Kako liječiti hemoroide kod kuće – Savjeti i trikovi


Kako liječiti hemoroide kod kuće
Kako liječiti hemoroide kod kuće

Dobar dan dragi čitatelji! Danas ćemo razgovarati o nečemu što može biti vrlo neugodno za mnoge od nas – hemoroidi. Hemoroidi su proširene vene u rektumu i anusu koje mogu uzrokovati svrab, bol i krvarenje. Iako se ne želi o tome razgovarati, mnogi ljudi pate od hemoroida, a neki se čak i stide tražiti medicinsku pomoć. Srećom, postoje mnogi načini da se riješite hemoroida kod kuće. U ovom članku, razmotrit ćemo neke od najboljih načina za liječenje hemoroida kod kuće.

1. Koristite topao oblog

Topao oblog može pomoći smanjiti bol i oticanje koji su povezani s hemoroidima. Sve što trebate učiniti jest navlažiti čistu krpu u toplu vodu i nježno je staviti na hemoroide. Držite oblog na mjestu nekoliko minuta, a zatim ga ponovno navlažite i stavite na hemoroide još nekoliko minuta. Ponovite postupak nekoliko puta dnevno.

2. Uzmite tople kupke

Tople kupke su još jedan učinkovit način za smanjenje bolova i oticanja hemoroida. Napunite kadu toplom vodom i sjednite u nju barem 15-20 minuta. Ponavljajte ovaj postupak najmanje tri puta dnevno. Možete dodati malo soli epsom u vodu kako biste pojačali učinak.

3. Pijte dovoljno vode

Pijenje dovoljno vode pomaže u omekšavanju stolice i olakšava pražnjenje crijeva, što može pomoći u sprečavanju pogoršanja hemoroida. Preporučuje se piti najmanje osam čaša vode dnevno. Osim toga, izbjegavajte pića koja mogu izazvati dehidraciju, kao što su kafa i alkohol.

4. Koristite kreme i masti

Postoji mnogo krema i masti dostupnih bez recepta koje mogu pomoći u smanjenju boli i upale hemoroida. Neki od najpopularnijih sastojaka u tim proizvodima uključuju hidrokortizon i lidokain. Prije korištenja bilo kojeg proizvoda, pročitajte upute i provjerite s farmaceutom ako imate nekih pitanja.

5. Promijenite svoju prehranu

Jedan od glavnih uzroka hemoroida je zatvor, a jedan od najboljih načina da se spriječi zatvor je promijeniti prehranu. Povećajte unos vlakana u svoju prehranu, jedite više svježeg voća i povrća, te piti dovoljno vode. Također, pokušajte izbjegavati prerađenu hranu i hranu koja je bogata šećerima i masnoćama, jer ta hrana može pogoršati zatvor i iritirati hemoroide.

Kako smanjiti holesterol u 26 dana prirodno, sigurno i lako

6. Vježbajte

Redovna tjelovježba može pomoći u sprječavanju zatvora i poboljšati cirkulaciju krvi u tijelu, uključujući i područje oko anusa. Pokušajte uključiti svakodnevnu vježbu u svoju rutinu, poput hodanja, trčanja ili plivanja. Međutim, izbjegavajte vježbe koje bi mogle dodatno iritirati hemoroide, poput teških dizanja utega.

7. Koristite prirodne lijekove

Postoji nekoliko prirodnih lijekova koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida. Neki od najpopularnijih uključuju:

  • Aloe vera: Gel aloe vere ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i iritacije hemoroida. Nanesite gel izravno na zahvaćeno područje.
  • Kamilica: Kamilica ima umirujuća svojstva koja mogu pomoći u smanjenju boli i upale hemoroida. Pripremite čaj od kamilice i nanesite ga na hemoroide pomoću pamučne kuglice.
  • Hamamelis: Hamamelis (ili čarobni orah) također ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i boli hemoroida. Nanesite ekstrakt hamamelisa na hemoroide pomoću pamučne kuglice.

Pitanja i odgovori:

1. Kako znati da imam hemoroide?

Simptomi hemoroida uključuju svrbež, bol, krvarenje i oticanje u području anusa i rektuma. Ako primijetite ove simptome, posjetite svog liječnika radi dijagnoze.

2. Koliko dugo traje liječenje hemoroida kod kuće?

Vrijeme potrebno za liječenje hemoroida kod kuće ovisi o težini simptoma i tome koliko se ozbiljno pridržavate preporučenih metoda liječenja. Uobičajeno, simptomi se mogu poboljšati u roku od nekoliko dana do nekoliko sedmica.

3. Kada trebam potražiti medicinsku pomoć za hemoroide?

Ako se vaši simptomi ne poboljšaju nakon nekoliko dana, ili ako imate jake bolove, krvarenje ili gubitak težine, trebali biste potražiti liječničku pomoć. Također, ako imate kronične ili rekurentne hemoroide, liječnik vam može preporučiti dodatne tretmane poput skleroterapije ili operacije.

4. Kako mogu spriječiti hemoroide?

Neke jednostavne promjene u načinu života mogu pomoći u sprječavanju hemoroida, uključujući povećanje unosa vlakana i vode, izbjegavanje naprezanja tokom pražnjenja crijeva, i redovnu tjelovježbu. Također, pokušajte izbjegavati sjedenje na duže vrijeme, jer to može pridonijeti razvoju hemoroida.

5. Mogu li hemoroidi sami proći?

U nekim slučajevima, hemoroidi mogu sami proći bez liječenja. Međutim, u većini slučajeva, simptomi se mogu pogoršati bez liječenja, a u nekim slučajevima mogu biti potrebni medicinski tretmani.

Zaključak: Kako liječiti hemoroide kod kuće

Hemoroidi mogu biti neugodan problem, ali postoje mnogi načini da se riješite hemoroida kod kuće. Od upotrebe toplog obloga do promjene prehrane i vježbanja, postoje mnoge jednostavne stvari koje možete učiniti kako biste se riješili hemoroida i spriječili njihovo ponovno pojavljivanje. Ako se vaši simptomi ne poboljšaju nakon nekoliko dana, posjetite svog liječnika radi daljnjeg liječenja. Sretno!


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL