Alimentacija u Njemačkoj: Sve što trebate znati o plaćanju dječijeg izdržavanja


Alimentacija u Njemačkoj
Alimentacija u Njemačkoj

Jedan od najvažnijih aspekata braka ili partnerske veze u kojoj postoje djeca jest financijska odgovornost prema njima. Kada se par razvede ili rastavi, važno je da roditelji nastave financijski podržavati svoju djecu. U Njemačkoj, ovaj oblik financijske podrške poznat je kao “alimentacija” ili “dječije izdržavanje”. U ovom članku, istražit ćemo sve aspekte ove teme i odgovoriti na najčešća pitanja koja se javljaju.

Šta je alimentacija?

Alimentacija je zakonska obaveza roditelja da pruže financijsku podršku svojoj djeci nakon razvoda ili prekida partnerske veze. Ova financijska podrška ima za cilj osigurati da djeca nastave živjeti na način koji im je potreban i koji je u skladu s njihovim potrebama.

Pet dobro plaćenih poslova u Njemačkoj koje nitko ne želi raditi

Kako se izračunava alimentacija?

Izračunavanje iznosa alimentacije u Njemačkoj temelji se na nekoliko čimbenika. Glavni čimbenici uključuju:

 • Primanja roditelja: Izračun iznosa alimentacije uzima u obzir prihode oba roditelja. Općenito, roditelj koji ima veća primanja bit će dužan platiti veći iznos alimentacije.
 • Starateljstvo nad djecom: Podjela starateljstva nad djecom također utječe na iznos alimentacije. Ako roditelj s kojim djeca žive većinu vremena ima starateljstvo nad njima, drugi roditelj će obično biti dužan plaćati veći iznos alimentacije.
 • Broj djece: Svako dijete ima pravo na financijsku podršku. Izvorom izračuna iznosa alimentacije bit će broj djece koja trebaju biti izdržavana.

Postoji li zakonski okvir za izračunavanje iznosa alimentacije?

Da, u Njemačkoj postoji zakonski okvir za izračunavanje iznosa alimentacije. Ovaj okvir naziva se “Düsseldorfska tablica” (Düsseldorfer Tabelle) i koristi se kao smjernica za određivanje iznosa alimentacije na temelju prihoda i drugih relevantnih čimbenika. Tablica redovno ažurira iznose kako bi se odražavale promjene u životnim troškovima djece.

Najplaćenija zanimanja i najviše zarade u Njemačkoj

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Ko je odgovoran za plaćanje alimentacije?

Roditelj koji nema starateljstvo nad djecom obično je dužan plaćati alimentaciju. Međutim, svaki slučaj je jedinstven, i u nekim situacijama može se dogoditi da oba roditelja plaćaju alimentaciju, ovisno o prihodima i drugim relevantnim faktorima.

Kako se plaća alimentacija?

Alimentacija se obično plaća mjesečno. Roditelji mogu dogovoriti direktno plaćanje između sebe ili putem posebnog računa za alimentaciju. U slučajevima kada roditelj ne plaća alimentaciju dobrovoljno, postoji mogućnost da se zatraži pravna intervencija putem suda.

Šta se događa ako roditelj ne plaća alimentaciju?

Ako roditelj ne plaća alimentaciju, postoji mogućnost pravne intervencije. Druge opcije uključuju oduzimanje dijela primanja roditelja putem sudske odluke, kao i kaznene mjere poput zabrane putovanja ili oduzimanja vozačke dozvole.

Kako ubrzati proces apliciranja za Njemačko državljanstvo?

Često postavljana pitanja

 1. Koja je razlika između alimentacije i dječjeg doplatka?
  Alimentacija je financijska podrška koju roditelj plaća drugom roditelju za podršku djetetu nakon razvoda ili prekida partnerske veze. Dječji doplatak je novčana naknada koju roditelji primaju iz državnog proračuna kako bi pomogli u financiranju troškova podizanja djeteta.
 2. Koliko dugo treba plaćati alimentaciju?
  Dužina plaćanja alimentacije može varirati ovisno o okolnostima. Općenito, roditelj treba plaćati alimentaciju dok dijete ne postane financijski neovisno ili dok se ne promijene uvjeti koji su utjecali na iznos i trajanje alimentacije.
 3. Mogu li se iznosi alimentacije mijenjati?
  Da, iznosi alimentacije mogu se mijenjati ukoliko se promijene okolnosti kao što su prihodi roditelja, troškovi života djeteta ili starateljstvo nad djecom. U takvim slučajevima, mogu se podnijeti zahtjevi za promjenom iznosa alimentacije.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL