Koliko košta obnova dozvole za boravak u Švicarskoj?


Koliko košta obnova dozvole za boravak u Švicarskoj?
Koliko košta obnova dozvole za boravak u Švicarskoj?

Ako ste strani državljanin koji živi u Švicarskoj, vaša dozvola za rad i boravak je važan dokument jer vam omogućava da ostanete i radite u zemlji. Evo šta trebate znati o troškovima obnove dozvole kada istekne.

Zavisno o vrsti dozvole koju imate, može biti potrebno obnoviti je svake godine ili tek nakon pet godina boravka. U svakom slučaju, trebali biste biti svjesni rokova i postupaka za produženje dozvole, ali sam proces je prilično jednostavan.

Obično ćete dobiti pismo od lokalnih vlasti otprilike šest sedmica prije isteka roka koji vas podsjeća da obnovite dozvolu. Uz to, dobit ćete i prijavni obrazac koji ćete trebati popuniti. Obrazac mora biti podnesen vašoj općini boravišta (ili kantonu u Ženevi) najranije tri mjeseca i najkasnije dvije sedmice prije isteka dozvole. Morat ćete predočiti svoju dozvolu za boravak i pasoš, koji moraju ostati važeći najmanje tri mjeseca nakon datuma isteka dozvole.

Troškovi obnove se razlikuju od jedne općine do druge i određuju ih vrsta dozvole koju imate.

Prednosti i mane života u Švicarskoj u 2023. godini

Dakle, koliko će vas koštati dobivanje i obnova švicarske dozvole za boravak?

Prema Državnom sekretarijatu za migraciju, za državljane EU/EFTA i radnike koji su poslati od strane kompanije sa sjedištem u državi EU/EFTA, maksimalna naknada za izdavanje i obnovu dozvole za boravak (kategorije L, B, Ci i G) iznosi 65 franaka. Ova naknada uključuje fotografiju, potpis i izradu dozvole.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Za samce mlađe od 18 godina, maksimalna naknada za promjenu adrese iznosi 20 franaka, a za sve ostale usluge 30 franaka. Ova maksimalna naknada također se odnosi na C dozvole. Za dozvole Ci, naknade za nebiometrijsku dozvolu za boravak i za snimanje fotografije i potpisa iznose 10, odnosno 15 franaka. Nakon pet godina neprekidnog zaposlenja kao radnik koji živi u obližnjoj zemlji, državljani trećih zemalja više ne trebaju dozvolu za promjenu posla ili profesije, ali i dalje moraju obavijestiti vlasti.

Kako mogu dovesti svoju porodicu da živi sa mnom u Švicarskoj?

U tom slučaju, naknada odgovara naknadi za promjenu u švicarskom centralnom informacijskom sistemu za migraciju (ZEMIS), bez obzira da li vam je potrebna nova kartica dozvole, a nadležno tijelo može vam reći koliko to košta. U Švicarskoj ne postoji zakonska osnova za naplatu naknada za N i S dozvole. Naknade se mogu naplaćivati samo za produženje F dozvola (privremeno prihvaćeni stranci).

Međutim, Državni sekretarijat za migraciju preporučuje općinama i kantonima da ne naplaćuju nikakve naknade ako dotična osoba prima socijalnu pomoć.

Često postavljena pitanja:

  1. Kako mogu saznati tačan iznos za obnovu dozvole za boravak u mojoj općini?
    Odgovor: Najbolje je kontaktirati lokalne vlasti ili imigracijski ured u vašoj općini kako biste saznali tačan iznos koji će biti naplaćen za obnovu dozvole za boravak.
  2. Koje vrste dozvola za boravak podliježu naknadama za obnovu?
    Odgovor: Naknade za obnovu obično se primjenjuju na dozvole za boravak kategorija L, B, Ci i G.
  3. Da li je moguće dobiti oslobađanje od plaćanja naknade za obnovu dozvole ako primam socijalnu pomoć?
    Odgovor: Prema preporuci Državnog sekretarijata za migraciju, općine i kantoni ne bi trebali naplaćivati naknade ako osoba koja obnavlja dozvolu prima socijalnu pomoć. Međutim, najbolje je provjeriti s lokalnim vlastima kako bi se dobila tačna informacija.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL