Kazneni bodovi u Njemačkoj: Sve što trebate znati


Kazneni bodovi u Njemačkoj
Kazneni bodovi u Njemačkoj

Ako ste vozač u Njemačkoj, vjerovatno ste čuli za “kaznene bodove”. To je sistem kojim se kažnjavaju prekršaji u prometu, a u ovom članku ćemo objasniti kako on funkcionira, kako se dodjeljuju kazneni bodovi i koji su mogući efekti ako ih skupite previše.

Kako funkcioniraju kazneni bodovi?

Kazneni bodovi u Njemačkoj dio su sistema kojim se kažnjavaju prekršaji u prometu. Svakom vozaču dodjeljuje se “bodovna računica” (Punktekonto) koja se sastoji od 8 bodova. Kad počinite prekršaj, dodijelit će vam se određeni broj bodova, a ako skupite dovoljno, možete doživjeti neke negativne posljedice.

Kako se dodjeljuju kazneni bodovi?

Kazneni bodovi u Njemačkoj

Kazneni bodovi dodjeljuju se za razne prekršaje, ovisno o njihovoj težini. Na primjer, za vožnju prebrzo na autocesti, dobit ćete 1-2 boda, dok će vam vožnja u suprotnom smjeru na autocesti donijeti 4 boda. Ako počinite prekršaj koji ugrožava živote drugih ljudi, poput vožnje pod utjecajem alkohola ili droga, možete dobiti i do 7 bodova.

Nakon koliko se brišu kazneni bodovi u Njemačkoj?

Koliko kaznenih bodova možete imati?

Kao što smo već spomenuli, svaki vozač u Njemačkoj ima “bodovnu računicu” od 8 bodova. Ako skupite 1-3 boda, nećete doživjeti nikakve negativne posljedice. Međutim, ako skupite 4-5 bodova, bit ćete upozoreni, a ako skupite 6-7 bodova, možda ćete morati proći obuku za sigurniju vožnju. Ako skupite 8 ili više bodova, možete izgubiti svoju vozačku dozvolu.

Koji su mogući efekti ako skupite previše bodova?

Ako skupite previše bodova, možete izgubiti svoju vozačku dozvolu na određeno vrijeme. To može biti za nekoliko mjeseci ili čak godinu dana, ovisno o težini prekršaja. Morat ćete proći obuku za sigurniju vožnju prije nego što ponovno dobijete dozvolu.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Osim toga, možda ćete morati platiti novčanu kaznu i/ili sudjelovati u programu za rehabilitaciju za vozače.

Često postavljena pitanja:

 1. Koliko dugo traju kazneni bodovi u Njemačkoj?
  Kazneni bodovi ostaju na vašoj “bodovnoj računici” (Punktekonto) tri godine od datuma počinjenja prekršaja. Nakon toga, oni se brišu.
 2. Mogu li vozači iz drugih zemalja dobiti kaznene bodove u Njemačkoj?
  Da, vozači iz drugih zemalja također mogu dobiti kaznene bodove u Njemačkoj. Međutim, za razliku od njemačkih vozača, oni obično ne dobiju obavijest o kaznenim bodovima i moraju platiti kaznu u roku od nekoliko sedmica.
 3. Je li moguće izbjeći kaznene bodove?
  Ako počinite prekršaj, teško je izbjeći kaznene bodove. Međutim, ako se složite s kaznom i platite je u roku, možete izbjeći dodatne kaznene bodove.

Čitaj Više

Izvori:

 1. “Points in Flensburg – traffic violations, fines and penalties in Germany.” Germany Travel, www.germany.travel/en/travel-information/travel-facts/driving-in-germany/points-in-flensburg.html.
 2. “Kraftfahrt-Bundesamt (KBA).” Federal Office for Motor Traffic (Germany), http://www.kba.de/EN/Home/home_node.html .
 3. “Penalties in traffic.” German Federal Ministry of Transport and Digital Infrastructure, www.bmvi.de/SharedDocs/EN/Publications/G/punishments-in-traffic.html.

What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL