Registracija auta u Njemačkoj: Kako to učiniti s lakoćom


Registracija auta u Njemačkoj
Registracija auta u Njemačkoj

Dobrodošli u Njemačku, zemlju s brzim autocestama, prelijepim gradovima i otmjenim automobilima! Ako ste kupili auto u Njemačkoj ili ga uvezli iz inozemstva, prvo što morate učiniti prije nego što se otisnete na ceste je registracija vozila kod lokalnog ureda za registraciju automobila.

Zašto je registracija važna?

Svi automobili u Njemačkoj moraju biti registrirani kod nadležnog tijela u području gdje vlasnik vozila živi. To vrijedi čak i ako se preselite u drugi grad unutar Njemačke, jer sve njemačke registarske oznake prikazuju kod koji označava gdje je automobil registriran (npr. B za Berlin ili HH za Hamburg).

Ako ste auto kupili preko trgovca, obično će oni riješiti registraciju za vas. No, ako ste auto kupili od privatne osobe ili ste ga uvezli, sami ćete ga morati registrirati tako što ćete zakazati sastanak u lokalnom uredu za registraciju automobila (Kraftfahrzeug Zulassungsstelle). Trošak registracije iznosi oko 30 eura.

Njemačka novčana pomoć: Sve što trebate znati

Potrebni dokumenti za registraciju automobila u Njemačkoj

Postoji nekoliko dokumenata i potvrda koje su potrebne za registraciju vozila. Ovisno o vašoj situaciji, možda ćete morati poduzeti dodatne korake kako biste dobili ove dokumente. Obično će biti potrebni sljedeći papiri:

 1. Važeća osobna iskaznica (njemački pasoš, strani pasoš ili osobna iskaznica)
 2. Potvrda o prijavi boravišta (Anmeldebescheinigung)
 3. Potvrda vlasništva (drugi dio registracijskog certifikata automobila)
 4. Potvrda o osiguranju automobila (eVB broj)
 5. Potvrda o sukladnosti s propisima (ako je primjenjivo)
 6. Registracijski certifikat iz inozemstva (samo za uvezene automobile)
 7. Potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila (TÜV certifikat)
 8. SEPA direktni debitni nalog za plaćanje poreza na vozila

Na sastanku u uredu za registraciju, provjerit će se svi vaši dokumenti. Ako je sve u redu, vaše vozilo će biti upisano u njemački registar vozila, te ćete dobiti pečat registracije (Stempelplakette) za tablice vašeg automobila.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Dobivanje njemačkih registarskih tablica za vaš automobil

Kada dobijete odobrenje za registraciju, možete otputovati do Autoschilder-a gdje ćete moći isprintati vaše registarske tablice. To možete obaviti bilo gdje gdje se pruža ta usluga; jer tiskanje tablica nije regulirano u Njemačkoj, važnost im daje pečat registracije. Cijena tablica je obično između 15 i 20 eura.

Nakon što se tablice isprintaju, možete ih ponovno odnijeti u registarski ured kako biste dobili službeni pečat. Zatim, jednostavno postavite tablice na svoj automobil i krenite na cestu.

Minimalna penzija u Njemačkoj: Sve što trebate znati

Plaćanje poreza na vozilo

Kada registrirate svoje vozilo, automatski ćete dobiti obavijest o porezu na vozilo od carine (Zollamt), koja će vam reći iznos poreza koji morate platiti i kako izvršiti plaćanje.

Sada kada ste registrirali svoj automobil u Njemačkoj, možete slobodno istražiti ove prelijepe ceste i uživati u vožnji na njemačkim autocestama!

Često postavljena pitanja:

Trebam li registrirati svoj automobil ako sam ga kupio preko trgovca u Njemačkoj?

 • Ne, ako ste automobil kupili preko trgovca, oni će vjerovatno obaviti registraciju za vas.

Koliko košta registracija automobila u Njemačkoj?

 • Trošak registracije automobila u Njemačkoj je oko 30 eura.

Kako mogu dobiti njemačke registarske tablice za svoj automobil?

 • Nakon registracije, možete otputovati do Autoschilder-a i isprintati svoje tablice. Potom ih odnesite nazad u registarski ured kako biste dobili službeni pečat.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL