‘Feriepenger’: Šta trebate znati o plaćenom godišnjem odmoru u Norveškoj


'Feriepenger': Šta trebate znati o plaćenom godišnjem odmoru u Norveškoj
'Feriepenger': Šta trebate znati o plaćenom godišnjem odmoru u Norveškoj

Šta je fellesferie?

Prije nego što u potpunosti objasnimo kako sistem vremena odmora i plaćanja radi u Norveškoj, potrebno je objasniti kako je norveška kultura usvojila sistem nazvan fellesferie, ili kolektivni odmor. Kolektivni odmor događa se tokom posljednja tri sedmice jula. Tada značajan broj stanovnika Norveške odlučuje uzeti slobodno vrijeme. Tokom tog vremena mnoge trgovine zatvaraju se na tri sedmice, a ulice glavnog grada Osla postaju gotovo sablasno tihe.

Fellesferie je toliko ukorijenjen u norveški način života da kao zaposlenik možete inzistirati kod poslodavca da imate te tri sedmice slobodno. Kolektivni odmor traje samo tri sedmice, ali glavno razdoblje godišnjeg odmora u Norveškoj traje od 1. Juna do 31. Decembra.

Zakonodavstvo

Porodica i ravnoteža između porodičnog i radnog života nisu samo ideje ovdje u Norveškoj. To se prakticira. Uvedeni su zakoni kako bi se to olakšalo. Godišnji zakon o odmoru, ferieloven, namijenjen je osiguravanju da zaposlenici dobiju godišnji odmor.

Plaća za odmor, koja je dio tog zakonodavstva, namijenjena je osiguravanju da zaposlenici ne izgube plaću tokom razdoblja odmora.

Zaposlenici imaju pravo na četiri sedmice i jedan dan plaćenog godišnjeg odmora svake kalendarske godine. Iako su četiri sedmice i jedan dan zakon, uobičajeno je da većina firmi ima dogovor od pet sedmica, navodi nacionalni regulator rada Arbeidstilsynet.

Plaće u Norveškoj: Koja zanimanja su najviše (i najmanje) povećala plate?

Ko je odgovoran za praćenje plaćenog godišnjeg odmora?

Znamo da učenje novog sistema nije lako, ali na sreću, nije vaš posao kao zaposlenika unositi ispravne brojeve. Poslodavac je taj koji treba provjeriti je li ispravni iznos isplaćen kao plaća za odmor i je li isplaćen na vrijeme.

Za javne firme i institucije, kao i većinu privatnih firmi u Norveškoj, to funkcionira ovako. Svaki mjesec dobivate plaću sa svojim neto zaradama prije oporezivanja, nazvanu bruto iznos. Bruto iznos je iznos plaće koje ste primili prije oporezivanja. Uz iznos poreza koji se oduzima, postoji postotak (minimalno 10,2 posto) vaše mjesečne zarade koji je zadržan kako bi se kasnije isplatio kao plaća za odmor.

Plaća za odmor najčešće se isplaćuje krajem juna, ili neposredno prije vremena koje Norveška smatra kolektivnim odmorom. Primanje plaće za odmor krajem juna najčešća je praksa, ali u načelu, plaća za odmor treba biti isplaćena na posljednji radni dan isplate prije razdoblja slobodnog rada.

Važno je napomenuti da plaća za odmor nije oporezovana mjesečno, već se oporezuje kao ukupan iznos u mjesecu kada se isplaćuje.

Nedostatak radne snage u Norveškoj: Koje su najtraženije profesije u 2023?

Koliko plaće za odmor i vremena odmora imate pravo?

Iznos plaće za odmor bit će kolektivni mjesečni postotak onoga što ste zaradili u protekloj godini. Ako niste radili u godini koja prethodi vašem odmoru, i dalje imate pravo na odmor, ali bez plaće.

Iako možete inzistirati na uzimanju slobodnog vremena tokom tri sedmice kolektivnog odmora, preostale dane slobodnog vremena treba dogovoriti između zaposlenika i poslodavca unaprijed, prema zakonu. Ako nije moguće postići dogovor, tada poslodavac određuje vrijeme za odmor.

Kao zaposlenik, također nemate pravo zahtijevati da se vaš godišnji odmor podijeli na pojedinačne dane (hej, radna sedmica od četiri dana!) osim ako imate dogovor s poslodavcem.

I koliko god imali pravo na godišnji odmor, također ga možete odbiti ako ste radili manje od godinu dana i vaša plaća za odmor manja je od vaše uobičajene mjesečne plaće. Međutim, ne možete odbiti uzeti odmor ako vaš poslodavac zatvori cijeli ili dio firme zbog otkazivanja tokom odmora. Tokom fellesferie, na primjer.

Niste stigli iskoristiti sav svoj godišnji odmor? Nema problema. Kako je navedeno u zakonu o odmoru, poslodavac i zaposlenik mogu se pismeno dogovoriti da se do dvije sedmice odmora prenesu na sljedeću godinu.

Nedostatak radne snage u Norveškoj: Koje su najtraženije profesije u 2023?

Koji su nacionalni državni praznici u Norveškoj?

U kalendaru ima 13 dana koji se smatraju ‘crvenim danima’. Crveni dani se kada većina trgovina, javnih ureda i mnoge atrakcije zatvore. No prije nego što počnete planirati, provjerite sa svojim poslodavcem. Ovisno o mjestu rada, ti dani nisu zajamčeni slobodni dani.

Ove godine, crveni dani su: Nova godina, Veliki četvrtak (1. Aprila), Veliki petak (2. Aprila), prvi i drugi dan Uskrsa (4. i 5. April), Praznik rada (1. Maja), Dan Norveške (17. svibnja), Spasovo (13. svibnja), prvi dan i drugi dan Duhova (23. i 24. Decembra), Božić i 26. Decembra.

Plate u Norveškoj po zanimanjima – Povećajte svoje primanje na sjeveru!

Korisni Vokabular

ta fri – uzeti slobodno vrijeme, završiti s poslom (doslovno: ‘uzeti slobodno’) Endelig, det er fredag! – Konačno, petak je! permission uten lønn – neplaćeni dopust sommerferie – ljetni odmor biltur – vožnja autom


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL