Kolika je minimalna penzija u Švicarskoj


Kolika je minimalna penzija u Švicarskoj
Kolika je minimalna penzija u Švicarskoj

Pitanje koje svi postavljaju – kolika je minimalna penzija u Švicarskoj? Na žalost, odgovor nije jednostavan kao da kažemo “tri kovanice i kriška sira” – mada bi to bilo dobro!

Ali, budimo ozbiljni, ovo je stvar koja može odlučiti o tome hoćete li biti u mogućnosti da se izdržavate u starosti. Stoga, ako planirate da odete u Švicarsku, bilo bi dobro da znate koliko će vam novca biti potrebno.

Kolika je minimalna penzija u Švicarskoj?

Minimalna penzija u Švicarskoj zavisi od nekoliko faktora. Prvo, da li ste državljanin Švicarske ili ne. Ako jeste, imate pravo na AHV (Alters- und Hinterlassenenversicherung), odnosno penziono osiguranje.

Minimalna penzija za AHV iznosi oko 1.200 švicarskih franaka (CHF) mjesečno. Međutim, ako niste državljanin Švicarske, vaša penzija će biti manja.

Ali, nemojte očajavati. U Švicarskoj postoji niz drugih penzionih fondova, zavisno od toga kojim se sektorom bavite i kakvu vrstu penzionog osiguranja imate.

Za radnike u javnom sektoru, penzija se vrši preko Pensionskasse, dok privatni sektor ima svoje penzione fondove.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Mnogi penzioni fondovi nude i dodatne opcije, kao što su fleksibilni planovi penzionisanja i dodatne osiguravajuće opcije, što može povećati vašu mjesečnu penziju.

Koliko trebate uštedjeti za penziju?

Osim minimalne penzije, možda biste željeli da razmotrite koliko bi trebalo da uštedite za penziju u Švicarskoj.

Iako zavisi od vašeg životnog stila i potreba, neki stručnjaci preporučuju da uštedite najmanje tri puta više nego što planirate potrošiti mjesečno u penziji. Dakle, ako planirate potrošiti 4.000 CHF mjesečno u penziji, trebalo bi da uštedite najmanje 12.000 CHF mjesečno.

To znači da bi trebalo da počnete sa štednjom što prije, kako bi imali dovoljno vremena da skupite potrebnu sumu.

Ali, budite realni – ne možete štedjeti novac ako nemate ništa za život. Zato je važno da pronađete ravnotežu između štednje i uživanja u životu.

Ukoliko ne znate kako da uštedite novac za penziju, ne brinite se – mi smo tu da vam pomognemo! Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da počnete sa štednjom:

Prestanite da trošite novac na stvari koje vam nisu potrebne. Da li vam stvarno treba još jedna majica sa natpisom “I love Switzerland”? Vjerovatno ne.

Kako naći posao u Švicarskoj: Savjeti i trikovi za uspješno traženje posla

Napravite plan štednje.

Postavite cilj koliko novca želite da uštedite i koliko vremena imate da to postignete. Zatim razmislite o tome koliko novca možete da odvojite svakog mjeseca i postavite sebi budžet.

Budite pametni pri kupovini hrane.

Kupujte u većim količinama, uključite se u zajedničke kupovine sa prijateljima ili rodbinom i birajte jeftinije opcije.

Uključite se u investiranje.

Naravno, ovo je možda malo složeniji savjet, ali ako se informišete o tome kako ulaganje funkcioniše, možete zaraditi novac na duge staze.

Razmislite o dodatnom poslu.

Možda možete da pronađete neki honorarni posao ili posao na pola radnog vremena koji bi vam pomogao da dodatno zaradite.

Kako osigurati dobru penziju?

Ako želite da osigurate dobru penziju, trebalo bi da počnete sa planiranjem što je ranije moguće. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se pripremite za penziju:

Uštedite koliko god možete.

Kao što smo već pomenuli, najbolje bi bilo da uštedite najmanje tri puta više nego što planirate potrošiti mjesečno u penziji.

Planirajte svoj životni stil.

Razmislite o tome šta želite da radite u penziji i koliko novca vam je potrebno za to. Ako želite da putujete, trebalo bi da planirate koliko to košta i koliko novca vam je potrebno.

Razgovarajte sa stručnjacima.

Ako niste sigurni kako da se pripremite za penziju, razgovarajte sa finansijskim savjetnikom ili stručnjakom za penzijsko osiguranje.

Budite fleksibilni.

Život se ne odvija uvijek onako kako smo planirali, pa je važno da budete spremni na promjene. Možda ćete morati da radite duže nego što ste planirali, ili da se penzionišete ranije.

Budite aktivni.

Redovno vežbanje i zdrav način života mogu vam pomoći da ostanete zdravi i u penziji.

U Švicarskoj, minimalna penzija zavisi od nekoliko faktora, uključujući vaš status kao državljanin ili ne i vrstu penzionog osiguranja koje imate.

Međutim, pored minimalne penzije, važno je razmotriti i koliko novca trebate uštedjeti za penziju. Savjeti koje smo naveli u ovom tekstu mogu vam pomoći da počnete da štedite novac i pripremite se za penziju.

Budite realni u planiranju i budite fleksibilni, jer život se ne odvija uvijek onako kako smo planirali.

Ukoliko ste mlađi i još uvijek ne razmišljate o penziji, razmislite o ovom tekstu kao inspiraciji za početak štednje i planiranje za budućnost. Nikada nije prerano da počnete sa štednjom, a mali koraci mogu da naprave veliku razliku.

Konačno, nemojte se previše brinuti o penziji. Život u Švicarskoj može biti skup, ali ima i mnogo prednosti, kao što su prelijepa priroda, dobre zarade i kvalitetan život. Dakle, uživajte u svom životu u Švicarskoj i ne zaboravite da se pripremite za penziju.

Za vas