Zastava Njemačke: Povijest i Simbolika


Zastava Njemačke: Povijest i Simbolika
Zastava Njemačke: Povijest i Simbolika

Savezna zastava Njemačke (njem. Flagge der Bundesrepublik Deutschland) ili poznatija kao crno-crveno-zlatna zastava (njem. Bundesflagge) je jedna od najpoznatijih zastava u svijetu. Ova zastava se sastoji od tri jednake horizontalne trake u crnoj, crvenoj i zlatnoj boji. Trenutni dizajn zastave je prihvaćen 1919. godine, a kasnije ponovo potvrđen novim ustavom 1949. godine.

Povijest zastave

Njemačka ima dva glavna tradicionalna simbola boja – crnu-crvenu-zlatnu i crnu-bijelu-crvenu, koje su odigrale značajnu ulogu u njemačkoj povijesti. Crna-crvena-zlatna trobojnica prvi put se pojavila 1778. godine, no stekla je značaj tijekom Revolucije 1848. godine. Tada je Narodna skupština predložila crno-crveno-zlatnu zastavu kao simbol ujedinjene i demokratske Njemačke u ustavnoj monarhiji.

Nakon Prvog svjetskog rata i uspostave kratkotrajne Weimarske Republike, crno-crveno-zlatna zastava službeno je usvojena kao nacionalna zastava Njemačke. Šesnaest godina nakon Drugog svjetskog rata, zastava se ponovno koristila kao službena zastava Zapadne i Istočne Njemačke. Obje zastave su bile identične sve do 1959. godine, kada je zastavi Istočne Njemačke pridodan grb. Od ujedinjenja 3. Oktobra 1990., crno-crveno-zlatna zastava postala je službena zastava ujedinjene Savezne Republike Njemačke.

S druge strane, nakon Austro-pruskog rata 1866. godine, Sjevernonjemačka konfederacija, koju je dominirala Pruska, usvojila je crno-bijelo-crvenu zastavu. Ova zastava kasnije je postala zastava Njemačkog carstva, koje je nastalo ujedinjenjem Njemačke pod pruskim kraljem koji je postao car u 1871. godini, i bila je u upotrebi sve do kraja Prvog svjetskog rata. Crna, bijela i crvena ponovo su se pojavile kao njemačke nacionalne boje s uspostavljanjem Nacističke Njemačke na čelu s Adolfom Hitlerom 1933. godine, zamjenjujući njemačke republikanske boje carskim bojama sve do kraja Drugog svjetskog rata.

Pročitaj i ovo: Minimalna satnica u Njemačkoj 2023

Simbolika zastave

Boje crno-crveno-zlatne zastave povezane su s republikanskom demokratijom koja je prvi put predložena 1848. godine, a kasnije utjelovljena u Weimarskoj Republici nakon Prvog svjetskog rata. Ove boje simboliziraju njemačko jedinstvo, slobodu i demokratiju. Tokom Weimarske Republike, crno-crveno-zlatne boje bile su boje demokratskih, centrističkih i republikanskih političkih stranaka, kao što se može vidjeti u nazivu organizacije Reichsbanner Schwarz-Rot-Gold, koju su usvojili članovi socijaldemokratskih, centrističkih i demokratskih stranaka.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Osim toga, crna boja predstavlja odanost, snagu i ustrajnost njemačkog naroda, dok crvena boja simbolizira slobodu, jednakost i solidarnost. Zlatna boja, koja je dodana kasnije, predstavlja bogatstvo, uspijeh i optimizam.

U usporedbi s crno-bijelo-crvenom zastavom, koja je povezana s carskom tradicijom i dominacijom Pruske, crno-crveno-zlatna zastava predstavlja prekid s prošlošću i simbolizira novu demokratsku i republikansku Njemačku.

Zaključak: Zastava Njemačke

Zastava Savezne Republike Njemačke sastoji se od crne, crvene i zlatne boje te predstavlja simbol demokratske i slobodne Njemačke. Povijest ove zastave odražava kontinuiranu borbu njemačkog naroda za demokratiju, jedinstvo i slobodu tokom turbulentne povijesti zemlje. Upravo zbog toga, crno-crveno-zlatna zastava predstavlja važan simbol i identitet njemačkog naroda.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL