Možete li početi raditi u Norveškoj prije nego što dobijete radnu dozvolu?


Možete li početi raditi u Norveškoj prije nego što dobijete radnu dozvolu?
Možete li početi raditi u Norveškoj prije nego što dobijete radnu dozvolu?

Da biste bili kvalificirani za radnu dozvolu u Norveškoj, trebat će vam čvrsta ponuda posla na puno radno vrijeme, među ostalim. Možete li započeti novu ulogu i odmah krenuti u akciju dok se vaša prijava obrađuje?

Plaće, ravnoteža između posla i privatnog života te korporativna kultura ključni su aduti za rad u Norveškoj. Ako niste iz EGP-a ili ne ispunjavate uvjete za boravište prema porodičnoj imigraciji, vjerovatno ćete trebati radnu dozvolu kako biste se preselili u Norvešku radi karijere.

Prije nego što započnete, trebat će vam čvrsta ponuda posla na puno radno vrijeme ili 80 posto radnog vremena. Osim toga, vaše kvalifikacije moraju biti relevantne za posao, a plaća i uvjeti rada moraju biti u skladu s industrijskim standardima.

Podnošenje prijave za radnu dozvolu nakon što ste dobili ponudu posla može se činiti kao da ste zaglavljeni u neodređenom stanju, čekajući da započnete novu ulogu, jer obrada prijava za radnu dozvolu može potrajati mjesecima.

Ako želite započeti ranije i roniti u svoju ulogu te se pitate možete li početi raditi dok čekate da se vaša prijava razmotri, trebate znati da to obično nije dopušteno.

Minimalna norveška penzija: Ko je može dobiti i kako se računa?

“Obično radni imigranti iz zemalja izvan EU/EGP-a ne mogu početi raditi dok im nije odobreno boravište”, piše Norveška direktorija za imigraciju (UDI) na svojoj internetskoj stranici.

Međutim, postoji iznimka od ovog pravila. Zaposlenici mogu dobiti odobrenje od policijske postaje, gdje predaju dokumente za prijavu, da započnu posao prije nego što prime odluku o radnoj dozvoli.

Dozvola za raniji početak zaposlenja izdaje se od strane policije, a ne od strane UDI-a. Kada poslodavac ili aplikant predaju dokumente policiji, morat će zatražiti raniji početak zaposlenja.

Ako firma obrađuje prijavu u ime zaposlenika, također će trebati dostaviti pisanu punomoć od budućeg radnika.

Nakon podnošenja zahtjeva, policija može potvrditi da li zaposlenik može početi raditi ranije i raditi za poslodavca dok se ne donese odluka o njihovom boravištu. Tokom tog razdoblja, radnik ne može mijenjati poslodavca ili klijente.

Radna kultura u Norveškoj o kojoj bi stranci trebali biti svjesni

Ako zaposlenik treba vizu za ulazak u Norvešku, može je dobiti odlaskom u najbliže veleposlanstvo i predajući potvrdu o ranom početku rada službenicima veleposlanstva.

Zahtjev za raniji početak zaposlenja može se podnijeti samo prije nego što policija pošalje zahtjev za radnu dozvolu na obradu. Nakon što su dokumenti proslijeđeni, neće biti moguće dobiti odobrenje za početak posla prije nego što dozvola bude odobrena.

Oni koji su podnijeli druge zahtjeve za boravište morat će pričekati da prime odluku o svom slučaju prije nego što mogu raditi (ako njihova dozvola to dopušta).

Na šta još treba paziti

U nekim rijetkim slučajevima možete dobiti potvrdu o ranom početku rada, ali vam mogu odbiti radnu dozvolu.

To će se dogoditi jer vlasti utvrđuju ispunjavate li sve kriterije prilikom obrade vašeg slučaja. Stoga vam mogu odbiti radnu dozvolu jer nemate relevantne kvalifikacije za ulogu (na primjer).

Bit ćete obavezni napustiti Norvešku i vjerovatno ćete izgubiti posao kada se to dogodi.

Osim toga, dozvola za rad ne znači da možete odmah početi raditi. Također će vam biti potreban norveški identifikacijski broj. Neki poslodavci također će zahtijevati norveški bankovni račun na koji će se isplaćivati plaća. Zahtijevanje ovih stvari može potrajati nekoliko sedmica.

Često postavljana pitanja:

Mogu li započeti raditi u Norveškoj prije nego što dobijem radnu dozvolu?

  • Obično, ne. Potrebno je imati odobrenje boravišta i radnu dozvolu prije nego što počnete raditi. Međutim, postoji iznimka u kojoj možete zatražiti raniji početak zaposlenja od policije.

Ko izdaje odobrenje za raniji početak zaposlenja?

  • Odobrenje za raniji početak zaposlenja izdaje policija u Norveškoj.

Šta se događa ako mi odbiju radnu dozvolu nakon što sam dobio odobrenje za raniji početak zaposlenja?

  • U tom slučaju, bit ćete obavezni napustiti Norvešku i vjerovatno ćete izgubiti posao.

What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL