Oduzeta vozačka u Njemačkoj zbog alkohola


Oduzeta vozačka u Njemačkoj zbog alkohola
Oduzeta vozačka u Njemačkoj zbog alkohola

Vozačka dozvola je za mnoge ljude u današnje vrijeme neizostavan dio svakodnevnog života, bez koje ne mogu zamisliti vožnju i svakodnevna putovanja. Međutim, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ne samo da je neodgovorno, nego i kazneno djelo koje može dovesti do oduzimanja vozačke dozvole.

U Njemačkoj, kao i u većini drugih zemalja, alkoholiziranost tokom vožnje se ozbiljno shvaća, a kazne za prekršitelje su stroge. U ovom blogu ćemo govoriti o tome šta se događa kada se vozačka dozvola oduzme u Njemačkoj zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Kazne za vožnju pod utjecajem alkohola u Njemačkoj

U Njemačkoj, kao i u drugim zemljama, zakonodavstvo o vožnji pod utjecajem alkohola prilično je rigorozno. Zakonodavstvo se razlikuje ovisno o količini alkohola u krvi vozača, kao i o tome je li riječ o prvom prekršaju ili ponavljaču.

Uobičajena kazna za prvoklasni prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola u Njemačkoj je:

  • Kazna od najmanje 500 eura
  • Oduzimanje vozačke dozvole od najmanje 6 mjeseci
  • Kaznene bodove u registru vozača
  • Sudski postupak

Za ponavljače ili one koji su uhvaćeni s većom količinom alkohola u krvi, kazne su puno strože. Moguće je da će im se oduzeti vozačka dozvola na nekoliko godina, uz visoke novčane kazne i mogućnosti zatvorske kazne.

Nakon koliko se brišu kazneni bodovi u Njemačkoj?

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Kada se vozaču oduzme vozačka dozvola u Njemačkoj, to se ne odnosi samo na vozačku dozvolu koju posjeduje u toj zemlji. Vozačka dozvola će mu biti oduzeta na razdoblje od najmanje 6 mjeseci, bez obzira na to gdje je izdana.

Ako vozač ima neke važne obveze koje se odnose na vožnju, poput posla ili starateljstva o djeci, može se dogovoriti alternativni način prijevoza. U takvom slučaju vozač može podnijeti zahtjev za privremenu dozvolu za vožnju. Međutim, ovo nije moguće u svim situacijama.

Kada je vozačka dozvola oduzeta, vozač će primiti obavijest o oduzimanju koja će sadržavati detaljne informacije o trajanju zabrane vožnje, mogućnostima žalbe i drugim informacijama o postupku. Vozač će također morati proći medicinski pregled prije nego mu se dozvoli ponovno upravljanje vozilom.

Kazna za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Kada prođe razdoblje zabrane vožnje, vozač može podnijeti zahtjev za ponovno izdavanje vozačke dozvole. Međutim, u nekim slučajevima, vozač će morati proći dodatne preglede ili polagati ispite kako bi dokazao svoju sposobnost za sigurnu vožnju.

Alternativni načini prijevoza

Kada se vozaču oduzme vozačka dozvola u Njemačkoj, mora se oslanjati na alternativne načine prijevoza. Srećom, u Njemačkoj postoji dobro razvijena mreža javnog prijevoza koja uključuje vozove, autobuse i tramvaje. Vozači također mogu unajmiti bicikle ili koristiti usluge javne vožnje kao što su Uber ili Taxis.

Jedna od najboljih opcija je korištenje bicikla. Njemačka je poznata po velikom broju biciklista koji svakodnevno koriste bicikl za prijevoz, a mnogi gradovi imaju izvrsne biciklističke staze. Bicikl je ekološki prihvatljiv, a osim toga pomaže vozačima da ostanu u formi i zdravim.

Novi zakoni u Njemačkoj 2023: Koje su najveće promjene?

Često postavljena pitanja

Koliko dugo će mi biti oduzeta vozačka dozvola ako me uhvate u vožnji pod utjecajem alkohola u Njemačkoj?

Odgovor: Vozačka dozvola bit će vam oduzeta na razdoblje od najmanje 6 mjeseci, ali trajanje zabrane vožnje ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući količinu alkohola u krvi i povijest prekršaja.

Mogu li voziti nakon što mi se vozačka dozvola oduzme?

Odgovor: Ne, vozačka dozvola vam je oduzeta i ne smijete upravljati vozilom dok vam se dozvola ne vrati.

Mogu li podnijeti zahtjev za privremenu dozvolu za vožnju ako mi se vozačka dozvola oduzme u Njemačkoj?

Odgovor: Da, vozači koji imaju važne obveze koje se odnose na vožnju, poput posla ili zbrinjavanja o djeci, mogu podnijeti zahtjev za privremenu dozvolu za vožnju. Međutim, ovo nije moguće u svim situacijama i ovisi o uvjetima.

Hoće li oduzimanje vozačke dozvole u Njemačkoj utjecati na moju vozačku dozvolu u drugim zemljama?

Odgovor: Da, oduzimanje vozačke dozvole u Njemačkoj utjecat će na vašu vozačku dozvolu u drugim zemljama. Vozačka dozvola će vam biti oduzeta na razdoblje od najmanje 6 mjeseci bez obzira na to gdje je izdana.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL