slučaj za one koji gube posao u Norveškoj.

Korisni rječnik

  • fast ansettelse – stalno zaposlenje
  • utdanning – obrazovanje
  • et møte – sastanak
  • sykemeldt – bolovanje

What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL