Njemačka novčana pomoć


Njemačka novčana pomoć: Sve što trebate znati
Njemačka novčana pomoć: Sve što trebate znati

Dobrodošli u Njemačku, zemlju koja pruža podršku građanima kroz različite institucije poput Agencije za zapošljavanje, Jobcentera i Ureda za porodične dodatke (Familienkasse). Ako trebate novčanu pomoć, ne brinite! Ovdje ćemo vam pružiti sve potrebne informacije kako biste bolje razumjeli prava i uvjete te kako aplicirati za novčanu pomoć. Bez daljnjeg odlaganja, krenimo u istraživanje!

Pravo na naknadu za nezaposlene (Arbeitslosengeld)

Ako ste izgubili posao, postoji mogućnost da imate pravo na naknadu za nezaposlene. Međutim, kako biste ostvarili to pravo, morate pripadati jednoj od sljedećih skupina osoba:

 • Dolazite iz Europske unije (EU), ste državljanin Europskog ekonomskog prostora (EEA) ili Švicarske.
 • Posjedujete važeću dozvolu boravka koja vam omogućuje rad u Njemačkoj.

Također, morate ispuniti dodatne uvjete kako biste ostvarili pravo na naknadu za nezaposlene.

Građanski dodatak (Bürgergeld)

Građanski dodatak je državna pomoć koja se pruža osobama koje nisu u mogućnosti samostalno financirati svoje životne troškove. To može biti slučaj ako nemate posao ili ako zarađujete vrlo malo. Odgovorni za pružanje građanskog dodatka su Jobcentri.

Važno je napomenuti da građanski dodatak možete dobiti čak i ako ste iz inozemstva. Međutim, da biste to ostvarili, morate ispuniti određene zahtjeve.

Minimalna penzija u Njemačkoj: Sve što trebate znati

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Dječji dodatak (Kindergeld)

Dječji dodatak može se isplatiti za vlastitu djecu, posvojenu djecu, unuke, djecu bračnog ili izvanbračnog partnera od rođenja do 18 godina – u određenim slučajevima i nakon te dobi. Također, morate pripadati jednoj od sljedećih skupina osoba:

 • Njemački državljani, ako im je mjesto prebivališta ili uobičajenog boravka u Njemačkoj.
 • Državljani Europske unije (EU), Europskog ekonomskog prostora (EEA) ili Švicarske, ako im je mjesto prebivališta ili uobičajenog boravka u Njemačkoj i imaju pravo na slobodu kretanja.
 • Osobe koje žive u drugoj zemlji, a koje su u potpunosti obavezne plaćati porez u Njemačkoj ili su u skladu s tim tretirane.
 • Strani državljani s važećom dozvolom boravka. Određene druge dozvole boravka također mogu pružiti pravo na dječji dodatak.
 • Izbjeglice i osobe s pravom na azil koje su neosporno priznate kao takve.

Ova lista nije konačna. Mogući zahtjevi temeljeni na međunarodnom i nadnacionalnom pravu ili Zakonu o dječjem dodatku nisu ovdje uzeti u obzir.

Kako aplicirati za novčanu pomoć?

Da biste aplicirali za bilo koju od navedenih vrsta novčane pomoći, potrebno je pravilno slijediti postupak. Prvo, informišite se o uvjetima i zahtjevima za svaku vrstu pomoći. Na stranicama relevantnih institucija možete pronaći detaljne informacije o tome šta je potrebno za podnošenje zahtjeva.

Obavezno prikupite sve potrebne dokumente i priložite ih uz svoj zahtjev. Ako niste sigurni koji obrasci su vam potrebni ili imate pitanja o postupku, slobodno kontaktirajte nadležne institucije. Njihovi službenici će vam rado pomoći.

Prijava djeteta rođenog u Njemačkoj

Završne misli

Njemačka pruža različite oblike novčane pomoći kako bi podržala svoje građane u teškim situacijama. Bez obzira na to jeste li nezaposleni, trebate financijsku pomoć za životne troškove ili imate djecu, postoje institucije koje su tu da vam pomognu.

Pobrinite se da pravilno ispunjavate uvjete i slijedite postupak za apliciranje za novčanu pomoć. Budite strpljivi jer postupak može potrajati, ali nemojte se ustručavati potražiti pomoć ako vam je potrebna.

Često postavljana pitanja:

 1. Ko ima pravo na naknadu za nezaposlene u Njemačkoj?
  Svi koji dolaze iz Europske unije (EU), su državljani Europskog ekonomskog prostora (EEA) ili Švicarske te posjeduju važeću dozvolu boravka koja im omogućuje rad u Njemačkoj mogu imati pravo na naknadu za nezaposlene pod određenim uvjetima.
 2. Šta je građanski dodatak i ko ga može dobiti?
  Građanski dodatak je državna pomoć za osobe koje nisu u mogućnosti samostalno financirati svoje životne troškove. Može ga dobiti i osoba iz inozemstva uz ispunjavanje određenih zahtjeva.
 3. Ko ima pravo na dječji dodatak u Njemačkoj?
  Pravo na dječji dodatak imaju njemački državljani, državljani EU-a, EEA ili Švicarske koji imaju mjesto prebivališta ili uobičajenog boravka u Njemačkoj, kao i određene kategorije stranih državljana s važećom dozvolom boravka.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL